FOTO Cum a reușit fabrica Marquardt din Sibiu să blocheze un focar de coronavirus

FOTO Cum a reușit fabrica Marquardt din Sibiu să blocheze un focar de coronavirus
scris 27 apr 2020

Marquard este una dintre fabricile din Sibiu care s-au confruntat cu un caz de COVID-19. O angajată a fost confirmată cu virusul SARS-COV-2, după ce familia ei s-a infectat din surse încă nedescoperite. Ea a mers la serviciu pentru numai o zi, la revenirea din șomajul tehnic. A fost depistată la testele uzinei și trimisă acasă, dar extinderea unui eventual focar de coronavirus era posibilă în orice moment.

Situația în care o angajată a fost confirmată cu COVID-19 a fost una specială pentru compania din Sibiu, care are un număr foarte mare de angajați și care ar fi putut să devină un veritabil focar de coronavirus. “Am reușit să ținem situația sub control. Am colaborat cu DSP-ul”, sunt explicațiile celor de la Marquardt.

Criza Coronavirus - două ventilatoare mobile performante au ajuns la medicii din linia întâi în urma donațiilor prin platforma „Donează pentru linia întâi” CITEȘTE ȘI Criza Coronavirus - două ventilatoare mobile performante au ajuns la medicii din linia întâi în urma donațiilor prin platforma „Donează pentru linia întâi”

Potrivit șefilor companiei, la izbucnirea epidemiei au fost luate măsuri drastice de protejare a angajaților.  Dincolo de specificul fabricii - asamblare de componente electronice - care impune o ținută de protecție destul de severă (halat și capișon), au fost introduse măștile, ochelarii și dezinfectarea încălțărilor la intrarea în fabrică, precum și dispensere de alcool pe toate traseele. Măsurarea temperaturii la intrarea în schimb este la fel de importantă. Cazul a fost astfel depistat timpuriu, iar 14 colegi care au intrat în contact cu femeia bolnavă în prima zi au fost trimiși imediat acasă, în izolare.

“Ne bucurăm să anunțăm că aceștia nu au prezentat nici un simptom până acum, la 19 zile de la contact, ceea ce înseamnă că am reușit să ținem virusul în afara fabricii și angajații noștri activi au fost feriți de contagiune”, spune pentru Profit.ro Marius Constantin, responsabil cu comunicarea în Marquard, în timpul vizitei în uzina care funcționează în continuare, chiar dacă o face cu un număr redus de angajați. Este weekend, dar volumul de personal pe schimb a fost diminuat chiar și în timpul săptămânii, tocmai pentru a crea spații suficiente între oameni. “Cel mai important este să pui în funcțiune un sistem care să funcționeze”, explică.

Din fericire, între 1 și 6 aprilie, fabrica fusese închisă și toată lumea a fost în șomaj tehnic. Angajata infectată s-a întors la lucru pe 7 aprilie, în aceeași zi în care tatăl ei s-a simțit rău și a fost internat în spital. Pe 8, bărbatului i-a venit rezultatul testului, pozitiv. Au urmat testele celor două femei, pe 12 aprilie, pozitive și ele.

FOTO MINI Cooper electric, lansat pe piața locală în plină pandemie, românii au făcut deja comenzi CITEȘTE ȘI FOTO MINI Cooper electric, lansat pe piața locală în plină pandemie, românii au făcut deja comenzi

Pe 14 aprilie, tatăl angajatei la Marquardt a pierdut lupta cu virusul și a murit. Fiica și soția acestuia erau deja internate. Cei 14 angajați ai fabricii erau în izolare, iar în hala de producție măsurile de protecție au funcționat perfect. “Pentru noi au fost costuri semnificative ca să implementăm aceste măsuri, dar au fost costuri suplimentare agreate ale grupului la nivel global. Am folosit experiența din China a colegilor noștri, care ne-au ajutat încă de la bun început cu măști. În 6 aprilie aveam măști pentru toți angajații. Am donat inclusiv Spitalului Județean, și măști, și viziere”, spun cei de la Marquardt.

