VIDEO BMW se alătură Mercedes și lansează sistemul de conducere autonomă Level 3 pe Seria 7

VIDEO BMW se alătură Mercedes și lansează sistemul de conducere autonomă Level 3 pe Seria 7
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 13 nov 2023

După Mercedes, care a fost prima marcă auto ce și-a autorizat și a lansat sistemul de conducere autonomă Drive Pilot, pe S Klass,  oa doua companie face acest pas. BMW anunță lansarea Personal Pilot, sistem ce va fi disponibil pe noua Serie 7 din 2024.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

BMW pregătește lansarea sistemului Personal Pilot L3 pe modelul Serie 7, ca echipament opțional, care va permite șoferului să cedeze controlul asupra mașinii sistemelor de asistență. Acestea vor respecta condițiile specifice Nivelului 3 de autonomie, conform ierarhizării SAE, ceea ce înseamnă că, pe anumite șosele și în anumite condiții, șoferul va putea face alte activități fără să mai fie nevoie să se uite la șosea și să controleze volanul și pedalele.

TABEL Ieftiniri considerabile în acest weekend: 16 bani/l la motorină și 12 bani/l la benzină CITEȘTE ȘI TABEL Ieftiniri considerabile în acest weekend: 16 bani/l la motorină și 12 bani/l la benzină

BMW spune că sistemul va putea fi comandat deja din luna decembrie, la dealerii din Germania, dar nu va fi oferit și pe versiunile electrice, adică pe modelele i7 eDrive50 și i7 M70 xdrive. Prețul pentru sistemul Personal Pilot va fi de 6000 de euro, iar livrările mașinilor comandate vor începe în luna martie 2024.

Parametrii de lucru ai sistemului autonom Level 3 de la BMW sunt viteza de până la 60 km/h și rularea exclusiv pe autostrăzi cu benzile clar delimitate fizic. BMW spune că este primul sistem de conducere autonomă care poate rula pe întuneric, cu ajutorul unor senzori „deosebit de sofisticați”.

BMW oferă în acest moment un sistem de autonomie de nivel 2, care permite șoferilor să ia mâinile de pe volan, dar să mențină privirea pe șosea. Sistemul este oferit pe Serie 5 și poate funcționa până la viteze de 130 km/h. Printre caracteristicile acestui pachet existent se numără și schimbarea automată a benzilor cu confirmare prin privire.

Noul sistem Personal Pilot L3 permite șoferului să desfășoare activități care nu au legătură cu condusul, cum ar fi urmărirea unui film sau citirea emailurilor. Activarea lui se face printr-un buton aflat pe volan, iar afișajul digital informează despre disponibilitatea funcției, conform condițiilor de trafic. În cazul în care șoferul trebuie să preia controlul asupra mașinii, el este alertat vizual și acustic despre acest lucru. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, autoturismul este oprit în condiții de siguranță de sistemele de asistență.

FOTO Dacia reduce semnificativ prețurile mașinilor și valoarea avansului pentru comenzi CITEȘTE ȘI FOTO Dacia reduce semnificativ prețurile mașinilor și valoarea avansului pentru comenzi

Sistemul se bazează pe o hartă HD live cu trasee precise sincronizată cu localizarea GPS extrem de precisă și funcționează cu senzori 360° pentru a asigura poziționarea și monitorizarea exactă a zonei din jurul automobilului. Harta live HD este susținută din punct de vedere tehnologic de un nou pachet software, o platformă de calcul puternică și o conexiune 5G la BMW Cloud. Pe lângă camere, automobilele ce dispun de BMW Personal Pilot L3 sunt echipate și cu senzori cu ultrasunete și senzori radar de ultimă generație și cu un senzor lidar 3D extrem de sensibil pentru monitorizarea zonei din jurul automobilului și a situației de pe drum.

Germania este prima țară din Europa care a reglementat utilizarea automobilelor cu conducere autonomă de nivel 3, având condiții clare de funcționare și responsabilitățile pe care le are șoferul acestor vehicule. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bmw personal pilot
conducere autonoma
bmw serie 7
mercedes drive pilot