Ministerul Transporturilor anunță facilități pentru șoferii de TIR

Ministerul Transporturilor anunță facilități pentru șoferii de TIR
scris 14 mar 2020

Ministerul Transporturilor a anunțat o serie de măsuri de sprijin pentru transportatorii rutieri români, după ce ministrul Lucian Bode a avut discuții cu aceștia în ultima săptămână. Astfel, Ministerul anunță că a lansat demersuri pentru stabilirea unui coridor de transport, pentru transportul rutier internațional de mărfuri, sau analizarea posibilității de a aplica anumite derogări, pentru conducătorii auto, de la regulile privind perioadele de conducere și de odihnă.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a discutat cu reprezentanții industriei din transportul rutier, în ultima săptămână, în contextul crizei generate de noul coronavirus, a transmis, sâmbătă, Ministerul Transporturilor, arată news.ro.

Discuțiile purtate direct, cu patronatele din transporturile rutiere, au determinat identificarea unui set de măsuri concrete prin care se va putea reduce impactul negativ al ultimelor evoluții la nivel internațional.

Potrivit MInisterului, pe lângă constituirea unui grup de lucru destinat informării reciproce și a dialogului direct și permanent între experții din minister și transportatorii rutieri pentru rezolvarea rapidă a problemelor pe care le întâmpină operatorii de transport, au fost întreprinse o serie de demersuri.

FOTO Sigla BMW, schimbată radical după mai bine de 100 de ani. Adevărul despre mitul elicei de avion CITEȘTE ȘI FOTO Sigla BMW, schimbată radical după mai bine de 100 de ani. Adevărul despre mitul elicei de avion

Astfel, vor avea loc discuții la Guvern asupra efectelor negative ale crizei în sectorul transporturilor rutiere și propunerea unor măsuri pentru diminuarea impactului negativ.

”Ministerul Transporturilor s-a angajat la solicitarea de sprijin din partea Ministerul Afacerilor Externe (MAE) pentru stabilirea cu celelalte State Membre (SM) ale  Uniunii Europene (UE) a unui coridor de transport pentru transportul rutier internațional de mărfuri; Cererea sprijinului din partea MAE și a autorităților SM ale UE pe teritoriul cărora tranzitează transportatorii români de mărfuri, pentru deblocarea unor situații și clarificarea unor măsuri aplicate acestora din cauza restricțiilor;  Solicitări către Direcția de Sănătate Publică și Poliția de frontieră pentru clarificarea aspectelor legate de statutul conducătorilor auto care intră în România cu vehicule de peste 3,5 tone;  Solicitare către reprezentanții europeni de la Bruxelles pentru analizarea posibilității de a aplica anumite derogări, pentru conducătorii auto, de la regulile privind perioadele de conducere și de odihnă”, a transmis MInisterul Transporturilor.

”Totodată, conducerea Ministerului a cerut prin adrese oficiale, dar și telefonic miniștrilor transporturilor din Ungaria și Slovenia să se realizeze o cooperare strânsă în ceea ce privește organizarea coridorului de trecere, ce ar permite întoarcerea camioanelor și autocarelor blocate în granițe. Solicitările formulate au ajuns la comitetele pentru situații de urgență din ambele țări”, se mai arată încomunicatul MInisterului.

Ministrul Lucian Bode afirmă că autoritățile sunt pregătite pentru orice scenariu.

”La Minister, indiferent de evoluția situației, lucrurile vor funcționa normal. Suntem pregătiți pentru orice scenariu. Am inițiat dialogul cu reprezentanții industriei din transporturi tocmai pentru că ei sunt cei mai în măsură să ne transmită problemele pe care le întâmpină. O situație aparte o întâlnim în cazul transportului rutier în zona căruia avem afectate atât componenta persoane cât și pe cea de marfă. Faptul că ne-am organizat rapid, că suntem într-un dialog permanent a dat deja primele rezultate. Pentru propunerile pe care mi le-au prezentat căutăm să identificăm cât mai rapid soluțiile legale și sursele financiare. Astfel vom putea să reducem cât mai mult impactul negativ cu care se confruntă în momentul de față operatorii de transport rutieri. Este o perioadă pe care împreună o vom parcurge, o perioadă în care Guvernul din care fac parte va sprijini prin toate pârghiile pe care le deține mediul de afaceri autohton, inclusiv prin solicitarea la Bruxelles a finanțării industriei de transport prin scheme de ajutor de stat”, a spus ministrul Lucian Bode

viewscnt
Afla mai multe despre
tir
soferi