Directorul general al Nissan, Hiroto Saikawa, devine cel mai important lider al companiei, după demiterea lui Ghosn

Directorul general al Nissan, Hiroto Saikawa, devine cel mai important lider al companiei, după demiterea lui Ghosn
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 nov 2018

Directorul general al Nissan, Hiroto Saikawa, cunoscut ca un lider dur, care nu se teme să își creeze oponenți în interesul afacerilor, și-a consolidat joi această reputație prin decizia de a-l concedia pe mentorul său Carlos Ghosn din funcția de președinte al companiei, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Hotărârea de joi a consiliului de administrație al Nissan, de a-l  demite pe Ghosn, unul dintre cei mai apreciați lideri din industria auto mondială, a avut loc în urma arestării acestuia în Japonia, luni, sub acuzația unor ilegalități financiare comise pe parcusul mai multor ani, scrie News.ro.

Saikawa este descris de angajați ai companiei ca fiind inteligent, strict și orientat către rezultate. Și va avea nevoie de aceste calități pentru a face față pierderii reputației Nissan, problemelor legale și de reglementare, precum și suspiciunilor că arestarea lui Ghosn a fost o lovitură orchestrată de  membri ai board-ului, nemulțumiți de Ghosn și de alianța cu Renault.

Tarom introduce două noi curse directe și revine într-un oraș după 15 ani CITEȘTE ȘI Tarom introduce două noi curse directe și revine într-un oraș după 15 ani

”Este foarte puternic și agresiv”, a spus un director al Nissan, adăugând că Saikawa nu se teme să critice oamenii în ședințe, dacă performanțele lor sunt sub standardele sale.

”Sunt oameni care îl iubesc și oameni care îl urăsc, oameni care nu îl plac pentru că este foarte sever”, a spus directorul.

Nissan a acuzat că Ghosn s-a folosit de banii companiei în interes personal și că acesta și-a subevaluat veniturile declarate. Potrivit procurorilor din Tokyo, Ghosn a declarat numai jumătate din veniturile de circa 88 de milioane de dolari obținute într-o perioadă de cinci ani.

Saikawa a devenit director general anul trecut, după ce a fost pregătit ani de zile pentru această funcție de către Ghosn.

Un alt director al Nissan l-a descris pe Saikawa ca fiind foarte scrupulos.

”Face totul ca la carte. Are un telefon personal și unul de serviciu, iar atunci când își sună familia nu folosește niciodată telefonul de serviciul”, a spus acesta.

Ca toți ceilalți de la Nissan și Renault, cariera lui Saikawa a fost sub umbra lui Ghosn, liderul carismatic care a redresat Nissan prin închiderea a cinci fabrici și concedierea a 21.000 de angajați.

Ghosn a fost considerat de mulți analiști ca singurul capabil să facă funcțională alianța dintre Nissan, Renault și Mitsubishi Motors.

”Va fi foarte dificil pentru Saikawa”, consideră Takeshi Miyao, director general al firmei de consultanță Carnorama, notând că nu este clar dacă Renault, cel mai mare acționar al Nissan, cu o participație de 43,4%, îl va susține.

Saikawa a fost membru în consiliul de administrație al Renault timp de 20 ani, dar nu are experiența lui Ghosn în discuțiile cu guvernul francez sau experiența lui Ghosn în conducerea Renault și anterior a Michelin.

”Dar este un negociator dur. Ghosn nu l-ar fi selectat pentru postul de director general dacă nu ar fi fost”, a spus Miyao.

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan
hiroto saikawa