Parcarea gratuită în Mamaia și în Constanța - eșec cu scandal. “Ce vă voi descrie mai jos nu sunt desene animate."

Parcarea gratuită în Mamaia și în Constanța - eșec cu scandal. “Ce vă voi descrie mai jos nu sunt desene animate."
scris 21 iul 2022

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac (PNL), a anunțat că va repune pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Municipal proiectul referitor la eliminarea plății parcării în Mamaia pe timp de noapte, după ce consilierii au respins această propunere în cursul zilei de joi.

VEZI AICI ȘI Turistul Marian Alecu, fondator City Grill: Stațiunea Mamaia, under attack. De ce tac asociațiile patronale

Chițac a descris cum a decurs ședințele de Consiliul Local.

INFOGRAFICE Ieftinire masivă a carburanților, de 15 bani într-o singură zi. Prețurile au coborât la nivelul de acum 3 luni CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Ieftinire masivă a carburanților, de 15 bani într-o singură zi. Prețurile au coborât la nivelul de acum 3 luni

“Ce vă voi descrie mai jos nu sunt desene animate, deși mi-aș fi dorit. Astăzi, consilierii locali PSD au respins propunerea de eliminare a plății parcării pe timp de noapte în Constanța și Mamaia. Lucrurile au stat în felul următor: 

1) Am propus CL eliminarea obligativității plății parcării în Constanța și Mamaia, între orele 22:00 și 08:00, până la 15 septembrie;

Consilier al ministrului Transporturilor: Dacă în 2024 nu vom avea șantiere deschise pe A7 și A8, vă spun eu că ieșenii vor fugări candidații prin oraș CITEȘTE ȘI Consilier al ministrului Transporturilor: Dacă în 2024 nu vom avea șantiere deschise pe A7 și A8, vă spun eu că ieșenii vor fugări candidații prin oraș

2) Printr-un amendament, consilierii PNL au dorit prelungirea termenului până la 31 decembrie, iar propunerea a fost votată;

3) La rândul lor, consilierii PSD au făcut un alt amendament, prin care doreau modificarea orelor de la 22:00-08:00 la 20:00-08:00, cu efecte tot până la 31 decembrie. USR a votat această propunere (!?);

4) În cele din urmă, în urma consultărilor, a rămas în picioare propunerea PSD, care a fost supusă votului, dar...

Stolojan: Dacă vreau să plafonez prețul la benzină, motorină, ori reduc din accize și din TVA, ori reduc din prețul la care ar trebui să vândă producătorul. Dacă îi reduc lui, nu mai importă, dacă reduc din accize sau TVA, am încasări mai mici CITEȘTE ȘI Stolojan: Dacă vreau să plafonez prețul la benzină, motorină, ori reduc din accize și din TVA, ori reduc din prețul la care ar trebui să vândă producătorul. Dacă îi reduc lui, nu mai importă, dacă reduc din accize sau TVA, am încasări mai mici

5) Surpriză! La votul final al amendamentului, consilierii PSD nu și-au mai votat propria propunere (!!!), iar totul a picat”, a afirmat Vergil Chițac.

El îi acuză pe consilierii PSD că au sfidat logica și bunul simț și îi anunță că “nu va lua parte la acrobațiile lor ieftine”. 

“Astăzi, consilierii locali PSD au sfidat și logica, și bunul-simț. Au sfidat Constanța și v-au sfidat pe dumneavoastră. Au venit deciși să îngroape o inițiativă, nimic mai mult, nimic în folosul comunității. Așa înțeleg domniile lor că se face administrație: printr-un concurs ieftin de populism, presărat cu numere de circ și gaguri pentru mulțimi.

CFR Călători anunță că, până la finalul anului, vor fi reduse posturi, dar asta nu implică disponibilizări CITEȘTE ȘI CFR Călători anunță că, până la finalul anului, vor fi reduse posturi, dar asta nu implică disponibilizări

Dar nu-i nimic. Țin să-i anunț că nu voi lua parte la acrobațiile lor ieftine. Aceste ultime zbateri nu fac decât să ne convingă că stârpirea cuibului pesedist a făcut și va face Constanței mult bine. Epoca lor s-a stins”, a mai transmis Vergil Chițac.

Într-un post-scriptum la postare, edilul a anunțat că “mâine voi repune pe ordinea de zi a ședinței CL propunerea de eliminare a plății parcării în Constanța și Mamaia pe timp de noapte”. 

Plata parcării în timpul nopții în stațiunea Mamaia nu a fost suspendată, după ce Consiliul Local nu a aprobat proiectul. Au fost 10 voturi pentru și 14 abțineri. 

Tariful de parcare pentru zona 0, cum a fost încadrată stațiunea Mamaia, este de patru lei pe oră. Același preț este valabil și pentru centrul Constanței.

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a anunțat anterior că va propune Consiliului Local aprobarea inițiativei sale ca parcarea să fie gratuită pe timpul nopții, în intervalul orar 22:00 - 08:00, atât în oraș, cât și în stațiunea Mamaia.

