Cel mai bun an pentru securitatea aeriană

Cel mai bun an pentru securitatea aeriană
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 feb 2024

Un număr de 72 de persoane și-au pierdut viața într-un accident de avion comercial la nivel mondial în 2023, ceea ce îl face cel mai bun an pentru securitatea aeriană, potrivit anumitor criterii, și asta în pofida relansării puternice a călătoriilor cu avionul după pandemie, a anunțat Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni (IATA), informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În raportul său anual, IATA a menționat un singur accident mortal, cel al unui avion ATR aparținând companiei aeriene nepaleze Yeti Airlines, care s-a prăbușit înainte de aterizare, la data de 15 ianuarie 2023, scrie Agerpres.

VIDEO Grecii anunță - pornesc forajul celor mai lungi tuneluri din România CITEȘTE ȘI VIDEO Grecii anunță - pornesc forajul celor mai lungi tuneluri din România

În total, IATA susține că anul trecut au fost înregistrate 30 de accidente care au provocat pagube de cel puțin un milion de dolari sau 10% din valoarea reziduală. Calculele se referă la aparatele de transport de pasageri sau marfă, cu o greutate de peste 5,7 tone la decolare, cu elice sau reactoare. În consecință, avioanele de afaceri, pentru turism sau cele militare sunt excluse din această statistică.

În 2022, IATA a numărat 42 de accidente de avion dintre care cinci mortale, cu un total de 158 de victime. În perioada 2019 - 2023, media anuală este de 38 de accidente, dintre care cinci mortale și 132 de victime.

Această îmbunătățire a fost obșinută în pofida unei creșteri anuale cu 17% a traficului aerian, până la 37,7 milioane de zboruri, o cifră care este în continuare inferioară celei din 2019, înainte de criza sanitară (46,8 milioane).

Potrivit calculelor IATA, anul trecut, rata de acccident a fost de 0,8 la un milion de zboruri, față de 1,3 la un milion de zboruri în 2022 și o medie de 1,19 la un milion de zboruri în ultimii cinci ani. Riscul de accident mortal a coborât la 0,03 la un milion, de la o medie de 1,11 la un milion în ultimii cinci ani.

O persoană care ar zbura zi și noapte ar avea nevoie de 103.239 de ani, în medie, pentru a suferi un accident mortal, susține IATA, care salută un an marcat de "cele mai bune rezultate obținute, potrivit anumitor criterii".

OFICIAL Când va fi votat noul președinte al României CITEȘTE ȘI OFICIAL Când va fi votat noul președinte al României

"Performanțele din 2023 continuă să demonstreze că zborul cu avionul rămâne cel mai sigur mod de transport", a spus directorul general de la IATA, Willie Walsh, care a reamintit totuși că în prima lună a lui 2024 au fost două accidente spectaculoase: coliziunea la sol urmată de un incendiu al unui avion Airbus A350 aparținând Japan Airlines pe aeroportul  okyo-Haneda (care a provocat cinci morți) și desprinderea în zbor a ușii unui avion Boeing 737 MAX aparținând Alaska Airlines.

Asta demonstrează că "există în continuare loc de îmbunătățiri" și că "securitatea nu trebuie considerată ca fiind dobândită odată pentru totdeauna", a subliniat Willie Walsh.

IATA reprezintă aproximativ 320 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 83% din traficul aerian mondial.

viewscnt
Afla mai multe despre
avion
iata