Primul Registru Național al caselor neelectrificate: Câte mii de români stau fără curent

Primul Registru Național al caselor neelectrificate: Câte mii de români stau fără curent
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 apr 2024

Peste 11.000 de locuitori ai României stau în locuințe care nu dispun de alimentare cu energie electrică, cele mai multe astfel de imobile aflându-se în județele Covasna, Satu Mare, Suceava și Bistrița Năsăud, potrivit primului Registru Electronic Național al gospodăriilor fără energie electrică, întocmit de Asociația Energia Inteligentă (AEI), în parteneriat cu Ministerul Energiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

″11.611 oameni stau pe întuneric, din care 40% sunt copii″, a declarat președintele AEI, Dumitru Chisăliță.

Monica Macovei, condamnată la șase luni de închisoare cu supendare pentru accidentul de la Mangalia. Decizia nu este definitivă CITEȘTE ȘI Monica Macovei, condamnată la șase luni de închisoare cu supendare pentru accidentul de la Mangalia. Decizia nu este definitivă

În total, în România există în prezent 5.494 de locuințe fără energie electrică, din care 3.646 ocupate permanent.

Cele mai multe sunt în Satu Mare (585, din care 203 locuite permanent), Bistrița-Năsăud (543, din care 225 ocupate permanent) și Harghita (468, din care 260 ocupate permanent).

Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a zburat definitiv la Moscova CITEȘTE ȘI Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a zburat definitiv la Moscova

Pe de altă parte, dintre cele 3.646 de locuințe fără curent electric ocupate permanent,  doar circa 25% sunt la distanțe, în linie dreaptă, mai mari de 2 kilometri de rețelele de distribuție a energiei din zonele respective..

AEI a estimat costurile alimentării cu energie a tuturor locuințelor neracordate în prezent la circa 12 milioane euro

Asociația derulează proiectul Energie pentru Viață, prin care sunt montate panouri fotovoltaice în gospodării izolate.

Un angajat de la IKEA, acuzat că a făcut 55 de retururi false. Prejudiciu de aproape 90.000 de euro CITEȘTE ȘI Un angajat de la IKEA, acuzat că a făcut 55 de retururi false. Prejudiciu de aproape 90.000 de euro

87% din casele locuite fără energie electrică, nu au cadastru ceea ce face dificilă abordarea instituțională a rezolvării acestei probleme.

″Având în vedere că 64% din persoanele care locuiesc în case fără energie electrică au venituri estimate sub venitul minim per persoană și gospodărie în România, chiar și racordarea acestora la o rețea de distribuție, ulterior ar face dificilă plata energiei electrice consumată. Astfel, construcția de instalații de producere a energiei electrice fotovoltaice rezolvă problema pe termen scurt și lung a caselor fără energie electrică″, arată AEI.

BEI va majora finanțarea pentru tehnologiile cu dublă utilizare CITEȘTE ȘI BEI va majora finanțarea pentru tehnologiile cu dublă utilizare

Conform organizației, îngrijorătoare este lipsa de interes față de această problemă gravă. Doar în 23% din cazuri există sau urmează să se realizeze planuri, strategii, proiecte etc de electrificare a gospodariei în următorii 3 ani.

O provocare reală este dificultatea accesului la aceste case, în 53% din cazuri accesul la imobilele fără energie electrică este dificil și în 10% nu există drumuri de acces.

Angajat al Depoului Brașov, premiat de CFR Călători. Un mecanic de locomotivă a evitat impactul cu un convoi cu autospeciale SMURD. A primit echivalentul a trei salarii CITEȘTE ȘI Angajat al Depoului Brașov, premiat de CFR Călători. Un mecanic de locomotivă a evitat impactul cu un convoi cu autospeciale SMURD. A primit echivalentul a trei salarii

AEI propune următoarele acțiuni, pentru rezolvarea problemei caselor fără energie:

- Program de responsabilitate socială : Energie pentru Viață – Adoptă o Casă fără Energie Electrică de către toate firmele urmare a unor facilități fiscale.
- Extinderea rețelelor de distribuție a energiei electrice fezabile – Impunerea acestei obligații operatorilor de distribuție în a 5-a perioadă de reglementare.
- Casa Verde pentru Sărăcie Energetică Extremă – Program derulat de Ministerul Mediului.

viewscnt
Afla mai multe despre
locuințe neelectrificate
locuințe neracordate la electricitate
asociația energia inteligentă
registrul național al caselor neelectrificate