Crossoverul Jogger produs de Dacia face performanță în segmentul său, reușind să fie, pentru al doilea an consecutiv, al patrulea cel mai vândut wagon din lume, depășind nume importante, cum sunt VW Passat sau BMW Seria 3 Touring, relevă datele analizate de Profit.ro.
Segmentul wagon-urilor sau break-urilor, cum mai sunt numite în funcție de țară și regiune, s-a contractat foarte mult în ultimii ani, fiind înlocuite tot mai mult de SUV-urile din diferite segmente, cu care, de altfel, împart aceeași arhitectură a caroseriei, în două volume.
Pentru mulți producători, însă, vânzările de wagon-uri au rămas importante pentru că ele abordează o categorie de clienți care au rămas fideli și dependenți de caracteristicile acestui tip de caroserie.

Dacia Jogger a reușit, prin conceptul său, să acopere cel puțin două dintre tipurile de vehicule de tip „people mover”, proiectul având de la bun început câteva repere importante. În primul rând, a fost o continuare firească a lui Logan MCV, primul model de succes creat de marca Dacia în era Renault (ne amintim de conceptul expus la Paris, care și astăzi ar atrage atenția dacă ar fi lansat).
În al doilea, rând, Jooger a preluat indirect și clienții lui Lodgy, un monovolum care era prea nișat pentru a rezista în portofoliul Dacia. Iar lângă Lodgy să amintim și de Dokker, care a avut de asemenea o nișă consistentă și care, parțial, s-a regăsit în Jogger. Dincolo de cele două componente, designerii și inginerii de la Dacia au reușit să transforme MCV-ul într-un crossover clasic, care amintește de celebrele modele de la Volvo, XC70, sau Allroad Quattro de la Audi, cele care au deschis drumul viitoarelor SUV-uri.
Cu aceste trăsături, Jogger a fost un succes încă din primul an de lansare și și-a continuat drumul, chiar dacă amploarea acestui segment s-a diminuat an de an.

În 2024, Dacia Jogger a vândut 96.000 de exemplare, conform cifrelor oficiale ale Renault Group, analizate de Profit.ro, iar cu acest volum, mai mare cu 2,3% față de 2024, mașina produsă până anul trecut la Mioveni, în România, și din acest an în uzina din Tanger, Maroc, s-a clasat pe locul patru în lume, în segmentul wagon.
Lider absolut al segmentului, greu de depășit în acest moment, este Subaru Outback, o mașină care are mai multe caracteristici de SUV decât de break, dar care rămâne în continuare în acest segment. Potrivit cifrelor publicate de Car Industry Analysis, modelul japonezilor s-a vândut în 210.000 exemplare, în creștere cu două procente față de cele din anul anterior.

Pe locul al doilea s-a aflat un rival puternic al lui Jogger, Skoda Octavia Combi, care a vândut 146.000 de unități (+14%), iar pe locul al treilea, cu 123.000 de unități, Toyota Corolla Touring, versiunea wagon a unuia dintre cele mai vândute automobile din lume în toate segmentele.
Pentru a înțelege mai bine performanța lui Jogger, să enumerăm și competitorii cu vânzări mai mici decât Jogger: VW Golf Variant, 64.000 de unități, BMW Serie 3 Touring, 63.000 unități, VW Passat, care începând cu această generație nu mai are decât versiune wagon, cu 60.700 unități, Audi A4 Avant, 57.000 de unități, Toyota Probox, o mașină care nu este disponibilă în Europa, dar care s-a vândut în 51.500 exemplare, și Opel Astra Sports Tourer, cu 51.500 exemplare vândute.
În total, segmentul wagon a vândut în toate țările lumii 1,69 de milioane de unități, un volum care nu poate să lase indiferent niciun producător de automobile din lume, mai ales că a înregistrat o creștere ușoară, de un procent, față de 2024. În continuare, Europa lărgită acoperă 68% din volumele vândute, cu un accent în Turcia, care rămâne o piață majoră.

Cei mai mari jucători în segment rămân Volkswagen Group, care are deja o tradiție cu versiunile Variant sau Avant ale mărcilor sale, Subaru și Toyota. În Europa, mărcile Stellantis, dar cele ale Renault Group au vânzări care contează, vezi Dacia Jogger.
Recent, Denis le Vot, șeful Dacia, a confirmat într-un interviu pentru Profit.ro că Jogger va primi o nouă generație, pentru că este un succes.
„Vom avea un nou Jogger, pentru că este o mașină cu 7 locuri, pe care o cer clienții cu familii mari. Nu are volume mari, dar investiția este zero, pentru că este derivat din Sandero. Iar acum îl producem în aceeași fabrică cu Sandero, așa că, dacă facem un pic mai mult Jogger sau un pic mai mult Sandero, economic vorbind, pentru noi este același lucru”.