Nissan va avea propria versiune a SUV-ului Duster 3

Nissan va avea propria versiune a SUV-ului Duster 3
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 29 dec 2023

După lansarea noii generații Dacia Duster 3, este rândul mărcii Renault să beneficieze de calitățile noului SUV dezvoltat de inginerii francezi și români, la un preț accesibil. O a treia marcă, Nissan, va primi însă și ea dreptul de a-și produce propria versiune Duster, care va fi vândută pe piețele internaționale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Nissan nu este la prima încercare de a produce și de a vinde automobilul Dacia Duster sub propriul logo. Terrano, un nume cu istorie pentru japonezi, a fost utilizat de Nissan pentru prima generație Duster, mașina fiind vândută atât în Rusia, cât și pe unele piețe din Asia și  Africa.

VIDEO Primul camion de asfalt pe lotul 3 al Autostrăzii Bucureștiului. Amenințări însă cu rezilierea CITEȘTE ȘI VIDEO Primul camion de asfalt pe lotul 3 al Autostrăzii Bucureștiului. Amenințări însă cu rezilierea

Acum, o dată cu generația a treia, Duster îmbrăcat în Terrano se întoarce în uzina Alianței din Chennai, împreună cu versiunea cu logo Renault.

Cele două modele vor încerca să se bată pe segmentul SUV-urilor compacte, acolo unde lideri sunt Suzuki și Hyundai. Chennai este un centru în care Nissan are controlul, cu 51%, în timp ce Renault a păstrat 49% din acțiuni, aici fiind programate să fie produse, în total, șase modele comune, respectiv câte trei pentru fiecare marcă. De asemenea, cele două companii au anunțat anul acesta că vor produce în India și două vehicule complet electrice, destinate piețelor externe.

FOTO Planul celor doi mari retaileri străini din România pentru mașini electrice CITEȘTE ȘI FOTO Planul celor doi mari retaileri străini din România pentru mașini electrice

În total, investiția anunțată de Renault și Nissan în Chennai se va ridica, într-o primă fază, la circa 600 milioane de dolari.

Renault a anunțat deja că va produce propria versiune Duster în Turcia, în uzina din Bursa, acolo unde vor mai fi produse alte două modele compacte destinate piețelor internanționale. De asemenea, în America de Sud, unde Renault are o cotă de piață destul de bună, modelul Duster va fi declinat și într-o versiune pick-up, care a fost anticipată de conceptul Niagara.

Aproape jumătate de milion de mașini BMW, rechemate în service CITEȘTE ȘI Aproape jumătate de milion de mașini BMW, rechemate în service

Alianța Renault Nissan și-a repoziționat parteneriatele, odată cu reducerea acțiunilor pe care francezii le dețin la compania japoneză. Practic, dominația Renault asupra Nissan s-a încheiat, iar pachetele de acțiuni cu drept de vot sunt reciproc egale, câte 15%.

Schimbul de informații tehnice a fost limitat odată cu această modificare strict în cadrul parteneriatelor prin care sunt dezvoltate și produse modele comune, pe baza platformelor comune, CMF. Divergențele pe care cele două companii le-au avut după demiterea fostului președinte Carlos Ghosn, în 2018, au stat la baza opririi parteneriatului de producție Duster, pe perioada existenței generației a doua.

După oprirea primei generații Duster, produsă sub numele Terrano, Nissan a înlocuit acest model cu Kicks (FOTO), o mașină derivată din Renault Captur.

viewscnt
Afla mai multe despre
dacia duster 3
nissan terrano
renault duster