Transportul feroviar a înregistrat o creștere a numărului de pasageri

Transportul feroviar a înregistrat o creștere a numărului de pasageri
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 apr 2024

Transportul feroviar a înregistrat în 2023 o creștere cu 5,4% a numărului de pasageri transportați și cu 6,1% în ceea ce privește parcursul acestora, comparativ cu anul anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Pe de altă parte, volumul mărfurilor transportate a scăzut cu 11,5%. Au fost transportate 48,867 milioane tone mărfuri, din care 79,3% în transport național. Parcursul tarifar al mărfurilor a înregistrat scădere cu 3,3%, înregistrându-se creștere doar în transport național, cu 1,4%, scrie Agerpres.

VIDEO Noi imagini aeriene de pe Autostrada Moldovei, acum cu critici la adresa lui Umbrărescu CITEȘTE ȘI VIDEO Noi imagini aeriene de pe Autostrada Moldovei, acum cu critici la adresa lui Umbrărescu

Ponderi semnificative în totalul mărfurilor transportate au fost înregistrate pentru diviziunile: cocs, produse rafinate din petrol (23%) și cărbune și lignit; țiței și gaze naturale (21,1%). În ceea ce privește parcursul mărfurilor, 29,5% din total este reprezentată de diviziunea cocs, produse rafinate din petrol și 24,5% produse agricole, din vânătoare și silvicultură; pește și alte produse din pescuit.

Potrivit INS, parcursul automotoarelor a fost anul trecut în creștere cu 3,7% față de 2022, iar parcursul mediu zilnic al vagoanelor de pasageri cu 3,2%. Numărul vagoanelor încărcate intrate din străinătate (mii vagoane) s-a majorat cu 2,6% și greutatea medie brută a vagoanelor de marfă (tone/tren) cu 2,3%. Viteza medie comercială a trenurilor de pasageri (km/h) a crescut cu 0,6%.

În schimb, viteza medie comercială a trenurilor de marfă (km/h) a scăzut cu 13,6%, iar vagoanele încărcate pe rețeaua C.F.R. (mii vagoane) au fost mai puține cu 10. Parcursul mediu zilnic al locomotivelor folosite pentru transportul mărfurilor (km/zi) s-a redus cu 3,4%, cel al vagoanelor de marfă cu 3,3%, iar încărcătura medie statică a vagoanelor de marfă (tone/osie) a scăzut cu 2,4%.

viewscnt
Afla mai multe despre
cfr
tren