Greg Kelly, fostul adjunct al lui Carlos Ghosn la Nissan, condamnat cu suspendare, în Japonia

Greg Kelly, fostul adjunct al lui Carlos Ghosn la Nissan, condamnat cu suspendare, în Japonia
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 4 mar 2022

Procesul lui Greg Kelly, cel care a fost arestat odată cu Carlos Ghosn în Japonia, sub acuzații de fraudă și complicitate la fraudarea Nissan, s-a încheiat cu o sentință nefavorabilă fostului manager, dar care a beneficiat de clemență și a primit o suspendare a pedepsei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Americanul Greg Kelly a fost încă de la începutul arestării lui Carlos Ghosn o victimă colaterală, după cum a reieșit ulterior din toate declarațiile și probele anunțate de procurorii japonezi care au instrumentat cazul fostului președinte al Nissan și Renault. Kelly a fost director în cadrul Nissan și a fost considerat omul de încredere, mâna dreaptă a lui Carlos Ghosn, în cadrul companiei japoneze, el fiind dat pe mâna procurorilor de CEO-ul de la acea vreme, Hiroto Saikawa. Ulterior, Greg Kelly a beneficiat de mai multă îngăduință din partea procurorilor, fiind primul care a fost eliberat pe cauțiune, după câteva luni de detenție. În același timp, Kelly, cetățean american, a beneficiat și de intervențiile și presiunile diplomatice ale SUA în Japonia.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Greg Kelly și-a susținut permanent nevinovăția, el spunând că nu a comis nicio faptă ilegală, deciziile considerate ilegale fiind toate aprobate de Consiliul de Administrație. Mai mult, faptele de care a fost acuzat Carlos Ghosn, cel care avea puterea deplină în funcția de președinte al Nissan, îi aparțineau și nu putea fi imputate lui Kelly. La vremea respectivă, reprezentanții săi au afirmat că managerul american a fost prins la mijloc într-un conflict legat de încercările de preluare a puterii în cadrul Nissan.

După fuga lui Carlos Ghosn din Japonia, situația lui Greg Kelly s-a înăsprit într-o oarecare măsură, însă el a rămas sub control judiciar și a reușit să ajungă la momentul procesului.

Acuzațiile aduse lui Greg Kelly au fost, în mare, cele de complicitate cu Carlos Ghosn la fraudele prin care fostul președinte al Nissan ar fi obținut circa 80 de milioane de dolari din companie sub formă de compensații, bani pe care nu i-a declarat la fiscul japonez.

Judecătorul care a analizat probele a decis să-i dea lui Greg Kelly o pedeapsă de șase luni de închisoare, cu suspendare, la finalul a trei ani de cercetări și proces.

„Am lucrat din plin cu cele mai bune intenții având interesele Nissan în minte și, în niciun caz nu am fost implicat în vreun act ilegal”, a declarat Greg Kelly la finalul procesului. Atât el, cât și avocații lui au susținut că este nevinovat și că vor face apel la sentință.

Decizia de condamnare l-a găsit pe Kelly vinovat de încălcarea legilor privind privind declarațiile fiscale într-un singur an din cei opt pentru care s-au făcut acuzații. Alte acuzații făcute de procurori au fost respinse. Anchetatorii ceruseră o sentință de doi ani cu executare.

VIDEO & FOTO Dacia Bigster a ajuns în premieră la București CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Dacia Bigster a ajuns în premieră la București

Judecătorul acestui dosar a spus, potrivit presei locale, că singura probă împotriva lui Kelly a fost un martor-cheie, care a făcut un acord de cooperare cu procurorii, dar care „nu a fost credibil”.

În cadrul sentinței a fost stabilită și o amendă pentru Nissan în valoare de 200 milioane de yeni (circa 1,5 milioane euro), pentru falsificarea rapoartelor privind compensațiile și remunerațiile lui Ghosn.

În acest moment, Greg Kelly este liber să părăsească Japonia, chiar dacă el sau procurorii vor face apel.

Procesul lui Carols Ghosn a luat o altă turnură odată cu fuga fostului președinte Nissan din Japonia, în timp ce era sub arest la domiciliu. Ghosn este acuzat de fraudarea Nissan și a statului japonez cu mai multe miliarde de euro. El se află în Liban, fiind protejat de lipsa unui acord de extrădare între această țară și Japonia.

viewscnt
Afla mai multe despre
carlos ghosn
greg kelly
proces nissan
director nissan