Tarifele majorate pentru parcarea în centrul Capitalei intră în vigoare de astăzi. Taxa ajunge la 10 lei pe oră

Tarifele majorate pentru parcarea în centrul Capitalei intră în vigoare de astăzi. Taxa ajunge la 10 lei pe oră
scris 1 iul 2018

Noile tarife pentru utilizarea locurilor de parcare din centrul Capitalei, majorate prin votul Consiliului General, intră în vigoare de astăzi, municipalitatea susținând că măsura era necesară întrucât în București au fost depășite valorile-limită stabilite prin legislația Uniunii Europene privind calitatea aerului, iar una dintre cauze este poluarea din cauza traficului intens și a utilizării pe scară largă a autovehiculului propriu. În zona centrală, taxa pentru parcare a fost majorată la 10 lei pe oră.

Primăria Capitalei spune că, prin decizia de majorare a tarifelor de parcare din zona centrală, pune în aplicare una dintre măsurile de reducere a poluării și a traficului cuprinse atât în Planul Integrat pentru Calitatea Aerului, cât și în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, iar astfel Bucureștiul se aliniază marilor capitale europene care au adoptat un tarif mai mare pentru parcarea în zonă centrală, cu scopul de a reduce traficul, și implicit poluarea, dar și pentru a promova transportul public și transportul alternativ. De asemenea, prin implementarea acestei măsuri, va fi eliberată bandă 1 de circulație, iar accesul în instituții publice, precum unități de învățământ și spitale, va fi mai ușor, spune Primăria Capitalei. 

Astfel, pentru punerea în aplicare a Hotărârii Consiliului General al Municipiului București (CGMB) din 14 iunie privind majorarea tarifelor de parcare, Administrația Străzilor actualizează în acestă perioadă, în toate parcările de utilitate publică aflate în administrare, informațiile de pe panourile de utilizare a locurilor de parcare, scrie News.ro.

CONFIRMARE Tranzacția Piraeus Bank - J.C. Flowers a primit acceptul Băncii Naționale și a fost finalizată CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacția Piraeus Bank - J.C. Flowers a primit acceptul Băncii Naționale și a fost finalizată

Prin Hotărârea CGMB sunt instituite trei zone de taxare în Capitală, iar de astăzi taxa va fi de 10 lei pe oră în zona centrală (zona 0).

Zona 0 este compusă din patru sub-zone:  zona parcajului subteran Intercontinetal, străzile N. Bălcescu – C.A. Rosetti – D. Gerota – J. L. Calderon – T. Arghezi – Carol I;  zona parcajului subteran din Piața Unversității , străzile N. Bălcescu-I. Câmpineanu-Calea Victoriei-Splaiul Independenței -Halelor-I. C. Brătianu;  zona parcajului suprateran Cocor, străzile I. C. Brătianu-Sf. Vineri-Calea Moșilor-H. Botev-C. Coposu. A patra zonă este cea a parcajului suprateran Unirea, cu străzile C. Coposu-M. Basarab-Mircea Vodă-Unirii-Brătianu.  

Tarifele scad la 5 lei, 2,5 lei, respectiv 1,5 lei pe oră pe măsură ce ne îndepărtăm de centru, iar rezidenților li se aplică tarife preferențiale.      

Zona 1 cuprinde locurile de parcare special amenajate între zona 0 și perimetrul stabilit prin acordul Planului Integrat de Calitate a Aerului, delimitat de străzile:  Piața Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – str. Nerva Traian – bd. Gh. Șincai – str. Lânăriei – Calea Șerban Vodă – bd. Mărășești – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – str. Izvor – str. B. P. Hașdeu – str. Vasile Parvan – str. Berzei – str. Buzesti – Piața Victoriei     

În zona 1 se aplică tarife de 5, respectiv 2,5 lei pe oră: 5 lei/oră - tarif unic de luni până vineri în intervalul orar 06.01-18.00, cu extindere, în funcție de parcaj, în zone unde numărul de vizitatori este mare, de luni până duminică în intervalul orar 00.00-24.00; după intervalul maxim de parcare de 2 ore, se aplică măsura suprataxarii la un nivel dublu pentru fiecare oră de depășire. Se aplică 2,5 lei/oră - tarif unic în zilele săptămânii în intervalul orar 18.01-06.00, acolo unde nu s-a dispus extinderea tarifului de 5 lei/oră .În ambele cazuri, tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea locului de parcare. Pentru unitățile hoteliere, complexe comerciale, săli de spectacole, baze sportive - locuri de parcare rezervate pe bază de contract tariful este de 5 lei/oră x 24 ore x 30 zile. Riveranii beneficiază de un tarif preferențial lunar de 100 lei.  

Zona 2 cuprinde locurile de parcare special amenajate între zona 1 și limita administrativă a orașului.

Tarife utilizabile în zona 2: 2,5 lei/oră – tarif unic de luni până vineri în intervalul orar 06.01-18.00, cu extindere, în funcție de parcaj, în zone unde numărul de vizitatori este mare, de luni până duminică în intervalul orar 00,00-24.00 (tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea locului de parcare);  1,5 lei/oră-tarif unic în zilele săptămânii în intervalul orar 18.01-06.00, acolo unde nu s-a dispus extinderea tarifului de 2,5 lei/oră (tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea locului de parcare).  Tariful preferențial pentru unitățile hoteliere, complexe comerciale, săli de spectacole, baze sportive – locuri de parcare rezervate pe bază de contract este de 2,5 lei/oră/24 ore/zi, iar penru riverani – de 80 lei/luna. Ca și în cazul celorlalte zone, tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea locului de parcare.  

Tariful pentru serviciul de blocare/deblocare autovehiculelor este de 200 de lei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
parcare
primarie