Marea Britanie oferă Tata Steel 500 de milioane de lire sterline pentru decarbonizarea fabricii sale din Țara Galilor

Marea Britanie oferă Tata Steel 500 de milioane de lire sterline pentru decarbonizarea fabricii sale din Țara Galilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 sep 2023

Marea Britanie urmează să ofere 500 de milioane de lire sterline (621 de milioane de dolari) Tata Steel, pentru a-și decarboniza fabrica din Țara Galilor, într-un acord care vizează asigurarea viitorului industriei siderurgice a țării, dar care pune în pericol 3.000 de locuri de muncă, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Pachetul total de finanțare, de 1,25 miliarde de lire sterline, pentru cea mai mare fabrică de oțel din Marea Britanie include o investiție de 750 de milioane de lire sterline a Tata, pentru a plăti trecerea la cuptoare cu arc electric, cu emisii reduse, de la metodele actuale alimentate cu cărbune, scrie News.ro.

Volkswagen discută eliminarea Polo din gamă CITEȘTE ȘI Volkswagen discută eliminarea Polo din gamă

Marea Britanie a declarat că acordul de vineri va ajuta la protejarea a 5.000 de locuri de muncă, dar Tata Steel UK are în prezent peste 8.000 de angajați, ceea ce crește perspectiva a 3.000 de concedieri, deoarece cuptoarele electrice cu emisii reduse de carbon necesită mai puțin forță de muncă.

Ministrul Afacerilor și Comerțului, Kemi Badenoch, a declarat că acordul este lucrul potrivit pentru Marea Britanie și forța de muncă în general.

”Salvăm locuri de muncă care ar fi fost pierdute, fără această investiție probabil că am fi văzut cu siguranță sfârșitul producției de oțel în această parte a țării”, a spus ea reporterilor.

Tata Steel, deținută de India, a avertizat de mult că, fără ajutorul guvernului, ar putea închide fabrica Port Talbot.

Marea Britanie a spus că noile cuptoare electrice vor reduce emisiile totale de carbon ale țării cu aproximativ 1,5%, menționând că Port Talbot este cel mai mare emițător de carbon.

SUBVENȚII

Guvernul britanic a fost sub presiunea întreprinderilor pentru a ajuta la finanțarea tranziției la energia verde.

Șefii de companii au avertizat că Marea Britanie rămâne în urma Statelor Unite, care au acordat subvenții prin intermediul Legii de reducere a inflației, și a Uniunii Europene, care are și ea scheme de stimulente.

Guvernul a spus că grantul de 500 de milioane de lire sterline pentru oțel este unul dintre cele mai mari pachete de sprijin de stat din istoria Marii Britanii.

Spotify va afișa reclame în ecranul principal CITEȘTE ȘI Spotify va afișa reclame în ecranul principal

Acordul urmează unui nivel nedezvăluit de finanțare pe care guvernul l-a oferit grupului Tata, compania-mamă a Tata Steel, în iulie, pentru a construi o fabrică de baterii pentru vehicule electrice în Anglia.

British Steel, deținută de compania chineză Jingye, care operează furnalele pe cărbune în Scunthorpe și care are aproximativ 4.000 de angajați, speră că ar putea fi următoarea beneficiară a unui grant.

Industria siderurgică din Marea Britanie angajează direct 39.800 de oameni, conform cifrelor publicate de UK Steel în mai, și susține alte 50.000 de locuri de muncă în lanțul de aprovizionare.

Guvernul a spus că Tata Steel UK va informa și se va consulta acum cu personalul și sindicatele.

Sindicatul Unite a criticat guvernul pentru că nu a investit mai mult în Port Talbot și nu a asigurat garanții de locuri de muncă cu Tata.

”Unite se va lupta cu dinții și unghiile nu numai pentru a salva aceste locuri de muncă, ci și pentru a crea mai multe locuri de muncă în oțel”, a spus secretarul general al Unite, Sharon Graham.

O industrie internă de fabricare a oțelului este crucială pentru securitatea Marii Britanii, deoarece este folosită pentru a construi nave de război și avioane de luptă, precum și pentru a sprijini sectoarele de producție și transport.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
tata steel