Sindicat CFR: Noua rectificare bugetară compromite lucrările de reparații și pune sub semnul întrebării plata salariilor

Sindicat CFR: Noua rectificare bugetară compromite lucrările de reparații și pune sub semnul întrebării plata salariilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 nov 2018

Anunțata rectificare bugetară compromite lucrările de reparații din CFR și pune sub semnul întrebării plata salariilor angajaților, iar decizia reducerii bugetului Ministerului Transporturilor creează premisele unui ”cutremur în întreg ecosistemul feroviar românesc”, a avertizat, vineri, sindicatul Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane (FNFMCV).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Guvernul a anunțat recent că vrea să reducă, la a doua rectificare bugetară din acest an, cele mai importante fonduri de la Ministerul Transporturilor -1,16 miliarde de lei. Ar urma să piardă și alte ministere, precum cele ale Cercetării și Inovării -228,9 milioane de lei, Educației -198 milioane de lei și Culturii -176,8 milioane de lei, scrie News.ro.

Primăria Capitalei va deconta combustibilul până la valoarea de 500 de lei pentru locuitorii din București și Ilfov care își folosesc mașinile la comun; proiectul a fost respins inițial CITEȘTE ȘI Primăria Capitalei va deconta combustibilul până la valoarea de 500 de lei pentru locuitorii din București și Ilfov care își folosesc mașinile la comun; proiectul a fost respins inițial

FNFMCV a avertizat că anunțata rectificare bugetară aruncă, din nou, calea ferată la periferia economiei românești.

”Concret, rectificarea bugetară care urmează să fi aprobată de Guvern compromite complet continuarea lucrărilor de întreținere și reparații la calea ferată și pune sub semnul întrebării plata salariilor lucrătorilor feroviari. Iresponsabilitatea deciziei în sine creează premisele unui cutremur în întreg ecosistemul feroviar românesc”, se arată în comunicat.

Sindicatul a atras atenția că investițiile în infrastructura de transport a României și, implicit, în calea ferată nu au generat atenția cuvenită celor care au condus România în ultimul deceniu, iar lucrătorii feroviari sunt puși în situația de a găsi zilnic soluții tehnice pentru a putea permite vagoanelor și locomotivelor să iasă pe trasee.

”În depouri, revizii de vagoane și stațiile de cale ferată este îngrozitor de frig, în unele ninge, plouă sau este cumplit de cald în timpul verii, piese de schimb pentru reparații nu mai există de ani și ani de zile, iar soluțiile temporare pe care inginerii sau tehnicienii noștri trebuie să le găsească, pentru a rezolva situații de nedescris, nu vor mai putea fi aplicate. Locomotivele și vagoanele sunt atât de vechi încât nu mai pot fi reparate sau modernizate, iar alte noi nu s-au mai cumpărat de foarte multă vreme”, se arată în comunicat.

Rectificarea bugetară care se pregătește retrage din bugetul Ministerului Transporturilor 1,16 miliarde de lei, punând în spatele deciziei nefolosirea acestei sume.

”Noi, ceferiștii, am priceput cu tristețe că economia românească își cârpește de foarte mulți ani sectoarele economice, considerate, din rațiuni de neimaginat, neimportante, în condițiile în care, în toată Europa civilizată calea ferată este asimilată setului strategic de priorități a unei economii funcționale. Altfel spus, constatăm că execuția bugetară a României are și în acest an o distructivă și periculoasa principală componentă, cea electorală, afirmație care susține cu fermitate refuzul constant de a investi cu responsabilitate într-un sector economic care, statistic, nu aduce atât de multe voturi ca alte secțiuni bugetare”, se arată în comunicat.

Sindicatul avertizează că oamenii politici din România se află într-o eroare, care se va deconta curând cu o ”violență de neimaginat și cu un impact nimicitor pentru întreaga economie românească”. Sindicaliștii avertizează că dezastrul, la care participă direct sau indirect întreaga clasă politică românească, se va întâmpla foarte repede, cu efecte ireversibile pentru lucrătorii feroviari.

”Pe românește spus, în momentul falimentului căii ferate, faliment care se apropie incredibil de repede, cei care au decis, în locul și în numele ceferiștilor adevărați, dezastrul programatic al căii ferate, vor constata că nu se vor mai putea baza pe răbdarea și înțelegerea noastră. Sub nici o formă, în nici un fel de context!”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
cfr
rectificare bugetara