Guvernul modifică noile prevederi privind suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală, astfel încât dacă rezultatul nu vine în maxim 72 de ore, șoferii primesc carnetele înapoi.
UPDATE Executivul a adoptat ordonanța de urgență cu modificări.
Premierul Ciolacu a anunțat, în deschiderea ședinței de guvern, că a cerutm ministerului de Interne să țină cont de observațiile societății civile, pentru că așa este firesc.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
”Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să-i pedepsim pe români. Măsurile luate pentru a preveni dramele cauzate de consumul de droguri la volan sunt foarte importante, dar nu pot afecta drepturile și libertățile cetățenești”, a spus Ciolacu.
Acesta a promis că Guvernul va monitoriza foarte atent în continuare problema testării antidrog, iar ministerele Sănătății și Afacerilor Interne vor prezenta lunar o analiză comună despre capacitatea de respectare a termenului de 72 de ore.
CITEȘTE ȘI ASTĂZI încep lucrările de reparație a Podului Giurgiu-Ruse, pe tronsonul bulgar. Lucrările, programate să dureze 730 de zile, se vor desfășura zilnic, timp de 10-12 oreExecutivul pregăteșțte inclusiv norme privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor în vederea testării antidrog, care vor fi gata în 5 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență de azi.
”Sper că domnul ministru Predoiu și-a învățat lecția și, în viitor, nu va mai pune CĂRUȚA înaintea cailor”, a mai spus premierul Ciuolacu.
CITEȘTE ȘI După Brexit, Fiscul britanic a rambursat TVA timp de 2 ani spre România, dar Guvernul de la București vrea să asigure reciprocitate contribuabililor britanici abia de acum înaintePrin proiectul de act normativ, în scopul reducerii timpilor de așteptare a rezultatelor analizelor toxicologice, se stabilește un termen de maximum 72 de ore pentru realizarea analizelor toxicologice în vederea constatării prezenței sau absenței substanțelor psihoactive în organism sau a alcoolului în sânge și comunicarea acestora de către instituțiile de medicină legală către structurile Poliției Române. Se are în vedere calcularea termenului de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice.
Această procedură vizează mostrele biologice recoltate de la persoanele care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat sau de la persoanele testate cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive.
În vederea monitorizării demersurilor întreprinse pentru realizarea scopului menționat mai sus, se stabilește ca Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne să prezinte, lunar, Guvernului o analiză comună cu privire la capacitatea de respectare a termenului de maximum 72 de ore și la măsurile adoptate în acest sens.
CITEȘTE ȘI Noi reguli avizate pentru internship: Drept la odihnă al internilor, nouă limită la contractele de internship pentru angajatori. Prima de angajare, majoratăÎn mod corelativ, prin proiect se propune ca permisul de conducere retras potrivit art.38 alin.(5) din OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare, să fie restituit în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.
Pentru identitate de tratament, se propune ca, în situația în care permisul de conducere a fost reținut în temeiul art.111 alin.(1) lit.b) din OUG nr.195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive, prevăzută la art.336 alin.(2) din Codul penal, ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive, acesta să se restituie în baza rezultatului analizei mostrelor biologice prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Calendarul restructurării TAROM. Scade numărul de angajațiTotodată, proiectul prevede și faptul că până la data intrării în vigoare a hotărârii de mai sus se aplică, în continuare, Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.512/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor biologice în vederea probaţiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezenţei în organism a substanţelor psihoactive în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, cu modificările şi completările ulterioare.
De asemenea, având în vedere că demersul vizează stabilirea unor măsuri pentru reducerea timpilor de așteptare a rezultatelor analizelor toxicologice, se propune ca măsurile stabilite prin acest act normativ să fie aplicabile și persoanelor ale căror permise de conducere au fost retrase sau reținute în aceleași situații, cu precizarea că termenul de 72 de ore să fie calculat de la data intrării în vigoare a acesteia din urmă.
MODIFICĂRILE POT FI CITITE AICI