GM a rămas cel mai mare constructor auto din SUA în 2023

GM a rămas cel mai mare constructor auto din SUA în 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 ian 2024

General Motors a reușit să își conserve titlul de cel mai mare constructor auto din SUA în 2023, devansându-și rivalul Toyota Motor, în contextul în care reducerea problemelor de pe lanțurile de aprovizionare și cererea susținută a permis industriei auto să înregistreze cel mai bun de după pandemie, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

GM a reușit să depășească efectele unei greve costisitoare și să vândă 2,594 milioane de autovehicule noi în SUA în anul 2023, în creștere cu 14,1% comparativ cu 2022, în timp ce vânzările Toyota au crescut cu doar 6,6% până la 2,248 milioane de autovehicule, scrie Agerpres.

EXCLUSIV Dacia egalează în 2023 vânzările de autoturisme din 2018. Recordul din 2019 rămâne în picioare, dar poate fi depășit CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dacia egalează în 2023 vânzările de autoturisme din 2018. Recordul din 2019 rămâne în picioare, dar poate fi depășit

Analiștii firmei de consultanță Cox Automotive estimează ca în 2023 toți constructorii auto au vândut un număr total de 15,499 milioane de vehicule în SUA, cel mai ridicat număr de după 2019, când industria a raportat vânzarea a 17,044 milioane de unități.

Relansarea vânzărilor de autovehicule vine după ce constructorii și-au majorat producția pentru a ține pasul cu cererea susținută de noi vehicule în 2023, chiar dacă unii analiști avertizează că dobânzile ridicate își vor face simțite efectele asupra cererii în acest an.

"Prețurile mari la vehicule și dobânzile ridicate rămân principalele probleme ale industriei pentru moment iar această tendință va continua în următorul an", susțin analiștii de la Cox Automotive.

Ca o dovadă că cererea începe să scadă, dealerii auto au fost nevoiți să ofere stimulente și reduceri semnificative de prețuri în lua decembrie pentru a scăpa de stocurile de automobile nevândute, aceasta după doi ani în care nu au recurs la promoții.

"Este al treilea an consecutiv în care consumatorii americani au cheltuit mai mult de 500 de miliarde de dolari pentru a cumpăra noi vehicule", subliniază și analiștii de la J.D. Power.

În plus, automobilele electrice au cucerit și ele o cotă mai mare din cheltuielile consumatorilor. Toyota a anunțat miercuri că vânzările de vehicule electrificate au crescut cu 30,4% până la 657.327 vehicule, adică 29,2% din vânzările sale totale în SUA.

ANUNȚ Program nou pentru instalarea de panouri fotovoltaice cu bani prin PNRR. Care sunt condițiile și ce valoare au voucherele CITEȘTE ȘI ANUNȚ Program nou pentru instalarea de panouri fotovoltaice cu bani prin PNRR. Care sunt condițiile și ce valoare au voucherele

Vânzările totale de vehicule electrice în SUA sunt așteptate să reprezinte aproximativ 8% din vânzările totale de automobile în 2023, iar acest număr ar urma să crească până la 10% în 2024, susține Cox Automotive.

Cu toate acestea analiștii avertizează că nivelul ridicat al dobânzilor va afecta și cerea pentru vehicule electrice. "Este posibil ca vânzările de automobile electrice să continue să se îmbunătățească dar nu la ritmurile astronomice înregistrate în ultimii ani", avertizează analiștii de la AutoForecast Solutions. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gm
masini
sua