Operatorul aerian scandinav SAS afirmă că o grevă a piloților îi pune în pericol supraviețuirea

Operatorul aerian scandinav SAS afirmă că o grevă a piloților îi pune în pericol supraviețuirea
scris 5 iul 2022

Discuțiile salariale dintre compania aeriană scandinavă SAS și piloții săi s-au prăbușit luni, declanșând o grevă care pune în pericol viitorul transportatorului și agravează haosul călătoriilor în Europa, în sezonul vacanțelor de vară, transmite Reuters.

Acțiunea este prima grevă majoră de când companiile aeriene încearcă să profite de prima redresare completă a călătoriilor de agrement după pandemie, scrie News.ro.

FOTO Haos pe aeroporturi. Mesaj transmis \ CITEȘTE ȘI FOTO Haos pe aeroporturi. Mesaj transmis "ghinioniștilor"

Vor urma luni de discuții între angajați și conducere, în timp ce compania aeriană încearcă să-și revină de impactul restricțiilor fără a-și asuma costuri cu care crede că i-ar fi imposibil să concureze.

În același timp, angajații din toată Europa cer creșteri ale salariilor în timp ce se luptă cu accelerarea inflației.

O grevă ar putea costa SAS aproape 100 de milioane de coroane suedeze (10 milioane de dolari) pe zi, a calculat analistul Sydbank Jacob Pedersen, iar vânzările viitoare de bilete ale companiei vor avea de suferit.

Acțiunile SAS au scăzut cu 4,7% în urma informațiilor.

”O grevă în acest moment este devastatoare pentru SAS și pune în joc viitorul companiei, cu locurile de muncă a mii de colegi. Decizia de a intra în grevă demonstrează acum un comportament nesăbuit din partea sindicatelor piloților și o înțelegere șocant de scăzută a situației critice în care se află SAS”, a declarat directorul general al SAS, Anko van der Werff, într-un comunicat.

Pedersen a spus că greva ar putea șterge până la jumătate din fluxul de numerar al companiei aeriene, de peste 8 miliarde de coroane, doar în primele patru până la cinci săptămâni, în cel mai rău caz, și că va lăsa ”răni adânci” în rândul călătorilor afectați.

"SAS are prea multe datorii și costuri prea mari și, prin urmare, nu este competitivă. SAS este, cu alte cuvinte, o companie care zboară spre faliment", a spus el într-o notă de cercetare.

Liderii sindicali au dat vina pe SAS.

”Am realizat în sfârșit că SAS nu dorește un acord. SAS vrea o grevă”, a declarat președintele SAS Pilot Group, Martin Lindgren.

Lindgren a spus că piloții sunt pregătiți să reia discuțiile, dar a cerut SAS să-și schimbe poziția.

Sindicatele au declarat că aproape 1.000 de piloți din Danemarca, Suedia și Norvegia se vor alătura grevei, care este una dintre cele mai mari greve de la o companie aeriană de când piloții British Airways au pus la sol majoritatea zborurilor transportatorului, într-o dispută cu privire la salariu din 2019.

Alte perturbări se profilează, deoarece personalul British Airways de pe aeroportul Heathrow din Londra a votat în iunie pentru o grevă pentru salario.

În plus, echipajul navigant din Spania al Ryanair și easyJet  plănuiește să facă grevă luna aceasta, pentru a cere condiții de muncă mai bune, iar lucrătorii de la aeroportul Charles de Gaulle din Paris și-au oprit activitatea în weekend pentru a cere majorarea salariilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
sas
piloti
greva