Proiect: Șoferii prinși la volan drogați sau băuți vor rămâne fără carnet 10 ani

Proiect: Șoferii prinși la volan drogați sau băuți vor rămâne fără carnet 10 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 sep 2023

Senatorul PSD Robert Cazanciuc anunță că a depus un proiect legislativ care prevede, printre altele, interzicerea dreptului de a conduce pe o perioadă de până la 10 ani în cazul șoferilor depistați sub influența drogurilor sau alcoolului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Am depus, astăzi, așa cum am promis public, un proiect legislativ menit să prevină și să combată cu mai mare fermitate și eficiență traficul de droguri, care a luat o așa amploare în ultimul timp încât am ajuns să asistăm la din ce în ce mai multe drame în societatea noastră, inclusiv la tragedii pe șoselele țării”, a anunțatCazanciuc.

Tramvaiul 5 revine la traseul de bază CITEȘTE ȘI Tramvaiul 5 revine la traseul de bază

Potrivit acestuia, sunt vizate mai multe legi care operează în domeniul combaterii traficului de droguri.

Senatorul Robert Cazanciuc arată că dreptul de a mai conduce vehicule va fi interzis pe o perioadă de până la 10 ani în cazul depistării șoferilor sub influența drogurilor sau alcoolului. În plus, pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi amânată, arată Agerpres.

„Se vor majora pedepsele privind și finanțarea faptelor ce au legătură cu traficul și consumul de substanțe psihoactive. Produsele psihoactive, mijloacele de producere a lor, banii, valorile sau orice alte bunuri dobândite prin valorificarea produselor vor fi confiscate”, precizează senatorul PSD.

De asemenea, folosirea minorilor în derularea de operațiuni cu substanțe psihoactive va fi o circumstanță agravantă în săvârșirea infracțiunilor privind traficul de droguri.

„Va fi redusă la maxim durata în care consumatorii vor intra în programe de consiliere pentru a evita tragedia de la 2 Mai, al cărei autor a refuzat, la 17 ani, să urmeze asistența de specialitate”, afirmă Robert Cazanciuc.

Dacă în forma în vigoare a legii se pedepseau doar faptele menționate, prin noul proiect, inițiat de senatorul Robert Cazanciuc (PSD) și deputata Diana Tușa (PSD), se pedepsește și tentativa.

Toshiba a anunțat că o ofertă de preluare de 14 miliarde de dolari din partea fondului JIP a avut succes. Toshiba va fi retrasă de la bursă CITEȘTE ȘI Toshiba a anunțat că o ofertă de preluare de 14 miliarde de dolari din partea fondului JIP a avut succes. Toshiba va fi retrasă de la bursă

„Punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive ori tolerarea consumului fără drept în asemenea locuri, precum și tolerarea consumului, fără drept, de produse susceptibile a avea efecte psihoactive, de către proprietarul, chiriașul sau administratorul unui imobil aflat în stare de degradare, dezafectat ori în construcție se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea unor drepturi”, se arată într-o prevedere nou introdusă în art. 19 al Legii 194/2011.

Alte noi prevederi stipulează că „administrarea sau remiterea, fără rețetă medicală, de produse susceptibile a avea efecte psihoactive unei persoane” și „îndemnul la consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, prin orice mijloace”, se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani, respectiv cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.

Finanțarea în orice mod a săvârșirii faptelor menționate se sancționează cu pedepsele prevăzute de lege pentru acestea, limitele speciale ale acestora majorându-se cu o treime.

Dacă faptele prevăzute la art. l6 („fapta persoanei care, fără a deține autorizație eliberată în condițiile prezentei legi, efectuează fără drept operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă) au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani.

Senatul va fi prima Cameră care va dezbate această propunere legislativă.

viewscnt
Afla mai multe despre
psd
robert cazanciuc
soferi drogati