FOTO Cum a reușit fabrica Marquardt din Sibiu să blocheze un focar de coronavirus

Acum, la fabrică, situația pare a fi sub control. Se muncește în condiții relaxate, pentru că măsurile luate de companie includ distanțarea fizică, transport în condiții sigure, cu microbuze sau autobuze mai mari, care să evite aglomerația, acces protejat în sala de mese, cu numai două persoane la masă, semne vizibile la intrare și ieșire, pentru păstrarea distanței.

Toate secțiile care pot face asta lucrează de acasă.

FOTO Cum a reușit fabrica Marquardt din Sibiu să blocheze un focar de coronavirus

Este un model care ar putea fi folosit și de alte companii, pentru perioada dificilă care urmează. După 15 mai vor fi ridicate unele restricții în România, se termină starea de urgență, virusul ar putea să se răspândească mult mai rapid, iar în comunitățile mari, cum sunt fabricile cu mulți angajați, s-ar putea repeta experiența din Cisnădie, unde zeci de angajați s-au infectat unii de la alții, deși au existat destule măsuri de protecție instituite. Din acest motiv, nicio măsură în plus nu este lipsită de sens.

“Suntem încrezători că acest sistem de organizare care pune accentul pe protejarea sănătății angajaților, pe care l-am introdus și îl aplicăm foarte strict, va fi instrumentul principal cu ajutorul căruia vom putea trece cu bine peste această criză pandemică, atât angajații, cât și compania.” mai spun cei de la Marquardt, care au anunțat că vor închide din nou fabrica, pentru a-și coordona producția cu clienții, constructorii auto care în această perioadă nu produc autovehicule.

În județul Sibiu s-a instalat în rândul populației o panică față de posibila contagiune în fabrici, după ce o companie din Cisnădie, care produce echipamente medicale, a înregistrat peste 30 de cazuri de angajați confirmați cu coronavirus, iar una dintre femeile angajate a murit la spital. Fabrica a fost închisă, iar cei aproape 300 de angajați au fost trimiși în izolare.

Marquardt produce sisteme electronice pentru industria auto, fiind unul dintre furnizorii importanți ai constructorilor de automobile din Europa. Fabrica din Sibiu este subsidiară a Marquardt Group din Germania. În 2019, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 1,3 miliarde euro.

Carburanți ieftiniți în toate stațiile din România. Reducerea abruptă a cererii a intensificat nivelul concurenței CITEȘTE ȘI Carburanți ieftiniți în toate stațiile din România. Reducerea abruptă a cererii a intensificat nivelul concurenței

Măsuri luate de fabrica Marquardt din Sibiu pentru a opri răspândirea virusului SARS-CoV-2 în uzină

Începând din data de 06.04.2020, Marquardt a organizat pentru angajați o serie de măsuri speciale:

- transportul angajaților a fost reorganizat, prin introducerea unor microbuze și autobuze cu capacitate dublă față de normal, pentru ca pasagerii să stea la distanță unul de celălalt;

- majoritatea angajaților din funcțiile administrative și de suport lucrează de acasă; - întrunirile interne sau cu clienții și furnizorii se derulează de peste o lună prin telefon sau videoconferință;

- la intrarea în firmă, toți angajații trec prin puncte de control preventiv, unde se efectuează controlul temperaturii, cu termometre non-contact; avem și asistența unui medic, care, la nevoie, poate efectua un control amănunțit;

- la intrări au fost instalate covoare dezinfectante cu clor, iar angajații primesc dezinfectant alcoolic pentru mâini;

- la intrarea în fabrică, salariaților li se distribuie în fiecare zi măști de protecție, ochelari și viziere, a căror purtare este obligatorie în companie;

- în birouri și în producție au fost instalate dispensere cu dezinfectant accesibile pentru toată lumea, iar o companie specializată face zilnic dezinfecția zonelor circulate și săptămânal dezinfecția completă a birourilor;

- în firmă au fost instalate semne vizuale pentru păstrarea distanței de siguranță în spațiile comune;

- au fost ajustate schimburile, astfel încât să se reducă numărul de angajați prezenți la lucru în același timp.

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus fabrica romania
marquard caz coronavirus
masuri protectie coronavirus