INFOGRAFIC Diferența prețurilor pentru transportul public în lume. Unde este în România cel mai scump bilet de transport

INFOGRAFIC Diferența prețurilor pentru transportul public în lume. Unde este în România cel mai scump bilet de transport
scris 27 mar 2020

Traficul și poluarea aerului sunt printre principalele probleme cu care se confruntă cele mai mari orașe ale lumii. Autoritățile locale încearcă să îi facă pe oameni să aleagă transportul în comun, restricționează accesul autoturismelor în centrul orașelor și cresc plățile pentru parcare.

O percepție pozitivă asupra transportului în comun nu se bazează numai pe frecvența deplasărilor și calitatea mijloacelor de transport, dar și pe prețuri. În martie 2020, Luxemburg a ajuns să fie prima țară din lume unde transportul în comun este gratuit, atât pentru cetățeni, cât și pentru turiști.

PSA Group oprește producția în toate cele 15 fabrici din Europa, pentru mărcile Peugeot, Citroen și Opel CITEȘTE ȘI PSA Group oprește producția în toate cele 15 fabrici din Europa, pentru mărcile Peugeot, Citroen și Opel

Prețul poate să încurajeze sau să descurajeze pasagerii în alegerea mijloacelor de transport în comun. Un studiu recent arată care sunt prețurile biletelor transporturilor în comun din marile orașe ale lumii comparativ cu salariul mediu pe economie.

INFOGRAFIC Diferența prețurilor pentru transportul public în lume. Unde este în România cel mai scump bilet de transport

Pentru acest bilanț au fost luate în considerare prețurile biletelor lunare, care asigură un număr nelimitat de călătorii, cu toate mijloacele de transport în comun.

După conversia tuturor prețurilor în euro, s-a ajuns la concluzia că, cel mai mare preț pentru bilet îl plătesc locuitorii Londrei (237€), după care urmează Dublin (195€) și New York (116€). Cu toate acestea, dacă se compară aceste prețuri cu câștigurile medii din fiecare oraș în parte, cel mai mare oraș din SUA s-ar afla în partea mai favorabilă a clasamentului: pe locul 33 din cele 39 de orașe incluse. Asta înseamnă că un cetățean din New York poate cumpăra un bilet lunar de metrou și autobuz cu doar 2,4% din salariul său net.

Locuitori din București pot spune că nu stau prea bine la acest capitol, situându-se undeva în prima jumătate a clasamentului. Prețul unui bilet lunar, pentru metrou și alte mijloace de transport în comun, este de 120 lei și reprezintă 3,72% din salariul mediu pe economie. Acest lucru plasează capitala României pe locul 13 în clasament.

FOTO Sigla BMW, schimbată radical după mai bine de 100 de ani. Adevărul despre mitul elicei de avion CITEȘTE ȘI FOTO Sigla BMW, schimbată radical după mai bine de 100 de ani. Adevărul despre mitul elicei de avion

Taxe mai mari pentru transportul în comun plătesc locuitorii din Budapesta (3.75%), Amsterdam (3.85%), Istanbul (9.26%) și Sao Paulo (15.34%).

Cel mai accesibil transport public, ca și preț, poate fi considerat a fi cel din Zurich și Praga. Locuitorii acestor orașe pot folosi mijloacele de transport în comun pentru mai puțin de 2% din salariul mediu pe economie (1,37%, respectiv 1,84%). Liderul absolut al acestui bilanț este Luxemburgul, menționat înainte, și capitala Estoniei – Tallinn unde transportul în comun este gratuit din anul 2013.

Prețurile în România

INFOGRAFIC Diferența prețurilor pentru transportul public în lume. Unde este în România cel mai scump bilet de transport

Din 10 orașe, locul 1 pentru cel mai scump bilet de transport revine orașului Cluj-Napoca. Prețul pentru biletul lunar ajunge la 138 de lei. Acest lucru poate fi motivat prin faptul că Clujul este unul dintre orașele cele mai asaltate de turiști din țară.

Pe locul 2 în clasament se află Constanța, unde prețul biletului ajunge la 125 de lei pe lună. Iar locul 3 este ocupat de Ploiești, cu prețul de 122 de lei.

VIDEO&FOTO Firea prezintă noile autobuze hibrid din București CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Firea prezintă noile autobuze hibrid din București

Un caz foarte interesant îl reprezintă Bucureștiul, unde prețul biletului lunar este reprezentat de suma biletelor lunare pentru transportul cu tramvaiul, troleibuzul și metroul. Deși în capitala României nu se poate achiziționa un bilet lunar, care să permită călătorii nelimitate cu toate mijloacele de transport în comun, Bucureștiul se află abia pe locul 4 în topul orașelor românești cu cele mai scumpe bilete în cadrul transportului în comun.

Cel mai ieftin bilet îl au locuitorii din Oradea și Craiova, cu prețurile de 80 lei, respectiv 65 lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
transport public
pret bilet
metrou
autobuz