FOTO Avalanșă de SUV-uri electrice. Europenii vor avea la dispoziție și chiar vor fi nevoiți să cumpere tot mai multe automobile electrice

FOTO Avalanșă de SUV-uri electrice. Europenii vor avea la dispoziție și chiar vor fi nevoiți să cumpere tot mai multe automobile electrice
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 23 apr 2023

Europenii vor avea la dispoziție - și chiar vor fi nevoiți - să cumpere tot mai multe automobile electrice în următorii ani, deoarece acestea vor acoperi tot mai mult din gamele producătorilor preferați. O listă lungă de lansări de SUV-uri electrice este deja pregătită de principalele mărci auto pentru perioada 2023 – 2025, conform datelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ford Explorer

Primul automobil electric al americanilor construit pe platforma MEB de la VW a fost dezvăluit deja iar producția acestuia este pregătită pentru acest an, cu un start al comenzilor așteptat pentru perioada de vară, mai ales că mașina poate fi rezervară printr-o precomandă. Ford  Explorer preia un nume celebru, o platformă testată deja de VW pe ID.4 și vine cu un design robust.

Cu o lungime de 4,40 metri, un portbagaj de 470 litri și o serie de echipamente specifice, de asistență și conectivitate, noul SUV de la Ford va deschide și mai mult perspectivele clienților europeni către segmentul de vehicule complet electrice.

VIDEO Podul de la Brăila, \ CITEȘTE ȘI VIDEO Podul de la Brăila, "Golden Gate-ul" României, traversat în doar 2 minute cu mașina

Prețul anunțat a fost de „sub 45.000 de euro”, ceea ce lasă loc pentru achiziția, cu ajutorul subvențiilor, la prețuri comparabile cu cele ale mașinilor cu combustie.

FOTO Avalanșă de SUV-uri electrice. Europenii vor avea la dispoziție și chiar vor fi nevoiți să cumpere tot mai multe automobile electrice

Renault Scenic

Unul dintre SUV-urile gata de lansare pe piața din Europa este Renault Scenic, un automobil care preia de la vechiul MPV  al francezilor numele și o bună parte din platformă de la modelul cu combustie Austral, dar oferă clienților propulsia electrică regăsită și pe Megane E-Tech.

FOTO Explozie la o navă aflată în Șantierul Naval Midia CITEȘTE ȘI FOTO Explozie la o navă aflată în Șantierul Naval Midia

Alegerea șefilor companiei pentru un nume care a marcat un eșec istoric în zona SUV-urilor (Scenic RX4) este și ea discutabilă, dar până la urmă important este că platforma tehnică a fost apreciată de clienții Megane și este de așteptat să fie cel puțin la fel de bună pe noul model. Deschiderea comenzilor este așteptată pentru lunile următoare, iar primele livrări ar putea fi și ele făcute tot în acest an.

FOTO Avalanșă de SUV-uri electrice. Europenii vor avea la dispoziție și chiar vor fi nevoiți să cumpere tot mai multe automobile electrice

Skoda Elroq

Grupul Volkswagen își va extinde și mai mult oferta de mașini electrice cu toate mărcile sale, iar Skoda își continuă experiența de succes de pe acest segment, începută cu Enyaq. Noul model va fi mai mic decât cel existent și va avea la bază versiunea compactă a platformei MEB, care va fi utilizată și de alte mărci, inclusiv de VW, pentru SUV-uri similare.

Lansarea sa este programată pentru 2024, an în care va demara cel mai probabil și producția. Detaliile tehnice nu sunt cunoscute, însă este de așteptat să fie apropiate de cele ale ID.3.

Cupra Tavascan

Tot în grupul VW este dezvoltat și SUV-ul compact Cupra Tavascan, un nou model pentru  narc premium desprinsă din SEAT cu succes. Noul model va avea aceeași platformă tehnică cu modelul Skodaa și cel similar de la VW, iar lansarea sa este estimată pentru anul 2024. Chiar dacă nu sunt cunoscute detalii privind designul sau motorizările, vom asista la o legătură puternică, din ambele puncte de vedere, cu primul automobil electric al mărcii, Born.

