Ministru: La metrou - distanță de 1 metru și marcări cu autocolant

Ministru: La metrou - distanță de 1 metru și marcări cu autocolant
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mai 2020

Angajații Ministerului de Interne vor sprijini agenții de pază ai Metrorex pentru a asigura fluența la metrou, iar distanța recomandată dintre călători este de un metru, a anunțat, luni seara, ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Viitoarele reguli și planuri pregătite de autorități în actuala pandemie vor fi anunțate la conferința Profit.ro, pentru care detalii pot fi văzute AICI și care va fi transmisă în direct la Profit TV

"Cele 53 de stații de metrou sunt deservite de 130 de accesuri. Stațiile cele mai aglomerate sunt cele din zona de Nord, Pipera, și cele din Centru - Unirii, Victoriei. Am avut o colaborare foarte bună cu Ministerul Afacerilor Interne. Am solicitat sprijin, iar domnul ministru Vela (Marcel Vela, ministrul de Interne, n.r.) și-a dat acordul să găsim împreună soluții pentru a organiza accesul la metrou astfel încât să nu avem acele aglomerări. Cu metroul, înainte de criză, circulau în jur de 600.000 - 700.000 de cetățeni în fiecare zi. Încă programul de lucru este flexibil în majoritatea situațiilor. În intervalele foarte aglomerate, vom avea, pe lângă personalul nostru de pază, sprijinul angajaților MAI pentru a asigura o fluență la metrou și pentru a păstra distanța la gurile de acces, pentru a nu aglomera nepermis de mult accesul în trenurile Metrorex", a precizat Lucian Bode, la Realitatea Plus.

Mazda CX-5, rechemare în service în România pentru defecțiuni ale luminilor CITEȘTE ȘI Mazda CX-5, rechemare în service în România pentru defecțiuni ale luminilor

Acesta a arătat că intenționează să solicite păstrarea distanței de un metru între călători și că analizează și măsurile adoptate de alte state membre care au marcat cu autocolant locurile unde puteau sta călătorii.

"Este recomandarea noastră, așa o să fie transpusă prin legislația subsecventă actului normativ aprobat astăzi de Guvern (un proiect de lege pentru reglementarea situației de alertă care va fi instituită după încetarea stării de urgență, n.r.) și, sper eu, aprobat în zilele următoare de Parlament. Vom spune foarte clar că vrem să solicităm păstrarea acelei distanțe de un metru între călători. Am văzut anumite recomandări. Ne uităm ce se întâmplă în alte state membre unde erau marcate locurile cu un autocolant de o anumită culoare scaunele, respectiv locurile din tren erau marcate și doar acolo puteau sta călătorii. Este un proces foarte complicat, dar nu imposibil. Nu exclud acest lucru, dar aș vrea să văd în primele zile după 15 mai cum se respectă regulile stabilite. Cu siguranță pot fi ridicate anumite restricții sau pot fi impuse restricții noi în funcție de cum evoluează acest mod de transport", a explicat ministrul de resort, potrivit Agerpres.

În ceea ce privește dimensionarea capacității de transport, Lucian Bode a menționat că timpii de așteptare vor fi de 2 - 3 minute până la maximum 12 minute.

"Avem 65 de trenuri. Am făcut în așa fel programul, începând cu data de 15 mai, încât timpii de așteptare între două trenuri să nu depășească între două - trei minute, în cele mai multe situații, până la maximum 10, 12 minute. Am redus la minimum posibil timpii de așteptare", a explicat Bode.

Ministrul a menționat, în context, că în cazul în care se va lua decizia ca în spațiile închise să fie obligatorie purtarea măștii de protecție, atât personalul aparținând operatorilor de transport, cât și călătorii vor fi obligați să poarte această mască.

Referitor la igienizarea zilnică a spațiilor de pe peron cât și din trenuri, ministrul de resort a explicat că este utilizată o procedură industrială denumită nebulizare 3D care asigură dezinfecția trenurilor și a traseelor de ventilație cu care acestea sunt dotate.

El a reamintit și alte măsuri care sunt valabile și în prezent printre care posibilitatea de a plăti contactless la turnicheți în toate cele 53 de stații de metrou sau informarea călătorilor.

Ministrul Transporturilor a explicat că este dificil de limitat accesul la 50% din capacitate, în condițiile în care la metrou într-o stație pot urca 90% din călători pentru ca la stația următoare să coboare 70%.

viewscnt
Afla mai multe despre
metrou
calatori
lucian bode