În Mamaia, taxa de parcare este însă impusă acelor turiști obligați să își lase mașina pe spațiul public, în lipsa unor locuri special amenajate în fața hotelului. Autoritățile acuză hotelierii că nu vor să își asigure contra cost locurile publice de parcare, de partea cealaltă unii hotelieri susțin că fizic nu au capacitatea de a asigura locuri pentru toți turiștii veniți cu mașina.

Propunerea va fi supusă votării într-o ședință a Consiliului Local Municipal Constanța, scrie Agerpres.

Decizie pentru a impulsiona sezonul turistic: taxa de parcare în stațiunile din sudului litoralului a fost eliminată CITEȘTE ȘI Decizie pentru a impulsiona sezonul turistic: taxa de parcare în stațiunile din sudului litoralului a fost eliminată

"Reacționez și apreciez că pentru a veni în sprijinul operatorilor economici trebuie să umblăm și la regulamentul parcărilor, motiv pentru care voi propune Consiliului Local să amendăm hotărârea Consiliului Local privind parcările în oraș. Pentru ca, în fiecare zi, pe perioada nopții, între orele 22,00 și ora 08,00, parcarea să fie gratuită în tot orașul Constanța, nu numai în Mamaia, pentru că nu putem discrimina. Asta este ce voi face eu și este un semnal pe care vreau să îl adresez operatorilor economici. Aș vrea ca să vadă că noi suntem deschiși, flexibili și vom fi întotdeauna deschiși la dialog", a declarat primarul Constanței.

El a spus că, referitor la "ceea ce se propagă în media în zilele acestea, ideea conform căreia stațiunea Mamaia a devenit nefrecventată și nefrecventabilă", înțelege acest aspect într-un context general, al unei campanii, din punctul său de vedere, "vizibil îndreptate împotriva litoralului românesc".

Potrivit lui Chițac, activitatea turistică a scăzut în întreaga țară, din cauze obiective.

"Scăderea turismului este în toată țara și are cauze obiective. S-au deschis granițele față de anul trecut, dacă bineînțeles facem comparația cu anul trecut. Turiștii au de ales și alte zone, Bulgaria, Grecia, deci oferta pentru ei este mai largă. Doi, am trăit și trăim într-o criză economică, generată de război, generată de pandemie, este calculat de către statisticieni că față de anul trecut o familie a rămas cu mai puțin de 200 de lei în buzunar. Trei, prețul la combustibil s-a mărit foarte mult, este știut că și pe litoral vin mult mai mulți turiști cu trenul, față de anul trecut. Există și cauze subiective, pe care le-am văzut propagate tot în media, prețurile cumva prohibitive, dar și aici este un factor obiectiv pentru că, dacă au crescut prețurile peste tot, atunci operatorii economici din Mamaia evident că trebuie să crească și ei prețurile din rațiuni economice și, asupra acestei chestiuni, noi ca primărie știți foarte bine că nu putem interveni", a spus Vergil Chițac.

Despre costul parcării în stațiunea Mamaia, primarul a afirmat că situația a fost prezentată "manipulatoriu".

"Și ajungem și la parcarea din Mamaia. (...) A fost prezentată manipulatoriu, parcarea în Mamaia costă 96 - 100 de lei pe zi. Deci s-a înmulțit 4 lei/oră cu 24. Nu ne-am pus niciodată problema când am stabilit prețul acesta că el se adresează unui turist, pentru că am crezut tot timpul că turiștii vor utiliza parcările hotelurilor. De altfel, avem în regulament această posibilitate ca hotelierii să poată închiria cu 500 de lei pe lună în perioada estivală, deci un calcul simplu ne duce la 17 lei pe zi, deci mai puțin de 70 de bani pe oră", a explicat edilul.

Conform reprezentantului unei asociații patronale din turism, dintre cele aproximativ 7.000 de locuri de parcare din stațiunea Mamaia, au fost închiriate de hotelieri doar 1.200.

Primarul Constanței a mai spus că, începând cu luna ianuarie, municipalitatea a stabilit un plan de măsuri pentru pregătirea sezonului estival.

"N-am putut să nu observ că nu s-a discutat nimic despre efortul pe care primăria l-a făcut pentru ca litoralul să poată începe în condiții bune. Începând din ianuarie, la primărie am făcut un plan de acțiuni pentru ca perioada estivală să fie pregătită. (...) Cred că ați văzut că am lucrat la igienizarea spațiilor verzi, sigur alea care ne mai aparțin nouă, atâtea câte ne mai aparțin nouă, pentru că știți foarte bine, în Mamaia sunt foarte multe proprietăți private, mult mai multe decât ar trebui. Am pus în funcțiune fântâni arteziene, lucrăm și vor fi gata, cât de curând, cele două scene de spectacole de la Cazino și de la Mamaia. (...) Operatorii - salubrizatorul și operatorii de spații verzi - acționează cu prioritate în Mamaia. De la începutul anului, până la 30 iunie, am adunat din Mamaia peste 5.000 de tone de deșeuri, de gunoi, din coșurile stradale sau de pe domeniul public", a afirmat Vergil Chițac.

viewscnt
Afla mai multe despre
parcare
mamaia
constanta