Ministrul Economiei - MESAJ către Damen după ce a denunțat contractul cu statul român

Ministrul Economiei - MESAJ către Damen după ce a denunțat contractul cu statul român
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 aug 2023

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, a declarat, la Târgu Mureș, că nu înțelege decizia Damen Holding BV de a anula asocierea cu statul român privind Șantierul Mangalia, întrucât Damen nu este într-o poziție în care ar avea vreunul dintre drepturi atinse, iar Guvernul României face demersuri pe lângă Comisia Europeană și OCDE pentru a putea reintroduce această excepție în legea care privește guvernanța corporativă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acționarul minoritar din Șantierul Mangalia, Damen Holding BV, a anunțat, vineri, într-un comunicat de presă, anularea cadrului legal de funcționare a asocierii cu statul român privind Șantierul Mangalia.

"Din punctul nostru de vedere, Damen nu este într-o poziție în care ar avea vreunul dintre drepturi atinse, de orice fel, pentru că există o clauză tranzitorie în lege și atâta timp cât consiliul de supraveghere și consiliul de administrație este la lucru, ei își manifestă capacitatea de a manageri ai șantierului naval fără nicio problemă. De aceea, personal, nu înțeleg de ce această decizie de astăzi, pentru că le-am comunicat deja că suntem în acest grup de lucru, că am informat și suntem în contact atât cu Comisia Europeană, cât și cu OCDE pentru a putea reintroduce această excepție, pentru că este un caz unic în România în această formulă de a lucra într-un sistem dual. Facem eforturi în continuare, suntem în dialog. Eu cred că lucrurile, atunci când suntem la masa discuțiilor, pot să evolueze bine, atât pentru Damen, cât și pentru acționariat, adică pentru cetățenii României pe care îi reprezentăm prin intermediul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și, în același timp, pentru cei care lucrează astăzi la Șantierul Naval", a declarat Ștefan-Radu Oprea, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, scrie Agerpres.

Tesla, dată în judecată după ce a umflat cifrele privind autonomia CITEȘTE ȘI Tesla, dată în judecată după ce a umflat cifrele privind autonomia

Ministrul a spus că reprezentanții statului roman sunt dispuși să depună toate eforturile în continuare, să stea la masa discuțiilor și să găsească cea mai bună soluție.

"Din punctul meu de vedere, nu este nimic care să prejudicieze cumva capacitatea de a-și exercita managementul de către investitorii de la Damen (...) Este o situație pe care o cunoșteam, întrucât am primit corespondență din partea Damen că există această înțelegere din partea lor, că există contract, că sunt clauze care ar putea să ducă la încetarea contractului din perspectiva dumnealor. Am avut întâlniri, am avut întâlniri la minister cu reprezentanții Damen, inclusiv cu dl. Damen, cu o discuție foarte aplicată despre faptul că suntem implicați, că suntem dornici să rezolvăm această situație apărută în urma negocierilor cu Comisia Europeană și cu OCDE referitoare la legea care privește guvernanța corporativă. În fapt, aveau Damen-ul avea o excepție în sensul în care au cedat 2% din acțiuni către statul român cu condiția de a avea managementul și acest lucru se desfășura existând un sistem dual cu un directorat și un consiliu de supraveghere și bineînțeles, o adunare generală a acționarilor. Prin legea care a fost promulgate, această excepție a fost pierdută", a susținut ministrul.

Oprea a precizat că s-a constituit imediat un grup de lucru, atât la nivelul ministerului, cât și la nivelul Guvernului, pentru că a fost o cerință a prim-ministrului Marcel Ciolacu de a avea implicat și Ministerul Justiției, și Secretariatul General al Guvernului, și celelalte ministere, alături de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, pentru a avea o soluție bună, corectă, astfel încât să se poată continua această colaborare.

viewscnt
Afla mai multe despre
damen
ministrul economiei