Joshua Dean, un avertizor de integritate care a atras atenția asupra defectelor de fabricație ale avionului 737 Max al constructorului Boeing, a murit după o scurtă boală, fiind al doilea avertizor al Boeing care moare în acest an.
Dean, în vârstă de 45 de ani, fost auditor de calitate la furnizorul Boeing Spirit AeroSystems, a depus o plângere la Administrația Federală a Aviației (FAA), în care susținea că „a fost comisă o abatere gravă și grosolană de către conducerea superioară a calității liniei de producție a 737” de la Spirit, arată Adevarul.

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
În 2018 și 2019, două avioane 737 Max au fost implicate în accidente fatale, în care au murit 346 de persoane. Dean a fost concediat de Spirit anul trecut și a depus o plângere la Departamentul Muncii, susținând că concedierea sa a fost o represalii pentru că a ridicat probleme de siguranță, scrie theguardian.com.
Potrivit Seattle Times, Dean a fost spitalizat după ce a avut probleme de respirație. El a fost intubat și a dezvoltat pneumonie și o infecție gravă înainte de a muri două săptămâni mai târziu.

„S-a stins din viață ieri dimineață, iar absența sa va fi profund resimțită. Te vom iubi mereu Josh", a declarat mătușa lui Dean, Carol Dean Parsons, prin intermediul Facebook.
Dean a fost reprezentat de aceeași firmă de avocatură care l-a reprezentat pe denunțătorul Boeing John „Mitch” Barnett. Barnett, în vârstă de 62 de ani, a fost găsit mort în martie din cauza a ceea ce părea a fi o rană de glonț autoprovocată.

Barnett a petrecut aproape trei decenii la Boeing și a declarat pentru New York Times în 2019 că a găsit „grupuri sau așchii de metal” atârnând deasupra cablajelor comenzilor de zbor care ar fi putut provoca daune „catastrofale” dacă ar fi penetrat firele.
El a susținut că managementul i-a ignorat plângerile și l-a mutat în altă parte a uzinei.

Luna trecută, un alt denunțător de la Boeing, Sam Salehpour, a declarat în Congres că la Boeing nu există „nicio cultură a siguranței” și a susținut că angajații care au tras semnalul de alarmă au fost „ignorați, marginalizați, amenințați, marginalizați și chiar mai rău”. El a declarat că s-a temut de „violență fizică” după ce și-a făcut publice îngrijorările.
Autoritățile de reglementare din SUA investighează în prezent Boeing după ce, în ianuarie, un Boeing 737 Max 9 a explodat în aer, în timpul zborului, un panou de ușă.

Reuters a raportat luna trecută că Departamentul de Justiție analizează acum dacă Boeing a încălcat un acord care l-a protejat de urmărirea penală în legătură cu accidentele fatale din 2018 și 2019.