Scumpirea zilnică a benzinei și motorinei: speculă sau „preț dinamic”? Proces OPC vs. Rompetrol. Ce a decis instanța

Scumpirea zilnică a benzinei și motorinei: speculă sau „preț dinamic”? Proces OPC vs. Rompetrol. Ce a decis instanța
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 dec 2023

Scumpirile repetate ale combustibilului la pompă nu reprezintă speculă. Este concluzia la care au ajuns magistrații Judecătoriei ieșene, care au analizat plângerea Rompetrol împotriva unei sancțiuni aplicate de Protecția Consumatorului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Inspectorii Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului (CRPC) au constatat că, în intervalul 7-10 martie anul trecut, stația Rompetrol de pe strada Niciman a majorat zilnic prețul motorinei și al benzinei, cu câte 20 sau 40 de bani, deși nu achiziționase carburant la un preț mai mare, care să justifice scumpirea, arată Ziarul de Iași.

Digi preia în Portugalia drepturi asupra unor frecvențe Vodafone CITEȘTE ȘI Digi preia în Portugalia drepturi asupra unor frecvențe Vodafone

„Majorarea repetată a prețului în cazul stocurilor existente a urmărit să inducă în eroare consumatorii cu privire la evoluția prețurilor carburanților, provocând o creștere artificială a cererii care să motiveze noi creșteri de prețuri. Consumatorii au fost induși în eroare, operatorul economic utilizând o practică comercială incorectă, respectiv specula, care este definită ca vânzarea cu suprapreț, respectiv exploatare, de înșelare a cuiva, profitând de anumite împrejurări”, au apreciat inspectorii. Aceștia au considerat că majorarea prețurilor era de natură a-i face pe șoferi să cumpere mai mult combustibil, de teamă că acesta se va scumpi încă mai mult. „Prin această decizie, profesionistul profită de mărirea cererii de combustibil pe piață în contextul geopolitic și social actual, speculând informațiile apărute pe diverse rețele sociale referitoare la o majorare puternică a prețului și/sau lipsa unor stocuri suficiente de pe piață, procedând la deformarea comportamentului economic al consumatorului mediu”, au argumentat inspectorii.

Conform legii, practicile comerciale susceptibile să deformeze comportamentul economic al unui grup vulnerabil de consumatori se sancționează cu o amendă cuprinsă între 3.000 și 30.000 de lei.

Procesul-verbal întocmit de inspectorii CRPC a fost contestat de Rompetrol Downstream SRL. Reprezentanții firmei au apreciat că inspectorii nu cunosc modul în care se formează prețurile în domeniul vânzării de carburanți , raportându-se eronat la prețul de intrare în stație a carburantului. Conform acestora, legea nu impune existența unor motive temeinice pentru mărirea prețului. Scumpirea totală, de 80 de bani, fusese totuși justificată prin evoluția prețurilor pe plan mondial.

De altfel, ar fi fost vorba doar de o majorare redusă, de doar 7% în perioada 7-9 martie și cu încă 5% pe 10 martie, în timp ce cotația internațională combustibilului crescuse cu 33% la benzină și 69% la motorină. Era firesc ca operatorul stației să nu cunoască în detaliu motivele majorării, întrucât politica de prețuri este stabilită la nivel central, operatorul nefăcând altceva decât să aplice noile prețuri la nivel local. Modalitatea de stabilire a prețului la pompă fusese verificată de Consiliul Concurenței în 2019, fără a fi prezentate dovezi ale vreunei practici incorecte.

România, țara europeană cu cei mai mulți proprietari de locuințe. Expert imobiliar: ”Noi avem inclusiv în melodii „Casa părintească nu se vinde niciodată”. E o chestie culturală” CITEȘTE ȘI România, țara europeană cu cei mai mulți proprietari de locuințe. Expert imobiliar: ”Noi avem inclusiv în melodii „Casa părintească nu se vinde niciodată”. E o chestie culturală”

Magistrații Judecătoriei nu au găsit niciun element care să conducă la declararea nulității procesului-verbal. Acesta fusese întocmit respectându-se prevederile legale cu privire la formă și fond. Judecătorii nu au găsit însă nici vreo prevedere legală concretă care să fi fost încălcată de Rompetrol. „Instanța reține că nu există o prevedere care să îngrădească libertatea comercianților de a stabili prețurile potrivit politicilor proprii.

Astfel, reținerea de către agentul constatator că schimbarea prețului nu se justifică în raport de prețul de livrare către stație este neîntemeiată, întrucât legea nu impune ca prețul să fie stabilit exclusiv în raport de prețul de intrare a mărfii”, au arătat judecătorii. Ei au acceptat argumentul adus de Rompetrol referitor la creșterea cotațiilor internaționale, constatând totodată că majorări similare fuseseră aplicate și de concurenții de pe piața distribuitorilor de combustibil.

Procesul-verbal întocmit de inspectorii CRPC a fost anulat. Sentința Judecătoriei poate fi însă modificată de instanța superioară, dacă CRPC o va contesta cu apel.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
protecția consumatorului