Volvo Cars a înregistrat un veritabil șoc financiar la finalul primului trimestru al acestui an, cu scăderi foarte mari ale veniturilor, profitului operațional și rezultatului net per acțiune, conform datelor analizate de Profit.ro. La finalul trimestrului, compania a anunțat demisia fostului CEO, Jim Rowan, și numirea în locul său, cu caracter interimar, a lui Hakan Samuelsson, cel care a girat succesul din ultimul deceniu al companiei suedeze.
Rezultatele financiare ale Volvo Cars în primul trimestru al acestui an arată scăderi greu de înțeles pentru o companie care în 2024 înregistra rezultate record pentru întreaga istorie a companiei.
Raportul Volvo începe prin anunțul unei campanii de reduceri de costuri, astfel încât să convingă acționarii că situația companiei va fi menținută sub control, după ce rezultatele din intervalul ianuarie – martie au ajuns la valori sub orice așteptare.
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Veniturile Volvo Cars au fost de 82,9 miliarde coroane, în scădere cu 10 miliarde față de trimestrul 1 din 2024, în timp ce veniturile operaționale au fost de numai 1,9 miliarde coroane, ceea ce reprezintă o scădere de 72% față de cifrele din 2024, respectiv un minus de aproape 7 miliarde coroane față de performanța din anul precedent.
Marja EBIT a scăzut la doar 2,3%, de la 7,2% în 2024, în trimestrul 1, în timp ce profitul atribuibil acționarilor per acțiune a coborât la numai 0,4 coroane, de la 1,12 coroane în urmă cu un an.
Nici măcar vânzările de mașini electrice nu au fost o veste bună pentru Volvo, pentru că suedezii au fost nevoiți să asiste la o scădere a cotei de piață a acestui segment cu 2 puncte, de la 21% la 19% din totalul vânzărilor.

Compania pune aceste scăderi, în primul rând, pe seama declinului vânzărilor și, în strânsă legătură, pe seama scăderii stocurilor de mașini în trimestrul 4 din 2024. Nu în ultimul rând, „turbulențele din industria auto” au generat un mediu provocator pentru companie.
Volvo este condusă de la 1 aprilie de Hakan Samuelsson, care a lansat deja un plan ambițios de restructurare a costurilor, în valoare de 18 miliarde de coroane, care are programate efecte vizibile doar în 2026.

Planul include o reducere cu 3 miliarde a costurilor variabile și cu 5 miliarde a cheltuielilor indirecte, care vor avea impact în bilanțul din 2026. Alte 10 miliarde vor fi tăiate din capitalul de lucru și din cheltuielile de capital în anii 2025 și 2026.
Volvo mai precizează că vor fi realizate reduceri de investiții în anii care vin, care vor contribui la planul de reducere a cheltuielilor.
„Industria auto se află în mijlocul unei perioade foarte dificile, cu provocări nemaivăzute până acum”, spune Håkan Samuelsson, CEO Volvo Cars. „În ultimele săptămâni, am lucrat cu echipa de conducere și cu alți colegi la un plan pentru a face compania mai puternică și mai rezistentă.
Deși strategia noastră este clară, trebuie să obținem rezultate mai bune. Având în vedere turbulențele de pe piață, trebuie să ne îmbunătățim în continuare generarea fluxului de numerar și să ne reducem costurile. Deși mai avem multe de făcut, direcția noastră de viitor se concentrează pe trei domenii: profitabilitate, electrificare și regionalizare.”
Volvo își menține ținta de a deveni o companie complet electrică, mai ales că segmentul electric înregistrează cel mai mare ritm de creștere. În primul trimestru, 43% din toate mașinile vândute au avut o propulsie electrificată, full electrică sau PHEV, aproape 20% fiind mașini complet electrice.

În același timp, Volvo Cars susține că este nevoie de o mai mare adaptare la regionalizarea piețelor, prin abordări mult mai apropiate de preferințele piețelor, din punct de vedere al produselor, tehnologiei și producției.
Țintele prioritare ale Volvo rămân SUA și China, unde se vor adapta și mai mult schimbărilor impuse de clienți. Una dintre direcțiile de dezvoltare va fi motorizarea electrică cu range extender, tot mai cerută de public în China. În SUA, piața va fi integrată în noua direcție care cuprinde toate Americile. Regiunile de acțiune ale Volvo vor fi reîmpărțite, după această restructurare, în trei: America toată, China Mare și Europa plus restul lumii.
Din cauza condițiilor dificile de piață, Volvo Cars nu va mai comunica previziuni financiare pentru 2025 și 2026.
Cifrele privind vânzările Volvo pentru primul trimestru arată scăderi din ce în ce mai mari, mai ales pe segmente esențiale pentru marcă, cel electric, dar și cel pe zona de combustie (inclusiv mild-hybrid). Singurul segment care crește este cel al motorizărilor plug-in hybrid, dar care reprezintă doar un sfert din vânzările totale.

La finalul primului trimestru, situația Volvo este distribuită între Europa, pe de o parte (47,7% din vânzări) și celelalte piețe de cealaltă parte, între care China și SUA au câte 20% fiecare. Este vizibilă în mod clar intrarea pe piața din SUA cu noile modele electrice, care au ridicat vânzările aici la 2.706 unități (față de 970 anul trecut), însă ponderea acestora în vânzările electrice ale mărcii rămâne redusă.
În Europa, scăderea electricelor a afectat clar situația Volvo, iar acest lucru se vede, de exemplu la declinul noului model EX30, care începuse foarte bine anul trecut, dar a fost surclasat rapid de competiția cu prețuri mai mici.
În final, avansul motorizărilor PHEV de 14%, la aproape 25% din totalul vânzărilor, este susținut în special de piața din Europa, așa cum se întâmplă și în cazul mașinilor electrice, care sunt vândute într-un procent covârșitor (peste 68% din total) pe piața europeană.