FOTO Volkswagen a finalizat testele cu ID.7, numit și „Passatul electric”. Când va fi lansarea CITEȘTE ȘI FOTO Volkswagen a finalizat testele cu ID.7, numit și „Passatul electric”. Când va fi lansarea

Ford E-Puma

Uzina din Craiova a început un amplu proces de modernizare și retehnologizare pentru a putea construi mașini electrice, iar unul dintre modelele cu baterii ce va fi asamblat în România va fi Puma electric, un derivat al actualului model cu combustie. Ford Otosan a dezvoltat o versiune a platformei actuale a lui Puma, care va fi prezentă atât pe noul E-Transit Courier și pe versiunea sa de pasageri, dar și pe micul SUV de clasă B.

Știm deja că inginerii Ford au pregătit un motor de 136 de CP pentru noile mașini, avem și o informație aproximativă despre o baterie de circa 60 kWh, astfel că ne așteptăm ca noul SUV electric să fie unul performant, cu un preț care să atragă tot mai mulți clienți de mașini cu combustie către propulsia electrică mult mai ecologică.

Lansarea comenzilor este așteptată pentru trimestrul al treilea al lui 2024, cu un start al producției în ultima parte a anului. Cel mai probabil, premiera noului model va avea loc însă peste aproximativ un an.

FOTO Avalanșă de SUV-uri electrice. Europenii vor avea la dispoziție și chiar vor fi nevoiți să cumpere tot mai multe automobile electrice

Peugeot 3008

Stellantis are un plan extrem de ambițios de electrificare, bazat pe trei platforme electrice dedicate autoturismelor sale dezvoltate pentru cele 14 mărci. SUV-ul 3008 va fi primul pe lista noilor lansări, pe noua platformă STLA Medium, care va permite producția simultană atât cu motoare cu combustie, cât și cu motorizări electrice.

Modelul va fi lansat anul viitor, iar producția ar putea începe până la finalul anului, moment care va coincide cu startul comenzilor.

VIDEO&FOTO Grindeanu anunță situația Autostrăzii de Centură București Sud CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Grindeanu anunță situația Autostrăzii de Centură București Sud

Opel Grandland E

Pe aceeași platformă cu modelul Peugeot va fi lansat și SUV-ul Grandland, care a fost anunțat oficial ca produs al uzinei din Eisenach, salvată de la închidere de Stellantis și modernizată printr-o investiție de câteva zeci de milioane de euro. Specificațiile și datele de producție vor fi similare cu 3008, astfel că putem vorbi despre un an 2024 plin pentru grupul franco-italian.

Nissan Leaf

Japonezii pregătesc o nouă generație a modelului electric Leaf, iar de data aceasta datele arată că va fi un SUV, nu doar un hatchback. Nici în acest caz nu sunt cunoscute detalii tehnice, însă este de așteptat ca dimensiunile să rămână în zona compactă, cu legătură cu modelele Renault ce sunt dezvoltate pe platforma CMF-C/D EV, care se regăsește pe Megane și pe viitorul Scenic, dr și pe primul SUV electric al mărcii japoneze, Aryia.

FOTO Avalanșă de SUV-uri electrice. Europenii vor avea la dispoziție și chiar vor fi nevoiți să cumpere tot mai multe automobile electrice

Opel Manta E

După un concept-car cu numele Manta și un prototip cu siluetă de SUV, Opel are în plan un model de serie cu acest nume, care va avea dimensiuni medii și va folosi aceeași platformă STLA Medium a grupului.

Compania Virgin Orbit intră în faliment CITEȘTE ȘI Compania Virgin Orbit intră în faliment

Designul va prelua mare parte din elementele prototipului Manta E, iar specificațiile tehnice vor fi similare cu celelalte modele electrice anunțate pentru 2024.

