Efectul reconcilierii politice dintre Dragnea și Firea: Guvernul alocă 10 milioane de euro pentru 4 piste de biciclete în centrul Capitalei

Efectul reconcilierii politice dintre Dragnea și Firea: Guvernul alocă 10 milioane de euro pentru 4 piste de biciclete în centrul Capitalei
scris 9 mai 2019

Primăria Capitalei a decis anul trecut să investească 7,5 milioane de lei pentru unul dintre cele patru trasee de piste pentru biciclete din centrul Capitalei, însă acum Guvernul a aprobat alocarea a aproape 10 milioane de euro pentru realizarea tuturor traseelor propuse de municipalitate.

În urmă cu un an, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a votat ca Primăria Capitalei să investească 7,5 milioane de lei pentru traseul de piste pentru biciclete cuprins între Piața Victoriei și bulevardul Constantin Prezan, pe o lungime de aproape 8 kilometri.

Primăria Capitalei anunțase anterior că a obținut aprobare de la Comisia Tehnico-Economică din Ministerul Mediului pentru implementarea proiectului privind amenajarea pistelor de biciclete pe o distanță de 67 de kilometri, cu o valoare totală de 10 milioane de euro.

Proiectul cuprinde patru trasee: traseul 1 - Piața Victoriei - Bd. Aviatorilor - Bd. Beijing - strada Nicolae Caranfil - Sos. Pipera - stradă Alexandru Șerbănescu - Bd. Aerogării - DN1 - Piața Presei Libere - Sos. Kiseleff - Bd. Constantin Prezan, traseul 2 - Piața Victoriei - Bd. Iancu de Hunedoara - Șos. Ștefan cel Mare - Șos. Mihai Bravu, traseul 3 - Calea Victoriei - Bd. Regina Elisabeta - Splaiul Independenței - Bd. Națiunile Unite și traseul 4 - Piața Libertății - Piața Constituției - Bd Unirii - Bd. Decebal - Bd. Basarabia - Stadionul Național.

Pasagerii Aeroportului Otopeni vor supravegheați cu o soluție de recunoaștere facială CITEȘTE ȘI Pasagerii Aeroportului Otopeni vor supravegheați cu o soluție de recunoaștere facială

Acum Guvernul a aprobat o hotărâre prin care decide să finanțaze de la bugetul de stat toate cele 4 trasee. Suma propusă a fi alocată este de 44,5 milioane lei (9,35 milioane euro la cursul actual).

Finanțarea obiectivului de investiții se va face de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Mediului, inclusiv din sumele obținute din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, dar și de la bugetul local al Municipiului București, arată proiectul de hotărâre. Prin urmare, până la această dată, contribuția Primăriei Capitalei va fi de circa 1,5 milioane euro, adică cei 7,5 milioane lei aprobați anul trecut.

Dacă bugetul total al proiectului celor 4 piste va crește cu aproape 1 milion de euro, se pare că lungimea totală a traseelor va scădea. Astfel dacă municipalitatea a explicat, anul trecut, că lungimea totală a celor patru trasee va fi de 63,5 kilometri, în proiectul Guvernului lungimea totală a celor 4 trasee este de 48,25 km, fiind amenjate pe 21 de străzi în loc de 34.

Proiectul prevede însă și amenajarea a unor locuri de parcare pentru 420 de biciclete.   

Condiții mai simple la obținerea permisului de conducere pentru motociclete ușoare CITEȘTE ȘI Condiții mai simple la obținerea permisului de conducere pentru motociclete ușoare

Decizia Executivului vine după ce, recent, președintele PSD, Liviu Dragnea, anunța că relația lui cu Gabriela Firea este în refacere și, dacă el sau PSD ar fi trebuit să facă ceva mai mult pentru București, atunci vor face.

“Cred că această relație este în refacere. Din partea mea este deschidere totală cum a fost întotdeauna. Eu nu uit ceea ce am promis împreună cu Gabriela Firea pentru București. Dacă cumva PSD-ul, eu trebuia să facem ceva mai mult și nu am făcut, o să facem, dacă cumva ea trebuia să facă ceva mai mult, sper să o facă, dar cred că sunt mai multe lucruri care ne unesc decât cele care ne despart. Cred că o întâlnire și o discuție într-o perioadă următoare nu poate decât să fie utilă în primul rând pentru bucureșteni, pentru că Bucureștiul este o miză mare pentru orice român de fapt, pentru că sunt puțini români care nu ajung în București și care nu au nevoie de un București bun. Ăsta este mesajul meu”, a declarat, în luna martie, Liviu Dragnea.

Visa: Bucureștenii ar putea plăti curând cu cardul transportul în comun CITEȘTE ȘI Visa: Bucureștenii ar putea plăti curând cu cardul transportul în comun

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București-Ilfov, aprobat în 2017 de Consiliul General, propunea realizarea unei rețele de 250 de kilometri de piste de biciclete, cu 12 proiecte prioritare de 60 de kilometri, ce urmează a fi implementate pe termen scurt. Valoarea totală estimativă pentru cei 250 de kilometri de piste pentru biciclete este de 50 de milioane de euro.

Traseele cuprinse în PMUD sunt Calea Victoriei - Splaiul Independenței (0,6 kilometri), Piața Unirii - Piața Victoriei (3,3 kilometri), Piața Victoriei - Băneasa (6,5 kilometri), Piața Unirii - Mihai Bravu (3 kilometri), Universitate - Doamna Ghica (6 kilometri), Doamna Ghica - Pipera (6,3 kilometri), Șos. Virtuții - Piața Unirii (5.6 kilometri), Piata Unirii - 1 Decembrie (6 kilometri), Piața Unirii - Șos. Alexandriei (5,2 kilometri), City Center to Smart City II: Șoseaua. Alexandriei - Măgurele (6,2 kilometri), Voluntari - Doamna Ghica (7 kilometri).

viewscnt
Afla mai multe despre
primaria
capitala
guevrn
alocare
bani
finanatare
pista
bicicleta
firea
dragnea