Război Airbus-Austria, cu acuzații de fraudă pentru avioane Eurofighter

Război Airbus-Austria, cu acuzații de fraudă pentru avioane Eurofighter
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 sep 2017

Producătorul european de avioane Airbus a depus plângere la Procuratura din Viena ca răspuns la acuzațiile de înșelăciune în achiziția avioanelor de luptă Eurofighter în 2003, realizate de Ministerul austriac al Apărării, acuzând că rațiunea din spatele lansării acestor acuzațiii, combinate cu cererile de despăgubire de milioane, la 16 ani după licitație și la 8 ani de la livrarea ultimei aeronave Eurofighter, pare a fi "extrem de obscură și motivată politic".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În februarie, Ministerul Apărării din Austria a anunțat că va da în judecată Airbus, pe care îl acuză de înșelăciune și fraudă privind o comandă de două miliarde de euro pentru avioane de luptă Eurofighter, din 2003.

O anchetă ministerială încheiată recent a conchis că Airbus și Eurofighter au indus în eroare Austria, cu intenții de fraudă, în legătură cu prețul de achiziție, scrie APA, fără a cita surse.

Austria a comandat inițial 18 avioane Eurofighter, dar a redus comanda la 15 în 2007. Apoi a cerut o revizuire a comenzii făcute cu patru ani mai devreme, în urma unor acuzații de dare de mită.

Contractul a fost controversat de la început. Aproape imediat după anunțarea sa, în 2003, au apărut acuzații că politicieni, membri ai administrații și alții au primit bani, prin intermediari, pentru contracte suplimentare care au însoțit achiziția.

OMV Petrom concurează companiile de stat: peste 80% din profit distribuit ca dividende. Compania a revenit pe plus, cu un profit net de 1,04 miliarde lei CITEȘTE ȘI OMV Petrom concurează companiile de stat: peste 80% din profit distribuit ca dividende. Compania a revenit pe plus, cu un profit net de 1,04 miliarde lei

Evioanele Eurofighter sunt construite de un consorțiu care include cel mai mare grup aerospațial din Europa, Airbus, compania britanică de apărare BAE Systems și grupul italian Leonardo.

Deși contractele suplimentare au făcut parte din acord pentru a genera afaceri pentru companiile austriece, costurile acestor contracte ar fi trebuit raportate separat.

Procurorii austrieci și germani anchetează dosarul de ani de zile, iar procurorii din Munchen se așteaptă să încheie procedurile preliminare până la jumătatea anului.

Airbus cooperează cu ancheta germană, precum și cu alte trei investigații privind presupuse nereguli pe piețele de apărare sau de securitate, inclusiv cu o anchetă britanică privind un contract în domeniul comunicațiilor cu Arabia Saudită, în valoare de 3,3 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
airbus
eurofighter