Primele 10 cele mai mari piețe ale Europei au scăzut în luna martie și, mai mult decât atât, doar patru din primele 20 au avut creșteri în luna martie, restul aflându-se pe teritoriul negativ. România este una dintre țările cu creșteri, dar la înmatriculări, nu la livrări.
Piața europeană s-a contractat serios în a treia lună a anului, ajungând la procente de -18,7% în Suedia, -20,9% în Finlanda, cea mai mică scădere fiind în Germania, 0,5%, dar care reprezintă, în volume, o pondere importantă pe continent.
România a reușit să încheie martie cu creștere de 20% față de anul trecut, cu 9.813 autoturisme înmatriculate, însă ar putea să fie unul din ultimele semne pozitive, deoarece statisticile de livrări, care sunt mult mai apropiate de realitate în acest moment, au anunțat deja scăderi și la noi. Mai precis, o bună parte din aceste autoturisme înmatriculate în martie, au fost cumpărate în ianuarie sau februarie, fiind de așteptat ca în mai și în iunie să regăsim scăderile și la capitolul înmatriculări.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
În total, în UE au fost înmatriculate 1,72 milioane de autoturisme, în scădere cu 3,9% față de martie 2018.
După primul trimestru, situația nu este una roz pe piața din UE, fiind înregistrată o cotnracție de -3,3%. Marea Britanie, Italia, Spania sau Belgia sunt principalele țări care au contribuit la această scădere, iar motivul nu este unul foarte clar.

România are, după trei luni ale lui 2019, un număr de 35.836 de autoturisme înmatriculate, cu 25,1% mai multe ca anul trecut.
La nivel de constructori, scăderile sunt distribuite neuniform în martie. Volkswagen Group, cel mai mare cosntructor european, are doar 1,1% scădere, în timp ce, la polul opus, Fiat Chrysler are 11,9% declin, iar Ford 15,5%.
Dacia a avut o lună bună și în martie, cu 22,2% creștere, ajungând la o cotă de piață de 3,4%, o creștere substanțială de la 2,7% anul trecut, profitând astfel de conjunctura pieței. Pe întreg trimestrul, Dacia a înmatriculat 143.466, cu 13% mai multe față de anul trecut.