ULTIMA ORĂ Schimbări majore la regimul trotinetelor electrice: Asigurare obligatorie, test de circulație pentru a închiria sau conduce, majorare a vârstei

ULTIMA ORĂ Schimbări majore la regimul trotinetelor electrice: Asigurare obligatorie, test de circulație pentru a închiria sau conduce, majorare a vârstei
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 7 nov 2023

Proprietarii vor fi obligați să își asigure trotinetele electrice cu care circulă pe drumurile publice, iar atât ei, cât și cei care închiriază astfel de trotinete vor trebuie să răspundă la 5 întrebări de circulație, pentru a putea utiliza trotinetele. De asemenea, vârsta pentru utilizarea unei trotinete electronice pe drumurile publice va crește de la 14 la 16 ani, conform unor amendamente aduse legislației în vigoare de către deputați și analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro organizează pe 9 noiembrie Gala anuală Povești cu Profit...made in Romania, în care sunt premiați manageri și companii românești - DETALII AICI

Amendamentele urmează a fi votate în plenul Camerei Deputațilior și prevăd, în primul rând, instituirea unei obligații de asigurare pentru cei care utilizează trotineta electrică, după cum a anunțat liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache.

Trotinetele aflate în regim închiriere, de la companii private, au o astfel de asigurare, a spus deputatul, iar obligația va fi prevăzută astfel încât toți cei care utilizează trotinetele electrice sunt asigurați momentul în care conduc vehiculul.

”Pentru ceilalți utilizatori de trotinete electrice, adică cei care sunt proprietari pe trotinetă electrică urmează să se instituie obligația de asigurare, care va fi o asigurare generală, urmând ca ASF să emită normele în sensul acesta”, a spus deputatul.

ASF a elaborat și un proiect de aplicare a unei directive europene, care instituie această obligație pentru toate mijloacele de transport. Deputații vor modifica însă proiectul pentru reduce greutatea minimă de 25 kg.

DOCUMENT - TAROM ratează intrarea pe profit în 2024, ca și plata unei rate la ajutorul de stat. Planul Guvernului pentru a salva situația CITEȘTE ȘI DOCUMENT - TAROM ratează intrarea pe profit în 2024, ca și plata unei rate la ajutorul de stat. Planul Guvernului pentru a salva situația

Deputații au mai avizat și obligația pentru cei care închiriază trotinete electrice ca înainte de a închiria să completeze un formular cu 5 întrebări minime de obligatorii de educație din legislația rutieră.

”Este absurd ca cineva să circule cu un mijloc de transport pe drumurile publice și să nu știe ce este aceea trecere de pietoni, ce înseamnă culoarea roșie a semaforului. Fiecare dintre noi cred că am observat lucrul acesta, că în trafic utilizatorii de trotinete electrice trec pe culoarea roșie ca și cum o semaforul nu ar exista și atunci, ca mijloc preventiv, se va institui această obligație”, a mai arătat Andronache.

Potrivit acetsuia, firmele care închiriază trotinete electrice au arătat că este posibilă o astfel de soluție tehnică, respectiv ca în cadrul aplicației să se răspundă la cinci întrebări din legislația rutieră aflată în vigoare.

Totodată, pentru a obține o asigurare, persoanele fizice vor completa testul pe o platformă dedicată.

Parlamentul a ajuns să stabilească și câți urși vor fi împușcați. La propunerea UDMR, câte 500 de urși anual CITEȘTE ȘI Parlamentul a ajuns să stabilească și câți urși vor fi împușcați. La propunerea UDMR, câte 500 de urși anual

De asemenea, a fost majorată de la 14 la 16 ani vârsta minimă pentru a putea utiliza o trotinetă, iar părinții vor răspunde legal pentru minorii care nu respectă noile condiții.

Altă obligație care va fi instituită este aceea de a utiliza cască de protecție în anumite condiții, având în vedere numărul de accidente grave în creștere.

De asemenea, circulația trotinetelor va fi obligatorie cu luminile aprinse tot timpul pe drumurile publice, tocmai pentru a fi evitate accidentele.

Deputații au mențimut limita maximă de viteză la 25 km/h, cu perspectiva ca în viitor să modifice legislația pentru confiscarea trotinetelor care depășesc limita, precum și interdicția ca trotinetele să circule pe trotuare.

viewscnt
Afla mai multe despre
trotineta
electric
asigurare
obligatoriu
test
reguli
circulație
vârstă
majorare
16 ani
deputați