BERD acordă CEZ Distribuție un împrumut sindicalizat de până la 675 milioane de lei

BERD acordă CEZ Distribuție un împrumut sindicalizat de până la 675 milioane de lei
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 27 oct 2015

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va acorda CEZ Distribuție un împrumut sindicalizat de până la 675 milioane de lei (153,7 milioane euro) pentru susținerea investițiilor derulate de subsidiara grupului ceh de utilități CEZ, fiind primul credit pe termen lung în lei acordat de BERD unei corporații din România, potrivit unui comunicat al instituției bancare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Finanțarea include un împrumut de 281,25 milioane lei din fondurile proprii ale BERD și un credit în valoare totală de 393,75 milioane de lei acordat de alți participanți la împrumutul sindicalizat, se arată în comunicat.

BERD nu a precizat numele și nici numărul instituțiilor participante la împrumut.

Fondurile vor fi utilizate la finanțarea programului de investiții al CEZ Distribuție în perioada 2015-2016. Programul vizează, printre altele, reducerea pierderilor din rețeaua de distribuție de electricitate, precum și instalarea de contoare electronice și restructurarea bilanțului contabil al companiei de utilități în vederea optimizării structurii capitalului.

Grupul ceh CEZ, care controlează distribuitorul român de energie electrică CEZ Distribuție cu peste 99,99% din acțiuni, a hotărât, în luna iulie, reducerea capitalului social al companiei cu 578,62 milioane lei (130,61 milioane euro) și restituirea acestor bani către acționarii CEZ Distribuție.

CEZ Distribuție, companie rezultată din divizarea fostei Electrica Oltenia, distribuie energie electrică unui număr de peste 1,4 milioane de consumatori din județele Dolj, Argeș, Olt, Gorj, Vâlcea, Mehedinți și Teleorman.

Anul trecut, CEZ Distribuție a avut un profit net de 43,84 milioane lei, la o cifră de afaceri de 832,34 milioane lei.

De la începutul operațiunilor în România, BERD a investit peste 7 miliarde euro și a mobilizat alte 14 miliarde euro în proiecte din diferite sectoare ale economiei românești. În 2014, România a atras aproxximativ 600 milioane euro de la BERD, fiind al șaselea mare beneficiar de fonduri acordate de banca europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
berd
cez distributie
imprumut
sindicalizat
investitii