Înăsprirea Codului Rutier, adoptată: Șoferii și bicicliștii nu vor avea voie să țină în mână telefonul mobil când conduc. Amenzi mari

Înăsprirea Codului Rutier, adoptată: Șoferii și bicicliștii nu vor avea voie să țină în mână telefonul mobil când conduc. Amenzi mari
scris 12 aug 2019

Conducătorilor de autovehicule, tractoare, tramvaie aflate în mișcare, dar și de vehicule pentru care nu este impusă obligativitatea unui permis de conducere le va fi interzis, prin lege, nu doar să utilizeze, dar chiar să țină în mână telefonul mobil și orice dispozitiv mobil cu funcție de înregistrare ori redare text, foto sau video. Amenzile vor fi majorate în astfel de cazuri, iar pentru șoferi, în anumite condiții, se va merge până la suspendarea permisului de conducere, potrivit unei ordonanțe adoptate astăzi de Guvern.

Nevoia de generatoare urcă puternic. Alimentarea continuă cu electricitate - vitală CITEȘTE ȘI Nevoia de generatoare urcă puternic. Alimentarea continuă cu electricitate - vitală

Noile prevederi, prezentate anterior în premieră de Profit.ro, vor intra în vigoare în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării ordonanței în Monitorul Oficial al României, perioadă în care poliția rutieră va informa publicul cu privire la noile reguli.

De ce este important: În prezent, Codul Rutier prevede doar în cazul șoferilor că le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul mersului, cu excepția aparatelor cu dispozitive tip ”mâini libere”/ hands free.

Ordonanța aprobată de Guvern extinde însă interdicția atât cu privire la categoriile de conducători de vehicule, cât și la tipul de dispozitive, și înăsprește sancțiunile în astfel de cazuri.

Potrivit datelor oficiale, 1 ianuarie 2016 – 1 noiembrie 2018, la nivel național, au fost constatate și sancționate 176.339 de încălcări ale normelor referitoare la interzicerea folosirii telefonului mobil în timpul mersului, de către conducătorii de autovehicule, ba mai mult au exitsta accidente grave ca urmare a acestor încălcări.

Atenție: Un nou control medical pentru viitorii șoferi și reînnoirea anumitor permise. Crește însă valabilitatea examenului medical CITEȘTE ȘI Atenție: Un nou control medical pentru viitorii șoferi și reînnoirea anumitor permise. Crește însă valabilitatea examenului medical

Interdicția, extinsă pentru toate vehiculele și toate gadget-urile care trebuie operate manual

- Astfel, dacă în prezent, Codul Rutier interzice ”folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul mersului”, potrivit modificărilor propuse: ”În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

Această interdicție va fi valabilă nu doar în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, ci și ”în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, aflat în mișcare”.

Prin urmare, interdicția se va aplica inclusiv bicicliștilor sau utilizatorilor de alte vehicule care nu presupun obținerea unui permis de conducere.

Noile condiți de obținere a permisului de conducere pentru motociclete ușoare - avizate de Guvern CITEȘTE ȘI Noile condiți de obținere a permisului de conducere pentru motociclete ușoare - avizate de Guvern

Sancțiunile vor fi extinse și majorate 

În prezent, nerespectarea interdicșiei de a folosi telefonul mobil în timpul șofatului este sancționată cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni, respectiv 2-3 puncte amendă și 2 puncte de penalizare.

Sancțiunea vizează numai conducătorii de autovehicule, conducătorii celorlalte categorii de vehicule nefiind sancționați.

Ordonanța reglementează, în schimb, sancțiunea cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (aceeași ca la conducătorii de autovehicule) și pentru conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, în cazul săvârșirii contravenției ”ținerea în mână sau folosirea cu mâinile înorice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, a telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

Totodată, este propusă noua sancțiune de 6-8 puncte amendă (clasa a III-a) şi 4 puncte de penalizare, pentru săvârșirea de către șoferi a contravenției indicate.

