Numărul de fabrici de automobile din Europa a crescut. România produce autoturisme, motoare și baterii, dar și camioane și autobuze

Numărul de fabrici de automobile din Europa a crescut. România produce autoturisme, motoare și baterii, dar și camioane și autobuze
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 19 aug 2023

Industria auto din Europa are peste 300 de fabrici de automobile, motoare și baterii, numărul acestora fiind în creștere, la finalul lui 2022, comparativ cu anul anterior. Mai puțin de jumătate produc autoturisme, însă cu tot cu fabricile de camioane și autobuze numărul celor care asamblează vehicule este exact 300, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Numărul fabricilor de autoturisme, camioane, autobuze, dar și de motoare termice și electrice, precum și de baterii destinate mașinilor electrice, a crescut în 2022 cu 7 procente, ajungând la 322 de facilități, unele dintre acestea având linii de fabricație atât pentru vehicule, cât și pentru motoare sau baterii. În Uniunea Europeană se regăsesc 213 fabrici, cu 19 mai multe decât în anul anterior. În total, 17 țări membre ale UE au cel puțin o uzină de mașini sau de motoare/baterii.

VIDEO Cel puțin zece morți, în Malaezia, după ce un avion s-a prăbușit pe o autostradă expres CITEȘTE ȘI VIDEO Cel puțin zece morți, în Malaezia, după ce un avion s-a prăbușit pe o autostradă expres

Cele mai multe fabrici se găsesc în Germania, potrivit datelor ACEA, asociația industriei auto, cu nu mai puțin de 24 de uzine de autoturisme, 10 fabrici destinate vanurilor, trei de camioane, trei de autobuze, dar și 14 uzine de producție a motoarelor și 12 de baterii. În total, având în vedere că unele dintre facilități au producții multiple, Germania are 54 de uzine ale industriei auto. Pe locul al doilea se află Franța, cu 12 fabrici de autoturisme și un total de 31 de facilități de producție auto, iar pe locul trei, Italia, cu 23 de fabrici, din care doar 9 sunt uzine de autoturisme.

În total, în Uniunea Europeană să află 80 de fabrici de autoturisme, din care două sunt cele două uzine din România, la Mioveni și la Craiova, aparținând Dacia și Ford. România mai are și două uzine de camioane (Roman, Brașov și ATP, Baia Mare) și autobuze (ATP, Baia Mare și BMC, Ciorogârla), trei uzine de motoare (Mioveni, Craiova și Brașov) și una de baterii (Rombat, Cernica). În total, sunt șase unități de producție ale industriei auto în România, unele dintre acestea având unități combinate.

Ministrul Transporturilor deplânge progresul „extrem de slab” al lucrărilor pe cea mai complicată secțiune feroviară dintre Brașov și Sighișoara CITEȘTE ȘI Ministrul Transporturilor deplânge progresul „extrem de slab” al lucrărilor pe cea mai complicată secțiune feroviară dintre Brașov și Sighișoara

În afara UE, Marea Britanie este țara cu cele mai multe uzine din Europa, având 19 fabrici de autoturisme și 32 de fabrici în total, inclusiv cele de motoare și baterii.

Rusia are tot 32 de uzine în total, dar numai 13 sunt fabrici de autoturisme. O parte dintre acestea sunt unități de producție pe care le-au deținut grupuri auto din Europa occidentală, vândute unor entități ale statului rus, în urma declanșării războiului din Ucraina.

Potrivit datelor anterioare publicate de ACEA, România se afla, în 2021, pe locul șase în Europa, după volumul de autoturisme produse, depășind Italia și Ungaria. În 2022, România a produs 510.000 autoturisme.

viewscnt
Afla mai multe despre
fabrici auto europa
fabrici auto romania
productie romania masini