Coreea de Nord a catalogat marți drept un ”act ilegal” confiscarea. săptămâna trecută, a unuia dintre cargoboturile sale de către autoritățile americane, care-l acuză de faptul că a încălcat sancțiuni internaționale, și a cerut restituirea vaporului, relatează AFP.
Justiția americană a anunțat joi că a confiscat ”Wise Honest”, pe care-l acuză că a încălcat sancțiunile internaționale exportând cărbune și importând mașini, scrie News.ro.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Nava a fost blocată anul trecut în Indonezia, iar căpitanul său este anchetat de către autoritățile indoneziene.
În iulie, autoritățile americane au lansat, la rândul lor, o procedură de confiscare.
Această confiscare - fără precedent - a unei nave de 17.000 de tone - unul dintre cele mai mari cargoboturi nord-coreene, potrivit Statelor Unite -, a avut loc într-un context de degradare a relațiilor între Washington și Phenian, după fiascoul celui de-al doilea summit între Donald Trump și Kim Jong Un, în februarie, la Hanoi.
Ministerul nord-coreean de Externe a apreciat că această confiscare este contrară spiritului unei declarații comune semnate de către președintele american și numărul unu nord-coreean în primul lor summit, în iunie 2018, la Singapore.
”Statele Unite au comis un act ilegal de furt confiscându-ne cargobotul în numele rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU cu privire la sancțiuni”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, citat într-un comunicat difuzat de agenția nord-coreeană oficială de presă KCNA.
”Statele Unite trebuie să conștientizeze consecințele faptelor lor demne de gangsteri (...) și să ne restituie vaporul fără întârziere”, se reclamă în comunicat.
Coreea de Nord este vizată de multiple sancțiuni adoptate de către Consiliul de Securitate al ONU cu scopul de a constrânge Phenianul să renunțe la programele sale nuclear și balistic.
Din cauza problemei ridicării acestor sancțiuni a eșuat summitul de la Hanoi.
Kim Jong Un reclama ridicarea principalelor sancțiuni în schimbul unui început de ”denuclearizare” considerat prea timid de către Washington.