Companiile aerospațiale occidentale și-au mărit stocurile de titan și se străduiesc să protejeze lanțurile de aprovizionare în cazul în care metalul utilizat pe scară largă în fabricarea avioanelor va fi prins într-un potențial război comercial între Rusia și Occident, transmite Reuters.
Rusia a desfășurat zeci de mii de militari în apropierea graniței cu Ucraina, solicitând un nou aranjament de securitate în Europa, ceea ce i-a determinat pe oficialii americani și europeni să amenințe cu un val de sancțiuni în eventualitatea unei invazii, scrie News.ro.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Drept urmare, companiile industriale occidentale își evaluează lanțurile de aprovizionare cu componente rusești, în cazul în care Moscova va riposta.
Titanul, o mare parte din el furnizat de Rusia, este folosit în motoarele cu reacție comerciale și alte piese de zeci de ani. Dar utilizarea sa a crescut în ultimii ani, la avioane recente precum Boeing) 787 și Airbus A350, ajungând la 14-15% din greutatea unui avion de linie gol.
Neil Mitchill, directorul financiar al Raytheon Technologies, cel mai mare contractor aerospațial din lume, a declarat pentru Reuters că ”monitorizează evoluțiile” și lucrează pentru a se asigura că lanțul său de aprovizionare este sigur pentru următoarele 12 luni.
Producătorul motoarelor cu reacție Pratt and Whitney a spus că are două sau mai multe surse de titan și alte materii prime de importanță majoră, dar nu a oferit detalii suplimentare.
Boeing, care se bazează în mare măsură pe gigantul rus producător de titan VSMPO-AVISMA, este”„protejat destul de mult, dar nu pentru totdeauna”, a declarat miercuri directorul general David Calhoun.
Surse din industrie au spus că firmele aerospațiale occidentale și-au mărit stocurile sau și-au diversificat sursele de aprovizionare din 2014, când Rusia a fost sancționată pentru anexarea Crimeei de la Ucraina, chiar dacă titanul nu a fost vizat în mod direct.
Situația lor a fost ușurată de faptul că din cauza pandemiei sunt asamblate mai puține avioane, ceea ce le oferă posibilitatea de a face rezerve.
În timpul Războiului Rece titanul era folosit pentru a construi avioane și submarine spion, iar în prezent este considerat pe scară largă ca un caz de testare pentru interdependența economică în sectoare strategice precum sectorul aerospațial civil.