Industria auto este sectorul productiv din economie cu cel mai mare număr de angajați din România

Auto/Transporturi   
Industria auto este sectorul productiv din economie cu cel mai mare număr de angajați din România

Sector auto al industriei românești, care acoperă producția de vehicule și componente, este cel mai mare angajator din România din zona de producție, fiind depășit ca număr de angajați doar de companii din retailul alimentar, în special rețelele de supermarketuri.

Automobile Dacia SA, Ford Otosan România SRL și Autoliv România SRL sunt primele trei cele mai mari companii din industria auto românească, al căror număr de angajați cumulat ajunge la 26.000 de persoane. Nicio altă industrie productivă din România nu mai  angajează atât de mulți români, potrivit unei analize publicată de Termene.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Aproape jumătate din acest număr este reprezentat de cele 11.000 de persoane angajate de Dacia, la Mioveni, acționarul principal al companiei fiind Renault SA.

ULTIMA ORĂ CFR trece la săptămâna de 4 zile pentru unii angajați. Cu salariu mai mic CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CFR trece la săptămâna de 4 zile pentru unii angajați. Cu salariu mai mic

Pe locul al doilea se află Autoliv România SRL din Brașov, companie producătoare de componente auto, care avea la 31 decembrie 2024 un număr de 8561 angajați, iar pe locul al treilea între companiile din industria auto este Ford Otosan România SRL, cu 6365 angajați.

Nu apar în clasamentul celor mai mari 20 de angajatori din România alte companii majore din industria auto, cum sunt, de exemplu, Continental România, care a anunțat anul trecut că a depășit 20.000 de angajați, sau Bosch România, care a depășit 10.000 de angajați. Motivul este faptul că personalul acestora este distribuit între mai multe societăți comerciale.

Cele mai mari 20 de companii din România aveau la 31 decembrie 218.941 de angajați, cei mai mulți, peste 80.000, lucrând în comerțul alimentar, unde Kaufland și Lidl domină ierarhia angajatorilor.

Ford Otosan se regăsește și între companiile care și-au majorat cel mai mult numărul de angajați în 2024. Cu o creștere de 775 angajați, uzina Ford din Craiova se află pe locul 5.

Analiza face o comparație și la nivelul productivității, respectiv venituri produse de un angajat, analiza relevând faptul că Automobile Dacia SA, cu 2,5 milioane de lei pe angajat, este cea mai productivă companie din România. În același timp, profitabilitatea per angajat, este cu mult mai mare în alte sectoare (OMV Petrom, Dedeman, Lidl), ceea ce înseamnă că în aceste sectoare salariile sunt mult mai mici iar marjele de profit obținute de companii mult mai mari.

ULTIMA ORĂ FOTO Primele imagini cu noul Sandero, fără camuflaj. Premiera va avea loc la toamnă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Primele imagini cu noul Sandero, fără camuflaj. Premiera va avea loc la toamnă

Automobile Dacia a obținut anul trecut o cifră de afaceri de 27,81 miliarde lei și un profit net de 569,59 milioane lei. Autoliv România SRL din Brașov a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 6,06 miliarde lei și un profit net de 256,88 milioane lei. Acționar principal este Autoliv Beteiligungsgesellschaft MBH. Ford Otosan România SRL din Craiova a realizat o cifră de afaceri de 18,62 miliarde lei și un profit net de 369,10 milioane lei. Acționar unic al uzinei este Ford Otosan Netherlands B.V.

Până la această dată, 825.196 de firme din România și-au publicat bilanțurile, acestea însumând 3,94 milioane de angajați.

Potrivit ACAROM, asociația constructorilor de autovehicule și componente auto din România, sectorul auto din România are o cifră de afaceri anuală de circa 35 miliarde de euro, generând circa 13% din PIB, cu un total de 220.000 de locuri de muncă directe, în companiile producătoare de vehicule și piese auto. Industria auto este cel mai mare exportator al România, acoperind circa 35% din totalul exporturilor României.

viewscnt
Afla mai multe despre
industria auto romania
exportatori romania
acarom
dacia mioveni
ford otosan
autoliv