Ministrul Transporturilor: Nu vom recepționa Podul peste Dunăre până când constructorul nu va remedia toate neconformitățile

Ministrul Transporturilor: Nu vom recepționa Podul peste Dunăre până când constructorul nu va remedia toate neconformitățile

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Profit.ro
Profit.ro
scris 1 nov 2023

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, la Brăila, că Podul suspendat peste Dunăre nu va fi recepționat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) până când constructorul nu va remedia, pe cheltuiala lui, toate neconformitățile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Acest pod nu a fost recepționat, iar cei de la CNAIR nu îl vor recepționa până când toate neconformitățile nu vor fi înlăturate. Ce este important, siguranța pasagerilor în trafic nu este pusă în pericol. Nu există așa ceva, pentru că altfel nu s-ar fi dat în circulație. Până nu vor fi înlăturate toate acele neconformități, o parte pe care le-ați semnalat, o altă parte care au apărut în rapoartele cerute de CNAIR - noi am cerut acele expertize independente de la mai mulți experți, care să ne spună dacă lucrările făcute sunt conforme sau nu - CNAIR nu va recepționa această lucrare. Nu va fi recepționată această lucrare, până când această companie, pe propria cheltuială, nu va îndepărta toate neconformitățile. (...) Mi-aș fi dorit să nu existe aceste neconformități, dar atâta timp cât nu este pusă în pericol siguranța pasagerilor în trafic, atâta timp cât aceste neconformități vor fi înlăturate pe cheltuiala companiei, tot timpul o să aleg aceeași variantă, de a da în circulație acest pod, nu să stăm să ne uităm la el vreo șase luni, până când se termină toate acele neconformități, care nu pun în pericol siguranța în trafic. Aș alege non-stop aceeași variantă", a declarat Grindeanu, potrivit Agerpres.

Construcția noului pod peste Siret, dintre județele Suceava și Botoșani, sistată pentru a proteja două specii de gândaci și broasca europeană de baltă CITEȘTE ȘI Construcția noului pod peste Siret, dintre județele Suceava și Botoșani, sistată pentru a proteja două specii de gândaci și broasca europeană de baltă

Ministrul Transporturilor a precizat că revendicările pe care CNAIR le are în prezent către constructor sunt de peste 80 milioane de lei, dar că ele ar putea crește dacă termenul de descărcare pe Jijila nu va fi respectat.

"În acest moment, revendicările pe care CNAIR le are către constructor sunt undeva peste 80 milioane de lei, asta neincluzând faptul că eu cred că nu se vor ține de termen pentru descărcarea pe Jijila, ceea ce va însemna în plus alte despăgubiri. Compania s-a angajat că, până la sfârșitul acestui an, va termina și descărcarea pe Jijila. Am fost în această dimineață împreună cu domnul Tudose (europarlamentarul Mihai Tudose n.r.) și cu domnul Pistol (directorul CNAIR Cristian Pistol n.r.) și am văzut acea variantă, sunt departe de a termina până la sfârșitul anului această descărcare pe Jijila", a precizat Grindeanu.

Sorin Grindeau a mai spus referitor la constructorul Podului peste Dunăre că, având în vedere certificatele negative obținute în cadrul acestui proiect, există riscul de a nu mai putea participa la alte licitații licitații organizate de Ministerul Transporturilor.

"Legat de această companie, în momentul în care a câștigat această licitația, a venit în spate cu un portofoliu care nu poate fi neglijat. Au mai avut construcții de acest tip, un exemplu ar fi un pod în Istanbul, peste Bosfor. Asta nu înseamnă că lucrările pe care această companie le desfășoară în România trebuie să fie mai slabe calitativ decât în altă parte. Sunt în acest moment, prin unirea a două companii, în top zece al companiilor la nivel european ca cifră de afaceri. Să știți că nu mă impresionează aceste lucruri, atâta timp cât nu se țin de contracte și nu îi impresionează nici pe cei de la CNAIR. Noi vorbim aici despre un contract care nu e mic, care a început în perioada în care eram în funcție (prim-ministru n.r.), apoi Mihai (Mihai Tudose prim-ministru n.r.) l-a finalizat. Au certificate negative, dacă vor continua să meargă în acest ritm, eu vă spun că nu vor mai putea să vină la licitații organizate la noi. Asta e legea și trebuie aplicată", a completat Grindeanu.

Toyota investește miliarde dolari într-o uzină de baterii CITEȘTE ȘI Toyota investește miliarde dolari într-o uzină de baterii

Podul peste Dunăre de la Brăila - cel mai mare pod suspendat construit vreodată în România, al treilea ca dimensiune din Europa și ultimul pod peste Dunăre înainte de vărsarea în Marea Neagră - a fost inaugurat pe 6 iulie 2023.

Valoarea inițială a proiectului a fost de 1,996 miliarde de lei, fără TVA, fonduri externe nerambursabile, iar constructorul este Asocierea Astaldi S.P.A. - IHI Infrastructure System Co. Ltd.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul transporturilor
pod
braila