Companiile aerospațiale occidentale se pregătesc pentru o posibilă perturbare a aprovizionării cu titan rusesc

Companiile aerospațiale occidentale se pregătesc pentru o posibilă perturbare a aprovizionării cu titan rusesc
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 ian 2022

Companiile aerospațiale occidentale și-au mărit stocurile de titan și se străduiesc să protejeze lanțurile de aprovizionare în cazul în care metalul utilizat pe scară largă în fabricarea avioanelor va fi prins într-un potențial război comercial între Rusia și Occident, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rusia a desfășurat zeci de mii de militari în apropierea graniței cu Ucraina, solicitând un nou aranjament de securitate în Europa, ceea ce i-a determinat pe oficialii americani și europeni să amenințe cu un val de sancțiuni în eventualitatea unei invazii, scrie News.ro.

VIDEO Pasajul Berceni de pe Centura Capitalei: Giratoriul suspendat prinde contur. Cum arată acum pasajul care ar trebui să fie gata anul acesta CITEȘTE ȘI VIDEO Pasajul Berceni de pe Centura Capitalei: Giratoriul suspendat prinde contur. Cum arată acum pasajul care ar trebui să fie gata anul acesta

Drept urmare, companiile industriale occidentale își evaluează lanțurile de aprovizionare cu componente rusești, în cazul în care Moscova va riposta.

Titanul, o mare parte din el furnizat de Rusia, este folosit în motoarele cu reacție comerciale și alte piese de zeci de ani. Dar utilizarea sa a crescut în ultimii ani, la avioane recente precum Boeing) 787 și Airbus  A350, ajungând la 14-15% din greutatea unui avion de linie gol.

Neil Mitchill, directorul financiar al Raytheon Technologies, cel mai mare contractor aerospațial din lume, a declarat pentru Reuters că ”monitorizează evoluțiile” și lucrează pentru a se asigura că lanțul său de aprovizionare este sigur pentru următoarele 12 luni.

Producătorul motoarelor cu reacție Pratt and Whitney a spus că are două sau mai multe surse de titan și alte materii prime de importanță majoră, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Boeing, care se bazează în mare măsură pe gigantul rus producător de titan VSMPO-AVISMA, este”„protejat destul de mult, dar nu pentru totdeauna”, a declarat miercuri directorul general David Calhoun.

Surse din industrie au spus că firmele aerospațiale occidentale și-au mărit stocurile sau și-au diversificat sursele de aprovizionare din 2014, când Rusia a fost sancționată pentru anexarea Crimeei de la Ucraina, chiar dacă titanul nu a fost vizat în mod direct.

Situația lor a fost ușurată de faptul că din cauza pandemiei sunt asamblate mai puține avioane, ceea ce le oferă posibilitatea de a face rezerve.

În timpul Războiului Rece titanul era folosit pentru a construi avioane și submarine spion, iar în prezent este considerat pe scară largă ca un caz de testare pentru interdependența economică în sectoare strategice precum sectorul aerospațial civil.

viewscnt
Afla mai multe despre
titan
companii aerospatiale