Cinci companii auto din Japonia împreună cu șapte producători de electronice au fondat o alianță strategică pentru semiconductori

Cinci companii auto din Japonia împreună cu șapte producători de electronice au fondat o alianță strategică pentru semiconductori
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 29 dec 2023

Cei mai mari constructori auto din Japonia, în frunte cu Toyota și Nissan, s-au aliat cu Panasonic, Denso și alte șase companii producătoare de semiconductori și anunță investiții în cercetare și dezvoltare de semiconductori de înaltă performanță destinați automobilelor, într-o alianță strategică fără precedent în industria auto.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Toyota, Nissan, Honda, Mazda, Subaru, împreună cu Panasonic, Denso, Cadence, MIRISE, Renesas, Synopsys și Scionext, au creat un parteneriat pentru cercetare și dezvoltare în domeniul semiconductorilor de înaltă performanță pentru automobile, din categoria System on Chip (SoC), așa numitele cipuri electronice. Alianța celor 12 se numește Advanced SoC Research for Automotives (ASRA) și are ca scop principal dezvoltarea de sisteme de semiconductori pentru utilizarea pe automobile după 2030.

FOTO Noua mașină electrică rusească care ar trebui să concureze cu Tesla stârnește valuri de râs pe internet CITEȘTE ȘI FOTO Noua mașină electrică rusească care ar trebui să concureze cu Tesla stârnește valuri de râs pe internet

Decizia vine după criza majoră de semiconductori pe care a traversat-o în 2021 și 2022 industria auto globală, criză care a condus la pierderi uriașe de producție pentru toți jucătorii din industrie. Japonia devine astfel prima țară din lume cu o strategie foarte clar definită de rezolvare a problemei dependenței de semiconductorii chinezești.

Argumentul înființării acestei asocieri strategice a japonezilor se bazează pe nevoia tot mai acută de componente electronice de înaltă performanță pentru automobilele moderne, care folosesc în prezent peste 1000 de semiconductori într-un singur vehicule, pentru controlul tehnologiilor de conducere și a celor multimedia.

Conform explicațiilor date de cei 12 fondatori ai alianței, vor fi urmărite standarde înalte de siguranță și fiabilitate, prin utilizarea experienței tehnologice a companiilor implicate în această asociere.

Mercedes va prezenta prima mașină cu inteligență artificială CITEȘTE ȘI Mercedes va prezenta prima mașină cu inteligență artificială

Planul strategic al celor 12 urmărește crearea de cipuri până în 2028, astfel încât să poată fi utilizați în producția de serie din 2030, prin colaborarea cu industria, guvernul japonez și cu mediul academic.

Președintele ASRA a fost desemnat Keiji Yamamoto, de la Toyota, iar director executiv (CEO) a fost numit Nobuaki Kawahara, de la Denso. Reprezentanți ai tuturor celor 12 companii vor face parte din consiliul de conducere al asociației.

viewscnt
Afla mai multe despre
semiconductori
alianta toyota nissan
denso
panasonic