Grupul Volkswagen investește 10 miliarde de euro în Spania pentru fabrica de baterii și o centrală fotovoltaică

Grupul Volkswagen investește 10 miliarde de euro în Spania pentru fabrica de baterii și o centrală fotovoltaică
scris 5 mai 2022

Volswagen împreună cu divizia sa din Spania, SEAT SA, au anunțat o investiție apreciată drept „cea mai mare investiție industrială din istoria Spaniei”, în domeniul mobilității electrice.

Compania germană Volkswagen a decis să înceapă construirea unei gigafabrici de baterii pentru automobile, cu condiția ca proiectul Future Fast Forward să fie aprobat de autoritățile spaniole, potrivit unui anunț al șefului VW Group, Herbert Diess. Acesta a declarat că, împreună cu partenerii implicați în acest proiect vor investi 10 miliarde de euro, cu tot cu banii oferiți din finanțarea prin PERT, programul similar PNRR-ului românesc.

„Această investiție de 10 miliarde de euro va electrifica Spania și al doilea mare producător de automobile din Europa, creând o Gigafabrică de baterii în Sagunto, permițând producția de vehicule electrice la fabricile din Martorell și Pamplona și construind un ecosistem de furnizori. Aceasta este cea mai mare investiție industrială făcută vreodată în Spania”, a declarat Herbert Diess, CEO al Grupului Volkswagen.

Diess a vizitat locația în care urmează să fie construită fabrica de baterii, după ce cele 62 de companii care vor face parte din proiect au depus cererea de finanțare pentru Programul Strategic de Redresare și Transformare Economică (PERT).

După luni în care a vândut pe bandă rulantă, Dacia și-a oprit avansul rapid în Germania, dar rămâne marca de volum cu cea mai mare creștere din 2022 CITEȘTE ȘI După luni în care a vândut pe bandă rulantă, Dacia și-a oprit avansul rapid în Germania, dar rămâne marca de volum cu cea mai mare creștere din 2022

Fabrica de baterii, a treia locație stabilită de VW din totalul de șase câte și-a propus compania,  va avea o capacitate de producție anuală de 40 GWh, furnizând volumul necesar de celule către Martorell și Pamplona, uzine ale SEAT în care sunt produse și automobile VW. Uzina va angaja peste 3.000 de oameni până în 2030 și va ocupa o suprafață de 200 de hectare. Construcția Gigafactory va începe în primul trimestru al anului 2023, iar producția va începe în 2026. Din cele 10 miliarde, 3 vor fi destinate acestei uzine, inclusiv fondurile publice.

Restul investiției va merge către un parc fotovoltaic, pentru care VW Group și grupul Iberdrola au semnat un acord strategic. În aceeași localitate, Sagunto, va fi construită o centrlaă fotovoltaică ce va alimenta uzina de baterii cu circa 20% din necesarul de energie electrică. Parcul va avea 250 de hectare, urmând să fie amplasat la mai puțin de 10 kilometri de uzină.

VW a anunțat până acum alte două uzine de baterii pentru vehiculele electrice, un în Suedia și cealaltă în Germania. Reprezentanții grupului discută în continuare despre variantele celorlalte trei locații, dintre care una va fi în Europa de Est.

viewscnt
Afla mai multe despre
vw investitii fabrica baterii
gigafactory vw
masini electrice vw
seat