Producătorul francez de ciment Lafarge, inculpat de ”complicitate la crime împotriva umanității” în Siria

Producătorul francez de ciment Lafarge, inculpat de ”complicitate la crime împotriva umanității” în Siria
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iun 2018

Producătorul francez de ciment Lafarge a fost inculpat de o extrem de rară acuzație de ”complicitate la crime contra umanității în dosarul exploziv al presupuse finanțări a terorismului în Siria - o hotărâre ”istorică” consideră părțile civile, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Magistrații au apreciat joi că există ”indicii grave și concordante” împotriva producătorului de ciment, în vederea inculpării acestuia de ”complicitate la crime împotriva umanității”, ”finanțarea unei întreprinderi teroriste”, ”punerea în pericol a vieții” unor foști salariați ai fabricii sale siriene de la Jalabiya, în nordul țării, și ”încălcarea unui embargo”, potrivit ueir surse judiciare.

Grupul urma să achite o cauțiune în valoare de 30 de milioane de euro, în cadrul unui control judiciar, scrie News.ro.

După inculparea a opt cadre și conducători - inclusiv fostul CEO Lafarge din 2007 până în 2015 Bruno Lafon - din cauza finanțării unei întreprinderi teroriste și/sau punerea în pericol a vieții celuilalt, întreprinderea - ca persoană juridică, Lafarge SA (LSA), holdingul acționar majoritar al filialei siriene Lafarge Cement Syria - urmează să se explice în fața a doi judecători financiari - Charlotte Bilger și Renaud Van Ruymbeke - și a unui judecător antiterorist, David de Pas.

Grupul LafargeHolcim, format prin fuziunea în 2015 între francezi și elvețienii de la Holcim, a anunțat imediat că filiala sa LSA va sesiza Curtea de Apel pentru a contesta ”infracțiuni care nu (îi) reflectă în mod echitabil responsabilităție”.

Skanska continuă seria vânzărilor de active imobiliare către CA Immo CITEȘTE ȘI Skanska continuă seria vânzărilor de active imobiliare către CA Immo

”Hotărârea istorică” luată joi ”trebuie să determine Lafarge să-și asume responsabilitățile și să deschidă un fond de indemnizare independent, pentru ca victimele să-șivadă prejudiciul reparat rapid”, a reacționat ONG-ul Sherpa, parte civilă.

Asociația consideră această inculpare ”un pas în lupta împotriva impunității multinaționalelor care operează în zone de conflict armat”.

SUSPICIUNI DE VINDERE DE CIMENT CĂTRE SI

Producătorul de ciment este suspectat că a plătit, prin filiala sa LCS, aproape 13 milioane de euro, în perioada 2011-2015, cu scopul de a-și menține fabrica în Siria, în timp ce țara se cufunda în război.

Aceste sume - care au ajuns în parte la grupări armate între care și organizația jihadistă Statul Islamic (SI) - corespund plății unei ”taxe” de securizare a circulației salariaților săi și mărfurilor, achiziționării de materie primă - inclusiv petrol - de la frunizori apropiați SI și retribuirii unor intermediari însărcinați să negocieze cu facțiunile, potrivit anchetei.

Elemente recente de anchetă alimentează de-acum suspeiciuni cu privire la o posibilă vânzare de ciment grupării SI - un contract al unei tranzacții ar fi fost evocat într-o reuniune, în decembrie 2014, după preluarea fabricii de către jihadiști, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Spre deosebire de alte multinaționale, producătorul de ciment a decis să rămână în Siria, expunându-și salariații locali riscurilor de răpire, în contextul în care conducerea fabricii a părăsit instalația și a evacuat expatriații.

Lafarge a catalogat întotdeauna securitatea echipelor sale drept o ”prioritate”. Or, între numeroșii angajați răpiți, unul a fost ucis, iar altul este în continuare dat dispărut, potrivit unor mărturii culese la fața locului de AFP.

Ce știa conducerea de la Paris despre situația de la fața locului? Versiunile conducătorilor sunt divergente.

La inculparea sa în decembrie 2017, fostul președinte director-general (CEO) Bruno Lafont a dat asigurări că nu a fost la curent cu un ”acord cu Daesh (acronimul arab al SI)” abia în august 2014 și că a decis la acel moment închiderea fabricii.

Câteva săptămâni ai târziu, pe 19 septembrie, ea ajungea sub steagul negru al organizației lui Abu Bakr al-Baghdadi.

Fosta sa mână dreaptă Christian Herrault, un fost director general adjunct însărcinat cu mai multe țări, inclusiv Siria, a declarat că l-a informat mult mai devreme.

"Lafarge și-a sacrificat salariații și a pactizat cu entități teroriste în deplină cunoștință de cauză: această inculpare de complicitate la crime împotriva umanității era inevitabilă”, a declarat pentru AFP Marie Dosé, avocata Sherpa, a cărei plângere, în noiembrie 2016, viza acest cap de acuzare, înaintea deschiderii procedurii judiciare, în iunie 2017.

”S-a demonstrat că a-i pune să dea socoteală pe cei care refuză să o facă presupune că există amenințarea și acțiunea judecătorului, aceasta este singura descurajare”, a subliniat William Bourdon, președintele Sherpa.

Războiul din Siria, care a izbucnit în 2011, s-a soldat cu peste 350.000 de morși și a aruncat pe drumuri milioane de oameni.

Grupul LafargeHolcim, cu sediul central în Jona, Elveția, s-a format prin fuziunea companiilor Lafarge (Franța) și Holcim (Elveția), finalizată în luna iulie a anului 2015. Decizia Holcim și Lafarge a fost ca în țări precum România, Germania și Ungaria să vândă în totalitate activele uneia dintre companii.

În România, activele Lafarge au fost preluate de producătorul irlandez de ciment CRH, tranzacția fiind finalizată în luna august a anului 2016.

LafargeHolcim a păstrat activele Holcim, care includ două fabrici de ciment, în Câmpulung și Aleșd, o stație de măcinare și un terminal de ciment la Turda, 13 stații ecologice de betoane, trei stații de agregate, două stații de lianți speciali și un terminal de ciment în București.

viewscnt
Afla mai multe despre
lafarge