Lovitură de teatru în dosarul Nissan: compania ar putea fi acuzată de aceleași fapte ca și Ghosn. CEO-ul Saikawa a semnat actele de care este acuzat șeful Renault

Lovitură de teatru în dosarul Nissan: compania ar putea fi acuzată de aceleași fapte ca și Ghosn. CEO-ul Saikawa a semnat actele de care este acuzat șeful Renault

Hiroto Saikawa

Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 7 dec 2018

Procurorii japonezi ar putea acuza și Nissan, alături de Carlos Ghosn și Greg Kelly, de încălcare a legislației financiare din Japonia, în dosarul în care fostul președinte al companiei este cercetat pentru depunerea de declarații false privind veniturile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Nissan ar putea primi o lovitură neașteptată de la procurori, chiar dacă reprezentanți ai companiei sunt cei care au inițiat investigațiile. Presa japoneză scrie că Nissan ar putea fi urmărită penal pentru faptele de care este acuzat Carlos Ghons, în solidar cu acesta. Publicația Nikkei scrie că acuzația urmează a fi formulată pe 10 decembrie, când expiră mandatul de arestare și procurorii sunt obligați să elaboreze actul de inculpare sau să-l elibereze din arestul preventiv.

Carlos Ghosn și Greg Kelly au fost arestați pe 19 noiembrie, sub acuzația de fals în declarațiile privind veniturile și compensațiile anuale. Ancheta a fost inițiată cu ajutorul unui angajat Nissan, CEO-ul Hiroto Saikawa anunțând în aceeași zi că a fost făcută o investigație internă care a confirmat faptele.

Pe subiectul compensațiilor s-au făcut o serie de analize, unele arătând că Ghson și Nissan nu aveau obligația să le declare integral, deoarece nu au fost încasate, ci urmau să fie încasate la pensionarea lui Ghosn. Procurorii susțin că ar fi trebuit declarate oricum, în timp ce avocații lui Ghosn și Kelly au declarat că totul s-a făcut în cadrul companiei cu buna știință a angajaților din departamentele financiar și juridic.

Dacia Duster și Ford EcoSport, final dramatic de an pentru stabilirea căștigătorului pe piața germană. Cele două SUV-uri vor avea 50.000 de unități exportate pe cea mai mare piață din Europa CITEȘTE ȘI Dacia Duster și Ford EcoSport, final dramatic de an pentru stabilirea căștigătorului pe piața germană. Cele două SUV-uri vor avea 50.000 de unități exportate pe cea mai mare piață din Europa

Informația bombă publicată de Nikkei arată că însuși CEO-ul Hiroto Saikawa ar fi semnat documente prin care este stabilit ca sumele negociate cu Ghson să-i fie plătite la încetarea contractului. Rămâne de văzut dacă acesta a știut ce semnează, în acest fel fiind complice la faptele lui Ghson, sau a fost indus în eroare de alte persoane din subordine.

Carlos Ghosn și-a angajat o echipă de avocați formată din societatea de avocați din SUA Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison, alături de Motonaru Ohtsuru, fost procuror șef al biroului care îl ancheteză în prezent, precum și Go Kondo, fost avocat al Boston Consulting Group.

Ceea ce vor ei să demonstreze este faptul că sumele pe care Gosn și Nissan nu le-au declarat urmau să fie încasate, însă valoarea lor nu era încă definitivă, ci depindea de performanțele companiei în perioada următoare, astfel că nu putea fi declarate înainte de încasarea lor.

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan
ghosn
carlos ghosn
arestare ghosn
hiroto saikawa