FOTO Lotul 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda, care are aproape 15 kilometri și care trebuie finalizat în 2016, deschis traficului

FOTO Lotul 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda, care are aproape 15 kilometri și care trebuie finalizat în 2016, deschis traficului
scris 4 dec 2020

Lotul 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda - un tronson de aproape 15 kilometri dintre nodul rutier Sebeș și Alba Iulia - a fost deschis traficului, joi după-amiază, fiind impusă o restricție de viteză de 100 de kilometri pe oră. Acest tronson trebuia finalizat în 2016.

Ministerul Transporturilor a anunțat că, joi, a avut loc darea în trafic a Lotul 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda, la eveniment participând ministrul Lucian Bode, conducerea CNAIR și reprezentanți ai autorităților locale, scrie News.ro.

Tronsonul, construit de Asocierea Impresa Pizzarotti & C Spa Pomponio Construcții SRL, în lungime de 14,8 kilometri, face legătura între Nodul Rutier Sebeș (legătura cu DN1 prin bretelele 5 și 6), Nodul Rutier Alba Iulia Sud și Nodul Rutier Alba Iulia Nord (bretelele 1, 2 si 3).

DECIZIE CJUE în dosarul Star Taxi versus Primăria Capitalei: Aplicația este un serviciu al societății informaționale, nu de transport. Instanța națională va decide dacă obligația deținerii unui dispecerat era necesară CITEȘTE ȘI DECIZIE CJUE în dosarul Star Taxi versus Primăria Capitalei: Aplicația este un serviciu al societății informaționale, nu de transport. Instanța națională va decide dacă obligația deținerii unui dispecerat era necesară

Pe acest sector de autostradă este instituită o restricție de viteză de 100 de kilometri pe oră.

Contractul,în valoare de 541.739.137,21 lei fără TVA, a fost finanțat din fonduri europene nerambursabile.

FOTO Lotul 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda, care are aproape 15 kilometri și care trebuie finalizat în 2016, deschis traficului

"Azi reușim să dăm în trafic un obiectiv de infrastructură mare, mult așteptat de români, și mă refer evident la lotul 1 din autostrada Sebeș-Turda. Este rezultatul implicării serioase din partea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, antreprenorului și a subcontractorilor acestuia. Este dovada faptului că pentru guvernul liberal investițiile în infrastructura de transport reprezintă priorități în actul de guvernare. Concluzia este doar una: se poate și în România să construim infrastructură de transport, într-un ritm accelerat. Ultimele săptămâni, pe lotul 1, au fost intense. Le mulțumesc tuturor celor care au muncit aici în acest an astfel încât să putem deschide traficul pe cei aproximativ 15 kilometri din acest obiectiv", a declarat Lucian Bode.

Potrivit acestuia, parcursul proiectului a fost unul "din care avem multe de învățat în ceea ce privește implementarea unui proiect de anvergură".

"Au existat multe blocaje și probleme nesoluționate la timp, care au împins cu mult termenul de finalizare. Din păcate, în România construcția obiectivelor de infrastructură depășește, de cele mai multe ori, termenele contractuale. În cazul Lotului 1 din Sebeș-Turda, acesta trebuia finalizat în anul 2016, când a fost aprobată o extensie de timp de doi ani, și iată că am ajuns în 2020 să dăm în trafic un obiectiv după șase ani de la semnarea contractului și nici acum în integralitate. Guvernul Ludovic Orban a schimbat abordarea în ceea ce privește implementarea proiectelor de infrastructură. Am accelerat ritmul, am intensificat monitorizarea lor în teren și am alocat resursele necesare umane, financiare și logistice, astfel încât parcursul proiectelor să fie constant și predictibil. Pentru a elimina toate blocajele din calea unui proiect este nevoie de o capacitate administrativă ridicată a instituțiilor statului responsabile de implementarea acestor proiecte", a susținut ministrul Transporturilor.

El a adăugat că un obiectiv prioritar al guvernării liberale este de a crește capacitatea administrativă a statului.

"Este vital să avem o colaborare eficientă între instituțiile statului, implicate în avizarea și derularea unui proiect, pentru a nu ne mai întâlni cu situații în care relocarea a patru stâlpi de înaltă tensiune de pe amplasamentul unui obiectiv de infrastructură să dureze patru ani. A fost cazul, din păcate, aici pe lotul 1 din Sebeș-Turda. Nu se poate să așteptăm ca o altă instituție a statului să nu se mobilizeze și să nu își facă treaba așa cum ar fi normal. În acest an, în luna iulie, am reușit să eliminăm acest blocaj de patru ani de zile. Este inadmisibil și nu mai putem tolera o astfel de colaborare defectuoasă între instituțiile statului, care au obligația să colaboreze și să găsească cele mai bune și mai rapide soluții în implementarea unui proiect de orice natură", a spus Bode.

El s-a arătat nemulțumit de stadiul lucrărilor la Lotul 2.

"În ceea ce privește lotul 2, aș vrea să spun că pentru cei 24 de kilometri dintre Alba Iulia și Aiud lucrurile nu stau așa cum ne-am fi dorit. Mi-aș fi dorit să avem o evoluție mai bună și să fie și el dat în trafic în același timp cu lotul 1 pentru a avea continuitate de la un capăt la altul pe autostrada A10. Din păcate, nu se întâmplă acest lucru ceea ce nu reprezintă un motiv de mândrie, nici pentru CNAIR și nici pentru antreprenori. Acest coridor de transport care va fi finalizat în integralitate în anul 2021 și va contribui la asigurarea conectivității între Autostrada A1 și Autostrada 3-Autostrada Transilvania. Îmi doresc, și aici ar fi bine să rețină CNAIR și antreprenorul de pe lotul 2, ca până la sfârșitul lunii mai, anul viitor, să se recepționeze în integralitate cei 41 de kilometri de autostradă", a subliniat Lucian Bode.

El a amintit că, în 12 luni de guvernare, s-a reușit deschiderea traficului pe 77 de kilometri de autostradă: 25 de kilometri din Autostrada Transilvania, 21 de kilometri din Lugoj-Deva lotul 3, 16 kilometri din Autostrada Moldovei și cei 15 kilometri dați în trafic joi.

FOTO Lotul 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda, care are aproape 15 kilometri și care trebuie finalizat în 2016, deschis traficului

"Îmi doresc ca până la sfârșitul anului la acești 77 de kilometri să se adauge, așa cum s-a angajat antreprenorul, și cei 10 km de autostradă dintre Râșnov și Cristian. Așadar, vorbim în total de aproximativ 90 de kilometri de autostradă dați în trafic în această guvernare într-o perioadă dificilă, într-o perioadă de pandemie, de criză sanitară care a generat evident și o criză economică. Eu sunt bucuros de faptul că ieri și astăzi rețeaua de autostrăzi din România s-a îmbunătățit cu 31 de kilometri de autostradă. Așadar, într-un an dificil, în care economia și-a încetinit creșterea, am reușit să menținem toate șantierele deschise astfel încât să finalizăm un număr de kilometri de autostradă aproape egal cu numărul de kilometri finalizat de cei din înaintea noastră, în trei ani de zile. Ei au reușit 97 de kilometri în trei ani. Următorii patru ani vor fi anii în care construim infrastructura de transport în România”, a declarat ministrul Lucian Bode.

viewscnt
Afla mai multe despre
seber turda
autostrada