Un judecător anulează pachetul salarial "de neînțeles” al lui Elon Musk pentru Tesla, în valoare de 56 de miliarde de dolari

Un judecător anulează pachetul salarial "de neînțeles” al lui Elon Musk pentru Tesla, în valoare de 56 de miliarde de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 ian 2024

Un judecător din Delaware a anulat pachetul salarial record de 56 de miliarde de dolari al lui Elon Musk de la Tesla (TSLA.O), calificând compensația acordată de Consiliul de Administrație al producătorului de vehicule electrice drept "o sumă de neînțeles", nedreaptă față de acționari, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Acțiunile Tesla au scăzut cu aproximativ 3% în tranzacțiile prelungite, iar unii investitori au profitat de această hotărâre în speranța că ar putea determina Tesla să își revizuiască guvernanța, scrie News.ro.

Lamborghini nu simte vreo criză: Are carnetul de comenzi plin. Plus - a bătut un record în istoria sa de 60 de ani CITEȘTE ȘI Lamborghini nu simte vreo criză: Are carnetul de comenzi plin. Plus - a bătut un record în istoria sa de 60 de ani

Consiliul de Administrație al Tesla a fost criticat pentru că nu a reușit să asigure supravegherea directorului său general combativ, care a ținut prima pagină a ziarelor, care s-a luptat cu autoritățile de reglementare și a condus mai multe alte companii în același timp.

Hotărârea, care poate fi atacată, anulează cel mai mare pachet salarial din America corporatistă. Judecătorul a constatat că remunerația pe bază de acțiuni a fost negociată de directori care păreau a fi îndatorați lui Musk, clasat în prezent de revista Forbes drept cea mai bogată persoană din lume.

"Mânat de retorica "all upside", sau poate cu ochii în stele de atracția de superstar a lui Musk, Consiliul de Administrație nu și-a pus niciodată întrebarea de 55,8 miliarde de dolari: A fost planul chiar necesar pentru ca Tesla să îl păstreze pe Musk și să își atingă obiectivele?", a scris Kathaleen McCormick de la Court of Chancery din Delaware.

McCormick i-a ordonat acționarului Tesla care a contestat planul de remunerare să lucreze cu echipa juridică a lui Musk la un ordin de punere în aplicare a deciziei. Aceasta poate fi atacată la Curtea Supremă din Delaware după ce părțile vor conveni asupra unui ordin final și asupra onorariilor pentru avocații acționarului, care vor fi plătite de Tesla.

Decizia vine în contextul în care Tesla avertizează asupra încetinirii creșterii, iar industria vehiculelor electrice reevaluează cererea. Tesla a devenit cel mai valoros producător auto din lume sub conducerea lui Musk, dar o mare parte din această valoare se bazează pe așteptările privind viitoarele descoperiri, cum ar fi robotaxi cu conducere autonomă.

VIDEO&FOTO ANUNȚ - Când ies pe traseu și unde vor circula primele troleibuze noi ale capitalei, după 20 de ani CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO ANUNȚ - Când ies pe traseu și unde vor circula primele troleibuze noi ale capitalei, după 20 de ani

"Nu vă înființați niciodată compania în statul Delaware", a declarat Musk într-o postare pe X, platforma de socializare pe care a cumpărat-o în 2022.

Avocatul lui Musk nu a răspuns imediat la un e-mail prin care se solicitau comentarii.

"O zi bună pentru băieții buni", a transmis Greg Varallo, un avocat al acționarului Tesla Richard Tornetta, care a intentat procesul în 2018.

COMPENSAȚII PENTRU CEO

"Mărimea incredibilă a celui mai mare plan de compensații din toate timpurile - o sumă de neînchipuit - pare să fi fost calibrată pentru a-l ajuta pe Musk să realizeze ceea ce el credea că va face «un viitor bun pentru omenire»", a scris McCormick în opinia sa de 201 pagini.

Musk a declarat în timpul procesului de despăgubire, care a durat o săptămână, în noiembrie 2022, că banii vor fi folosiți pentru a finanța călătoriile interplanetare. "Este o modalitate de a duce omenirea pe Marte", a declarat el.

"Așa că Tesla poate ajuta la realizarea potențială a acestui obiectiv", a adăugat miliardarul.

Acordul de remunerare pe 10 ani încheiat de Tesla cu Musk în 2018 ar valora aproximativ 51 de miliarde de dolari la prețul de închidere de marți al acțiunilor Tesla.

