Senatorii au stabilit o nouă situație în care șoferilor le va fi reținut certificatul de înmatriculare sau înregistrare a mașinii

Senatorii au stabilit o nouă situație în care șoferilor le va fi reținut certificatul de înmatriculare sau înregistrare a mașinii
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 20 mar 2019

Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia vor putea fi reținute de poliția rutieră într-un nou caz, conform unui proiect de lege adoptat miercuri de senatori. Polițiștii vor putea astfel sancționa personalizarea unui autovehicul cu anumite sisteme de iluminare pe timpul nopții.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Proiectul legislativ, prezentat anterior de Profit.ro, a primit și sprijinul Guvernului, iar acum va fi transmis spre dezbatere Camerei Deputaților.

Autorii proiectului au remarcat că mașinile de mare tonaj care tranzitează România sau efectuează transport intern și internațional prezintă o serie de modificări la nivelul sistemului de lumini.

”De multe ori sunt instalate sisteme suplimentare personalizate, nestandardizate, care luminează puternic și intermitent pe timpul nopții. Aceste lumini nu au nicio funcționalitate în afară de personalizarea respectivului autovehicul de mare tonaj și pot reprezenta un pericol în traficul rutier pe timp de noapte, când conducătorii auto aflați la volanul autoturismelor pot resimți senzații de orbire de moment și pot avea reacții instantanee ce pot conduce la derapajul mașinii de pe carosabil și pierderea controlului asupra acestuia”, afirmă inițiatorii.

Aceștia mai susțin că, în cazuri speciale, sistemele luminoase neautorizate pot declanșa crize de epilepsie fotosensibilă, o afecțiune tot mai frecventă, asociată cu boli metabolice, precum diabetul, sau cu traumatisme cranio-cerebrale mai vechi.

Dăncilă, neînțelegând de ce autostrăzile sunt contestate din motive de mediu: Toți cei care își iubesc țara să ne unim în jurul acestei nevoi acute de a accelera proiectele de infrastructură CITEȘTE ȘI Dăncilă, neînțelegând de ce autostrăzile sunt contestate din motive de mediu: Toți cei care își iubesc țara să ne unim în jurul acestei nevoi acute de a accelera proiectele de infrastructură

Prin urmare, proiectul interzice deținerea la vedere, montarea și folosirea sistemelor de lumini suplimentare personalizate, nestandardizate care luminează puternic și intermitent pe timpul nopții.

Conducerea unui autovehicul cu asemenea sisteme de iluminat personalizate care luminează puternic și intermitent va fi considerată contravenție și sancționată cu reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare ori dovezii înlocuitoare a acestuia.

Licitația la Autostrada Sibiu - Pitești, contestată de firma sibiană care renovează stadionul municipal CITEȘTE ȘI Licitația la Autostrada Sibiu - Pitești, contestată de firma sibiană care renovează stadionul municipal

Această din urmă prevedere a fost cea dorită de autori, dar aceștia vor trebui să o reformuleze în forma finală a legii, pentru că în formularea actuală ar fi sancționată tocmai lipsa acestor sisteme, după cum a remarcat Guvernul, care susține însă proiectul de lege.

Executivul a transmis astfel parlamentarilor un punct de vedere în care susține modificarea legislativă, cu observațiile menționate, după votul din Senat inițiativa urmând a fi transmisă spre dezbatere Camerei Deputaților, care va avea votul final asupra acesteia. 

viewscnt
Afla mai multe despre
soferi
retine
certfiicat
inmatriculare
inregistrare
iluminare
sistem
personalizat
proiect
lege
parlament
guvern