România a depășit Italia și Ungaria la producția de autoturisme

România a depășit Italia și Ungaria la producția de autoturisme
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 18 nov 2022

Producția de autoturisme din Europa lărgită a scăzut cu 2,4% în primele trei trimestre ale acestui an, potrivit unui raport publicat de ACEA, asociația profesională a industriei auto, dar strict pe teritoriul UE producția a crescut. Rusia și Ucraina sunt cauzele principale ale declinului, din cauza contractării celor două piețe, frelevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Uniunea Europeană a produs în primele nouă luni ale acestui an 7,96 milioane de autoturisme, cu 430.000 de unități mai multe decât în anul anterior, respectiv cu 5,8% în plus, ajungând la o cotă din producția globală de autoturisme de 16%, potrivit raportului ACEA pe primele trei trimestre ale anului.

VIDEO Mii de angajați ai Dacia au ieșit în stradă CITEȘTE ȘI VIDEO Mii de angajați ai Dacia au ieșit în stradă

Țara cu cea mai mare producție de autoturisme din UE rămâne Germania, care a asamblat în primele nouă luni 2,4 milioane de unități, cu 9,1% mai multe decât anul trecut, dar la un nivel mai mic cu un milion de autoturisme față de 2019.

România se află pe locul șase în UE, după volumul produs în cele nouă luni, cu 376.047 unități, cu aproape 20% mai multe decât în anul anterior. Înaintea noastră, pe locurile 2 – 5 se află Spania, Cehia, Slovacia și Franța, iar cu volume mai mici decât noi sunt țări cu tradiție în industria auto, precum Italia și Ungaria.

România a depășit Italia și Ungaria la producția de autoturisme

România este a patra mare forță de muncă din industria auto europeană și în topul producției de automobile, dar are cea mai mică productivitate pe angajat CITEȘTE ȘI România este a patra mare forță de muncă din industria auto europeană și în topul producției de automobile, dar are cea mai mică productivitate pe angajat

În Europa lărgită, producția s-a ridicat la 9,7 milioane unități, cu 240.000 mai puține decât în perioada similară din 2021. Cea mai mare țară producătoare din Europa, din afara UE, Rusia, a înregistrat un declin major, de la circa 1 milioane de autoturisme produse în 2021, la numai 339.000 în acest an, o scădere de 66%. Turcia, o altă țară cu producție importantă de autoturisme, a raportat o evoluție stabilă, la nivelul anului 2021, cu 572.000 de unități.

America de Nord a produs 7,8 milioane de autoturisme, în creștere cu 11,8%, iar America de Sud – 1,59 milioane, în creștere cu 12,4%.

China, cea mai mare țară din lume în privința producției de autoturisme, a reușit să crească cu 15,1%, deși în primele două trimestre înregistra pierderi importante, pe fondul blocajelor generate de pandemie. Volumul produs de China s-a ridicat la 16,3 milioane de autoturisme, cu aproape 2 milioane mai mult decât anul trecut. Din Asia, creșteri au mai fost înregistrate în India, cu 21,4%, la un volum total de 3,2 milioane de unități și în Indonezia, 23,2%, respectiv 741.000 de autoturisme.

viewscnt
Afla mai multe despre
productie auto romania
productie dacia
productie ford