Aceasta ar reprezenta aproximativ un sfert din averea sa de 210,6 miliarde de dolari, așa cum a fost calculată de revista Forbes, care în prezent se situează cu aproximativ 2 miliarde de dolari înaintea CEO-ului LVMH, francezul Bernard Arnault.

An record pentru exporturile de ceasuri elvețiene. „Cheltuieli de răzbunare” CITEȘTE ȘI An record pentru exporturile de ceasuri elvețiene. „Cheltuieli de răzbunare”

Decizia vine în contextul în care Tesla pregătește o nouă rundă de negocieri cu CEO-ul pentru compensații. Musk a declarat, într-o postare pe X în această lună, că nu se simte confortabil la conducerea Tesla dacă nu deține 25% din controlul prin vot. Miliardarul deținea la acel moment aproximativ 13% din companie și a spus că negocierile nu vor începe până când McCormick nu se va pronunța.

"Având în vedere modul în care ea descrie procesul Consiliului de Administrație - prin mărturia directorilor - nu există nicio șansă ca cea mai recentă cerere a sa de 25% să fie aprobată", a declarat Brian Quinn, profesor la Boston College Law School.

McCormick a scris că mulți dintre directorii din consiliul de administrație al Tesla, inclusiv membrii actuali Kimbal Musk, fratele lui Elon Musk, și James Murdoch, fiul magnatului media Rupert Murdoch, nu au avut independență din cauza legăturilor personale strânse cu directorul general. Doi dintre ceilalți directori actuali ai Tesla, Robyn Denholm și Ira Ehrenpreis, au dat dovadă de lipsă de independență în decizia de remunerare, a spus ea.

Consiliul de Administrație are în prezent opt membri, inclusiv directorul său general.

Ross Gerber, președinte și director general la Gerber Kawasaki Wealth & Investment Management și investitor al Tesla, a declarat pentru Reuters că hotărârea a arătat că societatea trebuie să înlocuiască cel puțin trei directori cu membri independenți ai Consiliului înainte de a putea negocia un nou pachet salarial pentru Musk.

"În esență, întreaga structură corporativă a Tesla a fost considerată, parcă, nepotrivită pentru o companie publică", a spus Gerber.

Directorii Tesla au susținut în timpul procesului că firma plătește pentru a se asigura că unul dintre cei mai dinamici antreprenori din lume continuă să își dedice atenția producătorului de vehicule electrice. Antonio Gracias, director al Tesla din 2007 până în 2021, a numit pachetul "o afacere excelentă pentru acționari".

Avocații lui Tornetta au susținut că boardul Tesla nu le-a spus niciodată acționarilor că obiectivele erau mai ușor de atins decât recunoștea compania și că proiecțiile interne arătau că Musk urma să se califice rapid pentru mari părți din pachetul salarial.

Echipa de avocați a reclamantului a susținut, de asemenea, că Consiliul de Administrație avea datoria de a oferi un pachet salarial mai mic sau de a căuta un alt director general și că ar fi trebuit să îi ceară lui Musk să lucreze cu normă întreagă la Tesla în loc să îi permită să se concentreze pe proiecte secundare, precum SpaceX și X.

Kristin Hull, fondatoarea Nia Impact Capital, investitor al Tesla, a descris Consiliul de Administrație ca fiind îndatorat lui Musk, o problemă despre care a spus că este comună la alte mari companii de tehnologie.

"Acesta este un spectacol al fraților", a spus ea despre situație.

Inspectorii europeni au declanșat controale la fabrici de anvelope CITEȘTE ȘI Inspectorii europeni au declanșat controale la fabrici de anvelope

Pachetul de salarizare a acordat premii în opțiuni de cumpărare de acțiuni pentru aproximativ 304 milioane de acțiuni pe care Musk le poate cumpăra la aproximativ 23,33 dolari fiecare, cu mult sub 191,59 dolari, unde a închis marți. Musk a câștigat toate cele 12 tranșe de premii în opțiuni pe acțiuni pe măsură ce Tesla a atins obiective financiare și operaționale din ce în ce mai mari.

Musk nu a exercitat niciuna dintre opțiuni, iar odată ce o va face trebuie să păstreze acțiunile timp de cinci ani înainte de a le vinde, potrivit lui McCormick.

Valoarea Tesla a explodat pentru a depăși pentru scurt timp 1.000 de miliarde de dolari în 2021, de la 50 de miliarde de dolari când a fost negociat pachetul.

Amit Batish de la Equilar, o firmă de cercetare a salariilor directorilor, a estimat în 2022 că pachetul lui Musk a fost de aproximativ șase ori mai mare decât salariul combinat al celor mai bine plătiți 200 de directori în 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
elon musk
tesla