Primele taxiuri zburătoare în Europa ar putea apărea în 2024 sau în 2025

Primele taxiuri zburătoare în Europa ar putea apărea în 2024 sau în 2025
scris 20 mai 2021

Europa ar putea vedea primele taxiuri zburătoare în funcțiune cel mai devreme în 2024, a anunțat Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (EASA), transmite Reuters.

Mai multe firme europene au anunțat dezvoltarea tehnologiei de mobilitate aeriană urbană (UAM) pentru pasageri sau pentru transport de mărfuri, cum ar fi livrările de echipamente medicale, scrie Agerpres.

eMAG a atins nivelul “net zero” al emisiilor de dioxid de carbon pentru operațiunile sale CITEȘTE ȘI eMAG a atins nivelul “net zero” al emisiilor de dioxid de carbon pentru operațiunile sale

"Cred că utilizarea comercială a taxiurilor (aeriene) ar putea avea loc în 2024 sau în 2025", a afirmat Patrick Ky, director general al EASA.

Datele EASA arată că, până în 2030, valoarea pieței europene de mobilitate aeriană urbană va ajunge la 4,20 miliarde de euro și vor fi create 90.000 de locuri de muncă. Aproximativ 31% din piața globală pentru noua tehnologie va fi în Europa.

Deja Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației a început procesul de certificare pentru unele aparate și primele aprobări sunt așteptate în 2024, le-a spus Ky jurnaliștilor.

Startup-ul german Volocopter și cei care sprijină alte proiecte, cum ar fi Aeroports de Paris (ADP), speră să demonstreze cum funcționează tehnologia până la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

Lamborghini va cheltui 1,5 miliarde de euro pentru electrificarea supercarurilor sale CITEȘTE ȘI Lamborghini va cheltui 1,5 miliarde de euro pentru electrificarea supercarurilor sale

Cât de rapid vor funcționa astfel de vehicule va depinde și de obținerea aprobărilor în cazul în care ele zboară peste centre urbane sau căi ferate, a explicat șeful EASA.

Aproximativ 71% dintre cetățenii intervievați de EASA în șase zone urbane și-au exprimat interesul în folosirea taxiurilor aeriene sau a serviciilor de livrare, ori a ambelor, iar 41% din aceștia au apreciat că cel mai mult vor beneficia cei care au nevoie de îngrijire medicală de urgență.

Principala temere o reprezintă siguranța, atât pentru drone, cât și pentru taxiuri, precum și zgomotul produs.

Majoritatea celor intervievați s-au declarat îngrijorați de impactul asupra păsărilor sau insectelor ori și-au exprimat temerile legate de securitatea cibernetică.

Producători auto globali și startup-uri se întrec în dezvoltarea de taxiuri zburătoare comerciale, o piață a cărei valoare ar putea ajunge până în anul 2040 la 1.500 miliarde de dolari, conform Morgan Stanley.

Printre cei care dezvoltă astfel de planuri sunt Volkswagen și Airbus, firma americană Joby, grupul german Lilium, și Volocopter, sprijinit financiar de Daimler și Intel.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxiuri zburătoare
easa