Fostul președinte al Nissan Carlos Ghosn a fost eliberat din nou în Japonia, pentru o cauțiune de 4,5 milioane de dolari

Fostul președinte al Nissan Carlos Ghosn a fost eliberat din nou în Japonia, pentru o cauțiune de 4,5 milioane de dolari
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 25 apr 2019

Fostul președinte al Nissan Motor, Carlos Ghosn, a fost eliberat din nou din centrul de detenție din Japonia în care se afla, după depunerea unei cauțiuni de 4,5 milioane de dolari stabilită joi de un tribunal din Tokyo.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Judecătorii au acceptat argumentele avocaților lui Carlos Ghosn și au respins recursul procurorilor, care făcuseră eforturi pentru a-l păstra pe fostul președinte Nissan în spatele gratiilor. Ei anunțaseră a patra acuzație adusă lui Ghosn, chiar în ziua în care mandatul de arestare pentru precedenta acuzație expirase. 

Eliberarea va permite fostului mogul al industriei auto să se pregătească mai bine pentru procesul penal care va începe mai târziu în acest an, în care va combate cea mai recent acuzație care i s-a adus, de abuz de încredere în formă agravantă, pe lângă alte trei acuzații de ilegalități financiare pe care le-ar fi comis în timp ce se afla la conducerea celui de-al doilea mare producător japonez de automobile.

Ghosn a negat toate acuzațiile care i se aduc, care includ subestimarea veniturilor pe parcursul mai multor ani și transferarea temporară a pierderilor sale financiare în conturile Nissan, în perioada crizei financiare din 2008.

FOTO Renault a prezentat noutățile pentru acest an CITEȘTE ȘI FOTO Renault a prezentat noutățile pentru acest an

Tribunalul Districtul din Tokyo a anunțat că a aprobat solicitarea de eliberare pe cauțiune făcută de avocații lui Ghosn, stabilind o cauțiune de 500 de milioane de yeni (4,5 milioane de dolari), care este aproximativ jumătate din prima garanție plătită de acesta, de 1 miliard de yeni.

Ghosn a fost eliberat din centrul de detenție în care s-a aflat în custodie după arestarea sa pe 4 aprilie, dar deplasările și comunicațiile sale vor fi monitorizate și restricționate strict, pentru a-l împiedica să plece din Japonia sau să modifice dovezile, potrivit instanței. Practic, sunt menținute condițiile de la prima eliberare. 

Avocații lui Ghosn au depus cererea de cauțiune luni, după ce acesta a fost acuzat că s-a îmbogățit ilegal, provocând Nissan costuri de 5 milioane de dolari  în perioada iulie 2017-iulie 2018.

Prima arestare a lui Ghosn a avut loc în noiembrie 2018, el fiind eliberat pe cauțiune în luna martie.

Ghosn a afirmat că este victima unui complot în consiliul de administrație al Nissan, el acuzându-i pe foștii colegi din compania japoneză că au vrut să prevină fuziunea cu acționarul principal, grupul francez Renault.

În scurta perioadă în care a stat în libertate, în luna martie, el a înregistrat un video acuzator, la adresa actualei conduceri a Nissan. Anterior, el anunțase o conferință de presă, în care urma să dezvăluie potrivit propriilor declarații, motivele arestării sale. Nu a mai apucat, însă, să țină acea conferință, fiind arestat din nou.

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan motor
carlos ghosn