Purtătorul de cuvânt al Companiei de Aeroporturi, după ce România a intrat parțial în Schengen: Prima cursă integral fără control de frontieră este, ușor ironic, cursa Austrian Airlines de la Viena

Purtătorul de cuvânt al Companiei de Aeroporturi, după ce România a intrat parțial în Schengen: Prima cursă integral fără control de frontieră este, ușor ironic, cursa Austrian Airlines de la Viena
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mar 2024

Purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Aeroporturi Valentin Iordache a declarat duninică, după ce România a intrat în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, că prima cursă integral operată fără control de frontieră din spațiul Schengen este, ”ușor ironic”, cursa Austrian Airlines de la Viena, aluzie la faptul că Austria este țara care se opune admiterii României în Schengen.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

”Primii pasageri care au intrat fără control de frontieră în această seară sunt o parte din pasagerii unei curse Lufthansa de la Frankfurt. Au fost 92 de pasageri. Circa 20 dintre aceștia nu au mai trecut prin controlul de frontieră, pentru că s-a făcut ora 0:00. Prima cursă integral operată fără control de frontieră din spațiul Schengen este, ușor ironic, cursa Austrian Airlines de la Viena”, a declarat iordache, scrie News.ro.

Românii care călătoresc în statele din spațiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontierele aeriene și maritime începând de duminică. Concret,aceștia nu se vor mai opri la punctele de control ale Poliției de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, urmând să meargă direct către porțile de îmbarcare. Se vor face, însă, controale în baza unei analize de risc, dacă sunt persoane suspecte, persoane care sunt date în urmărire, sub control judiciar, polițiștii urmând să aibă în dotare dispozitive mobile de control cu care vor putea face verificări.în bazele de date operative.

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a afirmat duminică, după ce România a intrat în Spațiul schengen cu frontierele aeriene și maritime, că decizia de extindere cu frontierele terestre va fi politică, declarându-se însă convins că procesul este ireversibil și că realizarea lui completă nu poate întârzia prea mult.

”Eforturile noastre pentru aderarea și cu frontierele terestre sunt continue și pe multiple canale diplomatice, precum și prin munca din teren a Poliției de Frontieră și a celorlalte structuri din Ministerul Afacerilor Interne. Sunt eforturi programate și structurate care se desfășoară în bune condiții. Relațiile de cooperare cu ministerul omolog austriac sunt foarte bune, la fel și cu comisarul european și celelalte ministere de interne din statele membre ale UE. Menținem o comunicare continuă cu toți partenerii noștri strategici pentru a sprijini eforturile de aderare completă la Schengen. Perspectivele celei de a doua etape depind însă și de factori care nu sunt în sfera de intervenție diplomatică a țării noastre, de evoluții și conjuncturi politice externe.Decizia de extindere cu frontierele terestre va fi politică, la fel ca și decizia privind Air Schengen. Dar, în egală măsură, sunt convins că procesul este ireversibil și că realizarea lui completă nu poate întârzia prea mult”, a subliniat Predoiu.



 

viewscnt
Afla mai multe despre
schengen aerian
romania