Ministrul german al Transporturilor amenință că interzice șofatul în weekend. Val de critici

Ministrul german al Transporturilor amenință că interzice șofatul în weekend. Val de critici
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 apr 2024

Ministrul german al Transporturilor, Volker Wissing, a amenințat că va impune o interdicție privind condusul de mașini în weekend, pe perioada verii, în ideea de a respecta o lege privind protecția climei, ultima dispută apărută în interiorul coaliției la putere la Berlin pe tema decarbonizării, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Emisiile de gaze cu efect de seră în cea mai mare economie a Europei au scăzut în 2023 la cel mai redus nivel din ultimii 70 de ani, însă sectorul transporturilor a eșuat în repetate rânduri în a-și respecta obiectivele climatice, arată Agerpres.

Angajat al Depoului Brașov, premiat de CFR Călători. Un mecanic de locomotivă a evitat impactul cu un convoi cu autospeciale SMURD. A primit echivalentul a trei salarii CITEȘTE ȘI Angajat al Depoului Brașov, premiat de CFR Călători. Un mecanic de locomotivă a evitat impactul cu un convoi cu autospeciale SMURD. A primit echivalentul a trei salarii

Potrivit actualei legi germane privind protecția climei, ministerele care sunt responsabile pentru sectoarele care nu își respectă obiectivele climatice trebuie să lanseze imediat un program pentru a readuce sectoarele respective înapoi în limite. Până acum, Ministerul german Transporturilor a rezistat la introducerea unui astfel de program pentru sectorul său, susținând că viitoarele amendamente la legea privind protecția climatului vor permite sectorului să rateze țintele privind reducerea emisiilor de CO2, dacă ținta privind emisiile totale ale Germaniei este atinsă.

Ministerul german al Transporturilor susține că reformarea acestui sector este mai problematică decât în cazul altor zone ale economiei, pentru că afectează viața de zi cu zi a oamenilor, care nu poate fi schimbată rapid.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: Start modernizării Lotului 4 (54,25 km) al liniei feroviare Caransebeș-Timișoara-Arad! CITEȘTE ȘI Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: Start modernizării Lotului 4 (54,25 km) al liniei feroviare Caransebeș-Timișoara-Arad!

Timp de mai multe luni, Guvernul de coaliție de la Berlin, compus din social democrați, liberali și ecologiști, a negociat amendamente la legea privind protecția climei dar până acum nu a ajuns la un acord.

În încercarea de a-i convinge pe partenerii de coaliție să aprobe mai rapid modificările, Volker Wissing a spus că ministerul pe care îl conduce va fi nevoit să impună o interdicție privind condusul în weekend pentru a îndeplini actualele cerințe ale legii, dacă noile amendamente nu vor intra în vigoare înainte de mijlocul lunii iulie.

Trafic deviat pe A1 București-Pitești CITEȘTE ȘI Trafic deviat pe A1 București-Pitești

"O reducere corespunzătoare a performanțelor de trafic ar fi posibilă numai prin măsuri restrictive care sunt dificil de comunicat populației, precum interdicții naționale și nedefinite privind condusul în zilele de sămbătă și duminică", a scris Wissing într-o scrisoare trimisă joi către liderii grupurilor parlamentare.

Scrisoarea a fost criticată vehement de partenerii de coaliție și ONG-urile de mediu drept alarmism iresponsabil, într-un moment în care apetitul germanilor pentru noi politici ecologice pare a fi unul limitat.

FOTO Turcii încep lucrările la cel mai dificil lot de autostradă din România CITEȘTE ȘI FOTO Turcii încep lucrările la cel mai dificil lot de autostradă din România

Ministerul Transporturilor a răspuns vineri cu precizarea că scrisoarea ministrului nu este o amenințare ci mai degrabă exprimă opinia că Parlamentul ar trebui să se ridice la responsabilitatea care îi revine și să cadă de acord asupra amendamentelor. "Este responsabilitatea ministrului să atragă atenția asupra pericolelor", a spus un purtător de cuvânt de la Ministerul Transporturilor.

"Nu este responsabilitatea ministrului să stârnească temeri nefondate", a replicat liderul grupului parlamentar al verzilor, Katharina Droege, cerând ministrului Transporturilor să vină cu sugestii responsabile privind o mai mare protecție climatică în sector.

La rândul său, adjunctul liderului grupului parlamentar social democrat, Detlef Mueller, a spus că astfel de manevre nu contribuie la progresul negocierilor în Parlament cu privire la noua lege de protecție climei. "Alarmismul prin propuneri absurde nu ajută deloc la protecția climei în sectorul transporturilor, dimpotrivă", a spus Mueller.

VIDEO Lucrări pentru deszăpezirea Transalpinei CITEȘTE ȘI VIDEO Lucrări pentru deszăpezirea Transalpinei

În schimb, liderul Partidului Liber Democrat (FDP), Christian Lindner, care este și deținătorul portofoliului Finanțelor, și-a exprimat sprijinul pentru avertismentul lansat de Wissing. "Legea privind protecția climei a fostului Guvern ar putea să conducă în curând la interzicerea condusului!", a scris vineri Lindner pe platforma de social media X.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
masini