De asemenea, în situația în care utilizarea telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiții decât cele permise, se realizează concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, în acest caz va fi aplicată sancțiunea contravențională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule.

Încă 20.000 de vouchere aprobate pentru programul Rabla CITEȘTE ȘI Încă 20.000 de vouchere aprobate pentru programul Rabla

Modificări privind examenul de permis

Orodnanța cuprinde, totodată, o serie de prevederi privind condițiile de obșinere a permisului de conducere.

Este stabilită, astfel, posibilitatea de a susține verificarea cunoașterii regulilor de circulație (în cazul suspendării exercitării dreptului de a conduce) și la serviciul poliției rutiere pe a cărui rază de competență teritorială a fost constatată contravenția ori au fost constatate prin același proces verbal contravențiile.

Proiectul instituie și posibilitatea efectuării verificării regulilor de circulație într-una dintre limbile în care se poate susține, în România, examinarea la proba teoretică pentru obținerea permisului de conducere.

Modificările și completările privind regimul contravențional, dar și privind obținerea permisului vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării ordonanței în Monitorul Oficial al României, perioadă în care poliția rutieră va informa publicul cu privire la noile reguli.

FOTO Undă verde pentru un nou port turistic la Dunăre CITEȘTE ȘI FOTO Undă verde pentru un nou port turistic la Dunăre

Cazuri de accidente produse în România ca urmare a transmisiilor live pe Facebook cu mobilul

Argumentul autorităților penrtru noile măsuri propuse este că, în prezent, funcționalitatea telefonului mobil și a alto rdispozitive electronice mobile s-a extins foarte mult, astfel că, pe lângă funcția de vorbit liber vocal, acestea includ o serie de alte funcții, precum cea de aparat foto/filmare performantă, convorbire video, mp3, mp4 playere, scanner de documente, utilizare internet/rețele sociale, consolă mobilă de joc etc.

”S-a constatat faptul că folosirea telefonului mobil inteligent și a altor dispozitive electronice de comunicaresau divertisment, în timpul mersului, reprezintă unul dintreprincipalii factori de distragere a atenției pentruconducătorii de autovehicule, constituind o reală problemă pentru siguranța rutieră, prin amploarea și frecvența acestui fenomen”, arată autoritățile.

Cu titlu de exemplu, privind folosirea telefonului mobil în timpul conducerii unui autovehicul pe drumurile publice, în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță următoarele accidente soldate cu consecințe grave:

1) La data de 12.10.2018 pe DN59, între localitățile Voiteni și Jebel din județul Timiș, conducătorul unui autoturism, în timp ce transmitea live pe Facebook, a lovit din spate un tractor agricol ce se deplasa în același sens, a fost proiectat pe sensul opus intrând în coliziune cu un alt autoturism ce se deplasa regulamentar. În urma accidentului a rezultat decesul șoferului din primul autoturism și a unui minor de 9 ani din autoturismul cu care a intrat în coliziune. De asemenea, alte 4 persoane grav rănite (printre care și un copil de 3 ani) au fost transportate la spital.

2) La data de 30.09.2018, pe strada Calea București din municipiul Craiova, județul Dolj, conducătorul unui autoturism, în timp ce transmitea live pe Facebook, a intrat într-un stâlp de iluminat. În urma accidentului,conducătorul autoturismului și-a pierdut viața.

3) La data de 19.07.2018, în județul Vrancea, un autoturism în care se aflau 4 tineri, care transmiteau live pe Facebook, a intrat într-un cap de pod de pe marginea drumului. Accidentul s-a soldat cu decesul a două persoaneși rănirea gravă a altor două.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
telefon
mobil
foto
video
inregistrare
dispozitiv
gadget
cond rutier
interdictie
interzicere
ordonanta
sanctiune
amenda
suspendare
permis
sofer
biciclist