Pesimism la Toyota, după un profit record: aprecierea yenului ar putea aduce anul acesta prima diminuare a câștigurilor din ultimii 5 ani

Pesimism la Toyota, după un profit record: aprecierea yenului ar putea aduce anul acesta prima diminuare a câștigurilor din ultimii 5 ani
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 11 mai 2016

Producătorul auto japonez Toyota a înregistrat un profit net record de 2.310 miliarde yeni (21,3 miliarde de dolari) în anul fiscal încheiat în martie 2016, în creștere cu 6,4% față de perioada similară a anului trecut, dar anticipează pentru exercițiul fiscal curent prima scădere a profitului din ultimii 5 ani, transmit Reuters și Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Veniturile companiei au crescut cu 4,3% anul trecut, la 28.403 de yeni (261,5 miliarde de dolari).

Pentru exercițiul fiscal început la 1 aprilie, Toyota estimează o scădere a profitului net de peste 35%, la aproximativ 1.500 miliarde yeni (13,8 miliarde de dolari), pe fondul fluctuațiilor cursului de schimb. Aprecierea yenului creează un mediu dificil de afaceri pentru Toyota și poate avea un impact major asupra câștigurilor companiei, având în vedere că circa jumătate din producție merge către export. De la începutul anului, moneda niponă s-a apreciat cu peste 10% față de dolar.

“Rezultatele financiare din anii anteriori au fost ajutate de cursurile de schimb, dar de la începutul anului lucrurile s-au schimbat", a afirmat Akio Toyoda, CEO-ul companiei.

Declinul estimat al profitului nu include impactul cutremurelor recente din Japonia, care afectează producția companiei.

General Motors și Lyft vor testa taxiuri fără șofer începând de anul viitor CITEȘTE ȘI General Motors și Lyft vor testa taxiuri fără șofer începând de anul viitor

Producătorul german Volkswagen a devansat Toyota în privința vânzărilor globale în perioada ianuarie-martie, poziția de lider deținută în ultimii patru ani de producătorul auto japonez fiind amenințată de o serie de blocaje în activitățile din Japonia, unele provocate de cutremure. Astfel, vânzările Toyota au scăzut cu 2,3%, la 2,46 milioane de vehicule, în primul trimestru al anului calendaristic.

viewscnt
Afla mai multe despre
toyota
yen
volkswagen
auto
profit