Instanța supremă a decis că tractorul nu este autovehicul, putând fi condus pe drumurile publice fără a deține permis

Instanța supremă a decis că tractorul nu este autovehicul, putând fi condus pe drumurile publice fără a deține permis
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 apr 2017

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, miercuri, în urma unei sesizări formulate de Curtea de Apel Timișoara, că tractorul agricol sau forestier nu se încadrează în categoria prevăzută de lege ca fiind autovehicul și că, în consecință, poate fi condus pe drumurile publice fără permis. Decizia vine după ce, în 4 aprilie, Curtea Constituțională a solicitat incriminarea conducerii fără permis a tractorului pe drumurile publice, apreciind că această faptă prezintă pericol social ridicat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În interpretarea noțiunii de «autovehicul», prevăzută de art. 334 alin. 1 din Codul penal și art. 335 alin. 1 din Codul penal, raportat la art. 6 pct. 6 și pct. 30  din O.U.G. nr. 195/2002, modificată și completată prin OG nr. 21/26.08.2014, conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat potrivit legii sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere nu întrunește condițiile de tipicitate ale infracțiunilor prevăzute de art. 334 alin. 1 din Codul penal, respectiv, de art. 335 alin. 1 din Codul penal”, se arată în decizia de miercuri a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Curtea de Apel Timișoara a întrebat instanța supremă în ce măsură tractorul agricol sau forestier condus pe drumurile publice devine asimilat autovehiculului, iar conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînregistrat, potrivit legii, sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere întrunește condițiile de tipicitate a infracțiunilor prevăzute de art. 334 alin. 1 din Codul penal, respectiv art. 335 alin. 1 din Codul penal, scrie News.ro.

Prin decizia de miercuri, instanța supremă a stabilit că nu constituie infracțiune conducerea tractorului pe drumurile publice.

Șoferii în vârstă pot sta, deocamdată, liniștiți. Proiectul care le limitează permisul auto este \ CITEȘTE ȘI Șoferii în vârstă pot sta, deocamdată, liniștiți. Proiectul care le limitează permisul auto este "în aer"

Articolul 334 alineatul 1 din Codul penal arată că "punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă", în timp ce articolul 335 alineatul 1 din Codul penal stipulează: "Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani".

Decizia instanței supreme vine după ce, în 4 aprilie, Curtea Constituțională a solicitat incriminarea  faptei de conducere a unui tractor agricol pe drumurile publice fără a poseda permis.

"Conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier de o persoană care nu posedă permis de conducere prezintă pericol social ridicat și aduce atingere unor valori sociale protejate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, care are drept scop tocmai asigurarea desfășurării fluente și în siguranță a circulației pe drumurile publice, precum și ocrotirea vieții, integrității corporale și a sănătății persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, valoare garantată de art. 22 din Constituție", a arătat Curtea Constituțională.

Judecătorii CCR au mai susținut că dacă o asemenea faptă nu este descurajată prin mijloacele dreptului penal, are loc încălcarea valorilor fundamentale, ocrotite de Codul penal, precum drepturile și libertățile cetățenilor, respectarea Constituției și a legilor.

"Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanței judecătorești care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Curții de Apel București - Secția I penală", a precizat CCR.

viewscnt
Afla mai multe despre
tractor
permis