FOTO Avalanșă de SUV-uri electrice. Europenii vor avea la dispoziție și chiar vor fi nevoiți să cumpere tot mai multe automobile electrice

Ford Capri

Chiar dacă utilizarea celebrului nume nu a fost confirmată oficial, este certă lansarea în 2024 și startul producției în 2025 a celui de-al doilea SUV electric al Ford din familia europeană creată cu ajutorul platformei MEB de la VW. Acesta va fi mai mare decât Explorer, va avea caracteristici similare cu ID.5 de la VW, dar un design complet nou, de SUV Coupe. Modelul va fi produs la Koln, în aceeași uzină în care va începe producția lui Explorer în acest an.

Peugeot lansează „închirierea cu măsură”: mașini electrice la 150 de euro pe lună. „Dați mai puțin ca să ajungă la toți” CITEȘTE ȘI Peugeot lansează „închirierea cu măsură”: mașini electrice la 150 de euro pe lună. „Dați mai puțin ca să ajungă la toți”

Toyota bZ3X

Ofensiva japonezilor în segmentul electric s-a lăsat așteptată dar ea va începe cât de curând. După un prim model lansat în 2022, bZ4X, un al doilea, cu un nume apropiat, bz3X va fi lansat în 2025, potrivit informațiilor transmise de companie. Modelul va fi unul global, va fi unul compact și va deschide o listă de cinci mașini electrice din familia bZ, pregătită de Toyota pentru următorii trei ani, respectiv 10 modele electrice în total, pe toate piețele pe care marca este prezentă.

FOTO Avalanșă de SUV-uri electrice. Europenii vor avea la dispoziție și chiar vor fi nevoiți să cumpere tot mai multe automobile electrice

VW ID.Tiguan

Un al treilea SUV electric al mărcii germane VW va fi lansat în 2025 și produs începând cu 2026, după cum reiese din declarațiile șefilor companiei și din informațiile transmise până acum. Modelul a fost ales să completeze oferta electrică a mărcii, după ce proiectul Trinity a fost amânat. Decizia de a nu mai folosi un nume cu cifre, ci cu nume istorice adăugate după particula ID face parte din noua strategie a șefilor VW, care urmărește îmblânzirea imaginii și revenirea la conceptul de „,mașină a poporului”. VW ID.Tiguan va fi produs la Wolfsburg, alături de ID.3, după modernizarea uzinei și pregătirea acesteia pentru producția de vehicule electrice.

VW ID.3X

Ultimul din lista de SUV-uri compacte planificate de marca VW este ID.3X, o versiune derivată din ID.3 și care va încerca să atragă și mai mulți clienți către oferta de mașini electrice a grupului. ID.3 și-a ratat misiunea de a deveni cel mai vândut model electric al VW și de a prelua rolul de vedetă de la Golf și de la Beetle, fiind depășit rapid de ID.4.

Dosarul CFR Marfă din 2017 – DIICOT a dispus trimiterea în judecată a 35 de persoane. Gruparea a vândut peste 2.400 de vagoane ca fier vechi, deși acestea erau oțel și fier vechi special CITEȘTE ȘI Dosarul CFR Marfă din 2017 – DIICOT a dispus trimiterea în judecată a 35 de persoane. Gruparea a vândut peste 2.400 de vagoane ca fier vechi, deși acestea erau oțel și fier vechi special

O caroserie de SUV a acestuia, cu un preț mai accesibil, ar putea să devină mult mai popular decât hatchback-ul și în același timp să completeze lista de SUV-uri compacte începută de Skoda și Cupra.

Lansarea sa este prevăzută abia în 2026, an în care marca va mai avea cel puțin o lansare, sub forma unui model de clasă B, derivat din cocneptul ID.2all.

viewscnt
Afla mai multe despre
renult scenic
ford explorer
ford puma electric
vw id.tiguan
skoda elroq
toyota bz3x
opel manta
peugeot 3008 electric